ΓΔ: 1035.72 1.43% Τζίρος: 47.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bank of America, BofA
Φωτο: Shutterstock

Bank of America: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στις ευρωπαϊκές μετοχές

Η Ευρώπη συνεχίζει την υπεραποδοσή της έναντι της Wall Street, με τα δεδομένα για την οικονομία της να είνα πιο θετικά από αυτά των ΗΠΑ. Στα 3,4 δισ. οι εισροές σε ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία.

Οι επενδυτές «ποντάρουν» σε ευρωπαϊκές μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ενώ οι εισροές μετοχών στις ΗΠΑ παραμένουν συγκρατημένες εν μέσω ανησυχιών για ύφεση, σύμφωνα με την Bank of America Corp.

Τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν εισροές 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα έως τις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση των στρατηγικών αναλυτών της τράπεζας με επικεφαλής τον Michael Hartnett, που επικαλείται στοιχεία της EPFR Global. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσθήκη από τον Φεβρουάριο του 2022 και είναι μόλις η δεύτερη εβδομάδα εισροών μετά από 48 συνεχόμενες εβδομάδες εκροών. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είχαν εισροές ύψους 7,9 δισ. δολαρίων. Οι αμερικανικές μετοχές είδαν εισροές μόλις 300 εκατ. δολάρια, την πρώτη θετική ροή εδώ και τέσσερις εβδομάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές επεκτείνουν την υπεραπόδοση έναντι των αμερικανικών μετοχών, καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι για την επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, την έκθεσή της στην επαναλειτουργία της Κίνας και την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης. Νωρίτερα φέτος, ο Hartnett δήλωσε ότι οι αμερικανικές μετοχές θα υποαποδώσουν έναντι των ευρωπαϊκών. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street γίνονται όλο και πιο αρνητικοί στις αμερικανικές μετοχές λόγω των προοπτικών για τα επιτόκια, την οικονομική ύφεση και την ύφεση των κερδών. 

Τα σημάδια δείχνουν μια «σκληρή προσγείωση» των ΗΠΑ το 2023, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA στο σημείωμα με ημερομηνία Πέμπτη. «Μπορεί να απαιτηθεί άλλη μια σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών αυτή την άνοιξη για να ανατρέψει μια αμερικανική οικονομία που σήμερα αναπτύσσεται >7% σε ονομαστικούς όρους στην ύφεση που επιθυμεί η συναίνεση. Μετά από αυτό πουλάμε», σημείωσαν οι αναλυτές καθώς η «στιγμή όπου τα κέρδη των μετοχών αρχίζουν να συμπαρασύρουν τις αποδόσεις υψηλότερα».

Μεταξύ των τομέων, ο Hartnett δήλωσε ότι τα στοιχεία των ροών δείχνουν «συνθηκολόγηση» στην τεχνολογία και την υγειονομική περίθαλψη, καθώς η τάση εκροών των τελευταίων εβδομάδων ήταν η χειρότερη από τον Ιανουάριο του 2019. Αντίθετα, τα υλικά και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είδαν εισροές ύψους 700 εκατ. δολαρίων και 200 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα. Τα ομόλογα είχαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα εισροές στα 12,2 δισ. δολάρια, που ξεπεράστηκαν από τα παγκόσμια μετοχικά κεφάλαια με εισροές 13,9 δισ. δολαρίων. Ο Hartnett πρόσθεσε ότι το ενεργητικό των αμερικανικών αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς έφτασε σε ιστορικό υψηλό στα 4,8 τρισ. δολάρια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο, διεθνές sell off στις τραπεζικές μετοχές

Πτώση που ξεπερνά το 5% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ και σχεδόν 6% για τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx Banks. Νέες ανησυχίες για τις τράπεζες, με πανικόβλητες ρευστοποιήσεις. Σε ελεύθερη πτώση η Deutsche Bank στα ύψη τα ασφάλιστα κινδύνου.