ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Οι… στοιχειωμένες 900 μονάδες για το ΧΑ και οι κινήσεις των ξένων funds

Για τρίτη φορά το τελευταίο πεντάμηνο το ΧΑ αποτυγχάνει να ελέγξει με πειστικότητα το κομβικό όριο των 900 μονάδων. Πώς σχολιάζουν αυτή τη δυστοκία οι αναλυτές Ηλ. Ζαχαράκης, Μ. Χατζηδάκης και Ν. Καυκάς. Κινητικότητα και πακέτα από ξένους.

Για τρίτη φορά μέσα σε πέντε μήνες, το ελληνικό χρηματιστήριο αδυνατεί να κατοχυρώσει με πειστικότητα το κομβικό όριο των 900 μονάδων που θα άλλαζε τα δεδομένα, θα απελευθέρωνε νέες αγοραστικές δυνάμεις και θα ανανέωνε τη δυναμική της αγοράς.

Μπορεί το… άλλοθι για τη μη διακράτηση των 900 μονάδων χθες να ήταν η διεθνής γεωπολιτική αναστάτωση που έφερε την ευκαιρία διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών σε όλες τις διεθνείς αγορές, όμως όπως φαίνεται η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει πρόβλημα στην περιοχή αυτή που έχει καταστεί… ταμπού.

Όσο ο Γ.Δ. δεν απομακρύνεται από τα επίπεδα των 900 μονάδων και όσο δεν κινείται προς τις 920 – 930 μονάδες, η κατάκτηση αυτών των επιπέδων θεωρείται επισφαλής, όπως έχει δείξει η αγορά όλους τους προηγούμενους μήνες, όπου υπήρξαν περιπτώσεις προσωρινής ανάκτησης αλλά και άμεσης πτωτικής παλινδρόμησης.

Ασχέτως αν το τωρινό timing σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο είναι εντελώς διαφορετικό, φαίνεται πως «το πρόβλημα της αγοράς στη δυστοκία υπέρβασης των 900 μονάδων είναι καθαρά τεχνικό», όπως σημειώνει στο BusinessDaily.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο ίδιος σημειώνει πως «δεν είναι ένας εύκολος στόχος για την αγορά, χρειάζεται όγκους και τζίρους, χρειάζεται καλύτερες βάσεις, ενώ ακόμη και αν υπερβεί αυτό το επίπεδο, αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, θα το χάσει εκ νέου».

Επίσης τονίζει πως «η αγορά έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, οπότε ίσως κινηθεί με πλάγια κίνηση έως το τέλος του μήνα που κλείνουν βιβλία τα ξένα χαρτοφυλάκια, οπότε ο Δεκέμβριος να κινηθεί με περισσότερο εσωτερικές δυνάμεις και ίσως δούμε καλύτερο κλείσιμο έτους».

Πάντως, ο κ. Ζαχαράκης ασχέτως με τη βραχυχρόνια δυστοκία υπέρβασης των 900 μονάδων τονίζει πως μεσομακροπρόθεσμα είναι πολύ αισιόδοξος για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και την ελληνική οικονομία. Σχολιάζει θετικά το ντεμαράζ που κάνει η κυβέρνηση σε επενδυτικό επίπεδο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού σε road show και εκδηλώσεις, όπως της Axia Venture την περασμένη Τρίτη και της ΕΧΑΕ με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο στα τέλη του μήνα.

Παράλληλα τονίζει πως τα πάντα μπορούν να αλλάξουν καταλυτικά προς το καλύτερο, αν υπάρξουν εξελίξεις με απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για πωλήσεις μεριδίων τραπεζικών μετοχών, όπου «εκεί θα δούμε εντελώς άλλα πράγματα».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς σημειώνει πως «κλειδί για την περαιτέρω πορεία του Χ.Α. θα είναι ο τραπεζικός κλάδος, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα έχει ήδη καταγράψει ένα ανοδικό σερί περί το 30% από αρχές Οκτωβρίου. Ήτοι, μια διόρθωση τιμών είναι φυσιολογική και ενδεχομένως να δώσει το πάτημα για μια ανοδική προσπάθεια προς την περιοχή των 950 μονάδων του Γενικού Δείκτη, με την προϋπόθεση ότι το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμείνει – γενικά – υποστηρικτικό».

