ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ελεύθερη πτώση του πετρελαίου προκαλούν οι διαδηλώσεις στην Κίνα

Φόβοι για μείωση της ζήτησης πετρελαίου και καυσίμων προκαλούν τόσο τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα όσο και οι διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Απώλειες που ξεπερνούν το 3% για το πετρέλαιο καθώς οι διαδηλώσεις στην Κίνα αλλά και η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, μετά τα νέα κρούσματα – ρεκόρ κορονοϊού, δημιουργούν ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης, με δεδομένο ότι το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Πτώση 3,15% για το brent στα 81,14 δολάρια, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3% στα 74,01 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Δεκεμβρίου 2021. 

Και τα δύο συμβόλαια, τα οποία έφθασαν σε χαμηλά 10 μηνών την περασμένη εβδομάδα, σημείωσαν τρεις συνεχόμενες εβδομαδιαίες μειώσεις. Το Brent έκλεισε την τελευταία εβδομάδα με πτώση 4,6%, ενώ το WTI υποχώρησε 4,7%.

«Πάνω στις αυξανόμενες ανησυχίες για την ασθενέστερη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα λόγω της αύξησης των περιπτώσεων COVID-19, η πολιτική αβεβαιότητα, που προκλήθηκε από τις σπάνιες διαμαρτυρίες για τους αυστηρούς περιορισμούς COVID της κυβέρνησης στη Σαγκάη, προκάλεσε πωλήσεις», σημειώνουν σε έκθεσή του οι αναλυτές της Nissan Securities.

Η Κίνα έχει επιμείνει στην πολιτική μηδενικού covid του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς. Εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη Σαγκάη το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι διαμαρτυρίες για τους αυστηρούς περιορισμούς COVID της Κίνας φούντωσαν για τρίτη ημέρα και επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις στον απόηχο μιας φονικής πυρκαγιάς στα δυτικά της χώρας.

«Το πτωτικό κλίμα αυξάνεται στην αγορά πετρελαίου με τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα και την έλλειψη σαφών ενδείξεων από τους παραγωγούς πετρελαίου για περαιτέρω μείωση της παραγωγής», τονίζει ο Τέτσου Εμόρι, διευθύνων σύμβουλος της Emori Fund Management Inc.

Παράλληλα σημαντική προσοχή υπάρχει και στη λήψη της απόφασης για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι διπλωμάτες της Ομάδας των Επτά (G7) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία χωρίς να διαταραχθούν οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου Όμως μια συνάντηση κυβερνητικών εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου για να συζητηθεί το θέμα, ακυρώθηκε, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ. Την Πέμπτη, οι κυβερνήσεις της ΕΕ διχάστηκαν ως προς το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Το ανώτατο όριο τιμών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα τεθεί επίσης σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό αργό.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι έως +4% για το πετρέλαιο και νέο υψηλό για χρυσό μετά την επίθεση Ισραήλ

Ξεπέρασε, ενδοσυνεδριακά, το επίπεδο των 90 δολαρίων το brent, ενώ ο χρυσός «σκαρφάλωσε» εκ νέου πάνω από τα 2.400 δολάρια. Μερική αποκλιμάκωση της ανόδου, καθώς το Ιράν αντέδρασε, προς το παρόν, με ψυχραιμία.