ΓΔ: 1206.75 0.56% Τζίρος: 14.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:46:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώληση ευρωπαϊκών μετοχών συστήνουν Bank of America - JPMorgan

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Stoxx 600 θα υποχωρήσει στις 450 μονάδες, από περίπου 467 που είναι σήμερα, αν και από τα μέσα Μαρτίου έχει σημειώσει άνοδο 10%.

Διακοπή της καλής πορείας των ευρωπαϊκών μετοχών αναμένουν οι κορυφαίοι αναλυτές των Bank of America και JPMorgan, συστήνοντας στους επενδυτές να μειώσουν τις τοποθετήσεις τους, καθώς εκτιμούν ότι οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων είναι η βασική αιτία που θα σταματήσει το ράλι που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου. 

Εκτιμούν ότι ο Stoxx 600 θα υποχωρήσει στις 450 μονάδες, από περίπου 467 που είναι σήμερα, αν και από τα μέσα Μαρτίου έχει σημειώσει άνοδο 10%. «Η νομισματική πολιτική έχει αυστηροποιηθεί με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, γεγονός που οδηγεί σε απότομη επιδείνωση των πιστωτικών και νομισματικών συνθηκών», εκτιμά η Μίλα Σαβόβα, αναλύτριας της Bank of America και προσθέτει ότι «αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε υφεσιακές συνθήκες ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα συνάδουν με μια σημαντική διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου». 

Οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA αναμένουν ότι οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τα κέρδη θα προσθέσουν στους αντίθετους ανέμους, μειώνοντας τον στόχο τους για το τέλος του έτους για τον Stoxx 600 σε 410 από 430 τον περασμένο μήνα, που σημαίνει περίπου 13% πτώση από εδώ και πέρα. Για τη Σανόβα και την ομάδα της, το χαμηλό σημείο για τις μετοχές θα πρέπει να έρθει στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, όταν ο οικονομικός κύκλος αναμένεται να πιάσει πάτο, παρασύροντας τον δείκτη αναφοράς σε επίπεδα έως και 365. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει την επόμενη μεγάλη αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές μετοχών, καθώς η δυναμική της ανάπτυξης θα αρχίσει να ανακάμπτει ως απάντηση στην εξασθένιση της αντίστασης από την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακτήσει όλες τις απώλειες που προκάλεσε η τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ και η κατάρρευση της Credit Suisse Group. Ο δείκτης Stoxx 600 εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 αυτόν τον μήνα, ενισχυμένος από την οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα και την ταχεία παρέμβαση των αρχών για τον περιορισμό της τραπεζικής κρίσης. Το πρόβλημα είναι ότι τα μεταποιητικά στοιχεία για την ήπειρο συνέχισαν να επιδεινώνονται, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για να σταματήσουν οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια.

Το εύρος των προβλέψεων για τον δείκτη αναφοράς έχει περιοριστεί, λαμβάνοντας αρνητική κλίση. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι 480 από την Deutsche Bank και την ING Groep, με άνοδο μόλις 2,3% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Η TFS Derivatives εξακολουθεί να διατηρεί την πιο απαισιόδοξη άποψη στις 380 μονάδες, που αντιπροσωπεύει πτώση 19%.

Η σε μεγάλο βαθμό αρνητική αξιολόγηση από τους στρατηγικούς αναλυτές της sell-side αντικατοπτρίζει και τις διαθέσεις των επενδυτών. Σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America για τους Ευρωπαίους διαχειριστές κεφαλαίων τον Απρίλιο, το 70% των επενδυτών αναμένουν αδυναμία στην αγορά μετοχών της περιοχής τους επόμενους μήνες ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη, από 66% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, το 55% βλέπει τις μετοχές να κινούνται προς τα κάτω τους επόμενους 12 μήνες, από 42%. Ο επίμονος πληθωρισμός που οδηγεί σε μεγαλύτερη σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας θεωρείται ως η πιο πιθανή αιτία διόρθωσης, ακολουθούμενη από την αποδυνάμωση των μακροοικονομικών στοιχείων, όπως έδειξε η έρευνα.

Ενώ οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές της έρευνάς επέμειναν στις προβλέψεις τους ή προσάρμοσαν ελαφρώς προς τα κάτω την άποψή τους τον τελευταίο μήνα, ορισμένοι βρήκαν δικαιολογία για αύξηση. Η State Street Global Advisors, για παράδειγμα, αύξησε τον στόχο της στις 475 μονάδες από 455, αν και αυτό συνεπάγεται περιορισμένη μόνο άνοδο για το υπόλοιπο του έτους. 

«Η χρηματοπιστωτική μετάδοση από τον τραπεζικό τομέα τον Μάρτιο είχε περιοριστεί πολύ καλά μέχρι στιγμής και οι αγορές έχουν ανακάμψει», δήλωσε ο Φ. Ντόνταρντ, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου EMEA της State Street Global Advisor. Ο οίκος συνεχίζει να προτιμά τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι άλλων περιοχών, αλλά βλέπει έναν μέτριο κίνδυνο από την αρνητική καθοδήγηση και τις πρόσθετες υποβαθμίσεις στις προβλέψεις κερδών των εταιρειών για το 2023 και το 2024, πρόσθεσε.

Η περίοδος των κερδών του πρώτου τριμήνου ξεκίνησε με κάποιες θετικές εκπλήξεις και μπορεί να υπάρξουν και άλλες. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να προεκτιμάται ως σήμα ισχυρότερης απόδοσης των μετοχών, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της JPMorgan Chase. Οι χαμηλές προσδοκίες για τα κέρδη ήταν εύκολο για τις εταιρείες να ξεπεράσουν, ενώ οι αριθμοί πήραν επίσης ώθηση από την οικονομική δραστηριότητα που ήταν καλύτερη από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο του 2022, υποστηρίζουν. 

«Το ερώτημα είναι αν οι μετοχές θα σημειώσουν πολύ περαιτέρω ράλι με βάση τα beats, μετά από ένα ήδη ισχυρό ράλι», σημείωσαν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας και προσέθεσαν ότι «σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε την όποια δύναμη λόγω των θετικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου ως ένα καλό επίπεδο για να μειώσετε την έκθεσή σας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζονται οι ανησυχίες για επιτόκια

Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πτώση για την Ευρώπη, με τις δηλώσεις Πάουελ να συνεχίζουν να προβληματίζουν, ενώ συνεχίζονται τα αρνητικά μηνύματα από γερμανική και γαλλική οικονομία.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεδρίαση - ασανσέρ στο Χρηματιστήριο, πιέσεις στις αγορές λόγω Fed

Έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, με συχνές εναλλαγές πρόσημων τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για αρκετές μετοχές. Στο επίκεντρο σταθερά οι τράπεζες. Άνω του -1% η πτώση στην Ευρώπη, μετά τις δηλώσεις του Πάουελ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ

Η δήλωση του επικεφαλής της Fed για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα επαναφέρει τις ανησυχίες στις αγορές και οδηγεί τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.