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «τα επίπεδα των 900- 910 μονάδων έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά για τους αγοραστές. Η προσφορά γίνεται έντονη και το εν λόγω επίπεδο εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς, έχει τους ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης. Επίσης συναντά την προηγούμενη κορυφή του Αυγούστου όταν σχεδόν από το ίδιο σημείο εκκίνησης ο Γενικός Δείκτης είχε εξαντλήσει την ανοδική του κίνηση».

«Συμπερασματικά», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, «αναμένουμε η διόρθωση που είναι σε εξέλιξη να έχει συνέχεια αποφορτίζοντας τα υπερτιμημένα διαγράμματα πολλών δεικτοβαρών τίτλων. Το ανοδικό διάγραμμα του Γενικού Δείκτη έχει περιθώριο έως και τις 860 μονάδες για να μην χαλάσει, επίπεδο που συμπίπτει με τον ανερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών».

Οι προηγούμενες απόπειρες του Γ.Δ. για τον έλεγχο των 900 μονάδων

Όπως προαναφέρθηκε, η τωρινή δυστοκία του Γ.Δ. για την πειστική κατοχύρωση των 900 μονάδων είναι η τρίτη μέσα σε ένα πεντάμηνο. Θυμίζουμε πως στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης ακούμπησε το όριο των 900 μονάδων όταν στις 19/8 έφτασε ενδοσυνεδριακά στις 902,37 μονάδες αλλά τελικώς έκλεισε στις 899,16 μονάδες, ενώ στις 25/8 ο Γ.Δ. είχε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 900,98 μονάδες αλλά έκλεισε στις 896,41 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία. Έκτοτε, ακολούθησε η «βουτιά» -7,41% του Σεπτέμβρη που έφερε το Γ.Δ. έως τις 783,06 μονάδες που ήταν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 29/9.

Πρωτύτερα, στις αρχές Ιουνίου, η κίνηση της αγοράς ήταν σχεδόν πανομοιότυπη, ενώ επιβεβαιώθηκε η αδυναμία υπέρβασης των 900 μονάδων, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Τέσσερις φορές, στις 30 Μαΐου, στις 1 και 2 Ιουνίου αλλά και στις 6/6 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 900 μονάδες, όμως μόνο σε μία εξ αυτών, στις 6/6 έκλεισε οριακά πάνω από αυτό το όριο.

Έκτοτε ακολούθησε η μεγάλη πτώση που έφερε το Γ.Δ. έως το χαμηλό των 779,20 μονάδων (κλείσιμο 6ης Ιουλίου), με την αγορά να υποφέρει τότε από την έξαρση του πολιτικού ρίσκου και το τοξικό κλίμα που είχε φέρει η ιστορία των υποκλοπών, που συνδυάστηκε με πολύ δυναμικά σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μένει να δούμε λοιπόν πως θα εξελιχτεί η τωρινή αναμέτρηση με τις 900 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο, αν θα βρεθούν δυνάμεις προσέγγισης ξανά αυτών των επιπέδων ή αν θα υπάρξει… κρέμασμα, όπως έγινε στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις. Πάντως, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου καταγράφεται σταδιακή ενίσχυση του τζίρου που χθες ανήλθε στα 94,67 εκατ. ευρώ ενώ και σε άλλες συνεδριάσεις του τρέχοντος μήνα έχει ξεπεράσει τα 85 εκατ. ευρώ μία φορά, αλλά και τα 70 εκατ. ευρώ τρεις φορές, σε σύνολο δώδεκα έως τώρα συνεδριάσεων. Έτσι, από τα 50,59 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του Οκτωβρίου, το Νοέμβριο διαμορφώνεται πέριξ των 60 εκατ. ευρώ με αυξητικές τάσεις.

Μέρος αυτών των τζίρων οφείλεται στα σημαντικά πακέτα ισχυρών – διεθνών κυρίως – χαρτοφυλακίων που αναδιαρθρώνουν τις θέσεις, ή «χτίζουν» καινούριες. Χθες έγινε πολύ μεγάλο πακέτο 2 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 1,85% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ αξίας 14,2 εκατ. ευρώ, πολλά πακέτα γίνονται στις τράπεζες, στον ΟΤΕ και στον ΟΠΑΠ, ενώ πρωταθλήτρια σε αυτά είναι η ΔΕΗ που από τα μέσα Οκτωβρίου έως χθες, έχουν αλλάξει χέρια 23,4 εκατ. τεμάχια, σε σύνολο 382 εκατ. εισηγμένων μετοχών. 

Στο σύνολο του 2022, πλέον ο Γ.Δ. γύρισε εκ νέου οριακά αρνητικός στο -0,70%, ο FTSE 25 είναι στο +0,07%, ο Mid Cap στο -8,66% και οι τράπεζες στο +9,34%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές με διψήφια απόδοση Νοεμβρίου και οι καλοί οιωνοί για Δεκέμβριο

Κέρδη 4,35% είχε ο Γενικός Δείκτης τον Νοέμβριο, ενώ ο FTSE 25 κέρδισε 4,78% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 8,08%. Με διψήφιο ποσοστό κερδών έβγαλαν το μήνα οι Quest Συμμετοχών Πειραιώς, ElvalHalcor, Viohalco, Motor Oil και Τιτάν.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οκτώβριος κερδών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips «πλήρωσαν» έως 22,9%

Οι καλύτερες επιδόσεις της αγοράς από τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχαν ανακαλυφθεί τα εμβόλια για τον Covid-19. Πρωταγωνιστικός ρόλος σε ενέργεια - τράπεζες. Κέρδη άνω του 20% για ΔΕΗ, Mytilineos, Εθνική και Πειραιώς.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ξύπνημα αγοραστών τον Οκτώβριο στο ΧΑ: Πώς φθάσαμε σε κέρδη κοντά στο 10%

Με διαφορά ο καλύτερος μήνας του 2022 αποδεικνύεται ο Οκτώβριος για το χρηματιστήριο, εν μέσω διεθνούς ανοδικής αντίδρασης. Η ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζών, οι προσδοκίες για deal και η κινητικότητα σε ενέργεια - υποδομές αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Rebound των τραπεζικών μετοχών με ώθηση από τα αποτελέσματα τριμήνου

Με «ατμομηχανή» τον τραπεζικό κλάδο, που κερδίζει 12,77% σε έξι συνεδριάσεις, η ανοδική αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς. Τα αποτελέσματα α' τριμήνου επιβεβαίωσαν τις υποσχέσεις των τραπεζικών διοικήσεων.
Xrimatistrio, Agores, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κρίσιμο τεστ για το Χρηματιστήριο με τις ανακοινώσεις τραπεζών, ΔΕΗ

Με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα να παραμένει βαρύ και σημαντικούς δείκτες να κινούνται στα όρια του bear market, το ΧΑ αναμένει με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από Eurobank, Alpha, Εθνική και ΔΕΗ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κόντρα στο διεθνές ρεύμα κινείται το ΧΑ, ράλι +20,88% για τις τράπεζες

Επιχειρηματικές συμφωνίες, κινητικότητα στα έργα, προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης και την επενδυτική βαθμίδα και νέες προοπτικές για τις τράπεζες φέρνουν τον Γενικό Δείκτη σε άνοδο 5,78% από την αρχή του έτους, ενώ υποχωρούν οι δείκτες σε Ευρώπη και Wall Street.