ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι κορυφαίες μετοχές των αναλυτών: Γιατί «βλέπουν» ισχυρή άνοδο το 2023

Ανθεκτική ανάπτυξη, κινητικότητα με deals, επενδυτική βαθμίδα και «σβήσιμο» του πολιτικού ρίσκου δίνουν ισχυρή ανοδική δυναμική στο ΧΑ. Ποιες είναι οι μετοχές που προτιμούν επτά εγχώριοι και ξένοι επενδυτικοί οίκοι.

Έχοντας κλείσει το 2022 ως μία από τις ελάχιστες αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο που σημείωσαν κέρδη, το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε το τρέχον έτος με διάθεση για ράλι, με τον Γενικό  Δείκτη να επιστρέφει κρατιέται πάνω από τις 1.000 μονάδες, σε υψηλό οκτώ ετών και με κέρδη 11% ως την Παρασκευή, ενώ οι τραπεζικές μετοχές πρωταγωνιστούν στην ανοδική κίνηση.

Εγχώριοι και ξένοι αναλυτές σπεύδουν να τονίσουν ότι το 2023 μπορεί να αποδειχθεί «χρονιά του ΧΑ», με τα δεδομένα για την οικονομία να είναι θετικά, ακόμη και εάν υπάρξει, δικαιολογημένη, υποχώρηση της ανάπτυξης, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης του πληθωρισμού, την κινητικότητα στον επιχειρηματικό τομέα να παραμένει έντονη και να υπάρχουν αρκετά deals, ενώ όλα δείχνουν ότι οι εισηγμένες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κατόρθωσαν να ξεπεράσουν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. 

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό για το ΧΑ είναι η δυναμική επιστροφή του τραπεζικού κλάδου, μετά από μία 10ετία μεγάλης ταλαιπωρίας, με τους ισολογισμούς να έχουν «καθαρίσει» σε μεγάλο βαθμό από τα «κόκκινα δάνεια», την κερδοφορία να ενισχύεται και ταυτόχρονα τις ελληνικές τράπεζες να είναι μεταξύ αυτών που επωφελούνται περισσότερο από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Ως εκ τούτου, δεν θεωρείται διόλου περίεργο το γεγονός ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών των αναλυτών. 

Σημείο – κλειδί για το ΧΑ και φυσικά για την ελληνική οικονομία δεν είναι άλλο από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με εκτίμηση ότι αυτό θα συμβεί εντός του 2023 και θα «ανοίξει» τις αγορές των ελληνικών assets στα τεράστια κεφάλαια που κινούνται στις ανεπτυγμένες αγορές. Ήδη και ο οίκος Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ένα σκαλί χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα τα επόμενα «ραντεβού» αξιολόγησης είναι προγραμματισμένα στις αρχές Μαρτίου (DBRS) και στις 21 Απριλίου (Standard & Poor’s).

Οι εκλογές, οι οποίες πάντα δημιουργούν κάποιας μορφής αναστάτωση σε οικονομία και αγορές, παραμένουν ένας παράγοντας που ενδέχεται να βοηθήσει στην εμφάνιση μεταβλητότητας. Πάντως, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, το πολιτικό ρίσκο φαίνεται να έχει «σβήσει», καθώς από τη μία πλευρά οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, ενώ ακόμη και εάν αυτό συμβεί τα κόμματα της νυν αντιπολίτευσης παραμένουν στη «mainstream» τάση, χωρίς μεγάλες πιθανότητες εκ βάθρου αλλαγών του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, ενώ το όποιο ενδεχόμενο κάποιας κόντρας με την Ευρώπη είναι μηδαμινό. 

Ένα ακόμη στοιχείο που δρα υποστηρικτικά για την πορεία του ΧΑ είναι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις χώρες με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό απορρόφησής τους και τους ειδικούς να τονίζουν ότι η ορθή χρήσης τους μπορεί να αλλάξει πλήρως και φυσικά προς το καλύτερο το τοπίο για την ελληνική οικονομία. 

Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ή να προβλέψει το ενδεχόμενο ενός «μαύρου κύκνου», όπως άλλωστε συνέβη το 2022 με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην την εικόνα για αγορά και οικονομία.

Ποιες μετοχές συστήνουν οι αναλυτές 

Θεωρείται ως απόλυτα φυσιολογικό ότι στις περισσότερες εκθέσεις μεταξύ των κορυφαίων επιλογών είναι αυτές των τραπεζικών μετοχών, ενώ ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η διάχυση σε αρκετούς κλάδους, με αυτούς ενέργειας και βιομηχανίας να πρωτοστατούν. 

Η Alpha Finance υπογραμμίζει στην έκθεσή της ότι η αγορά έχει εισέλθει σε έναν «ενάρετο κύκλο» και επισημαίνει ότι παρά την άνοδο εξακολουθεί να είναι ορθά αποτιμημένη και να διαθέτει περιθώρια για μεγαλύτερα κέρδη. Οι μετοχές που προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς με τιμή - στόχο 2,25 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα με τιμή - στόχο 5 ευρώ, η Motor Oil με τιμή - στόχο 25,56, η Mytilineos με τιμή - στόχο 31,40 ευρώ  και ο ΟΠΑΠ με τιμή - στόχο 16,90 ευρώ, ενώ τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν τις ΕΧΑΕ, Τιτάν,  Fourlis και ΔΕΗ

Σύμφωνα με την Axia Ventures η εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν έχει αντικατοπτριστεί, ακόμη, πλήρως στο ΧΑ, το οποίο διαθέτει περιθώρια για περαιτέρω κέρδη και πολύ καλές αποδόσεις για τους επενδυτές. Στις κορυφαίες επιλογές της εντάσσει τις μετοχές των Alpha Bank με τιμή – στόχο 1,80 ευρώ, Eurobank στα 1,50 ευρώ, Εθνικής Τράπεζας στα 6 ευρώ και Τρ. Πειραιώς στα 2,15 ευρώ. Επιλέγει ακόμη τις Mytilineos στα 23,10 ευρώ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 19,10 ευρώ, Aegean Airlines στα 7,50 ευρώ, Motor Oil στα 17,20 ευρώ και Fourlis στα 7,10 ευρώ. 

Την άποψη ότι όποιος επιλέξει το ΧΑ έχει περισσότερα να κερδίσει παρά να χάσει, εκφράζει η Eurobank Equities, σημειώνοντας ότι η οικονομία έχει πολύ καλές προοπτικές και ακόμη και η επερχόμενη εκλογική διαδικασία αν και θα μπορούσε να ενισχύσει τη μεταβλητότητα δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Στις κορυφαίες επιλογές της εντάσσει τις μετοχές των Mytilineos, Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Jumbo, Fourlis και ΔΕΗ

Έτος με δύο πρόσωπα θα είναι για το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2023, όπως εκτιμά η NBG Securities, σημειώνοντας  ότι η αγορά θα εμφανίσει σημάδια «στασιμότητας» μέχρι την πραγματοποίηση των εκλογών και θα κινηθεί το επόμενο διάστημα υψηλότερα. Οι κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα, με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα όπως η Mytilineos, καθώς και ποιοτικές, μεσαίου μεγέθους εταιρείες με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία του κλάδου όπως AutoHellas και Cenergy Holdings, ενώ από τις τράπεζες θέτει ως κορυφαία επιλογή της την Τρ. Πειραιώς

Διαφορετικό και πιο θετικό είναι πλέον το «αφήγημα» για την εγχώρια αγορά, σύμφωνα με την Pantelakis Securities, καθώς το ΧΑ δεν αποτελεί πια μία αγορά «υψηλού beta». Οι βασικές επιλογές για το 2023 είναι οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς, με τιμές – στόχους στα 5,20 και 2,25 ευρώ αντίστοιχα. Ενώ εκτός του τραπεζικού τομέα ξεχωρίζει τις ΟΠΑΠ (τιμή – στόχος στα 16,7 ευρώ), Mytilineos (τιμή – στόχος στα 28,5 ευρώ), Motor Oil (τιμή – στόχος στα 28 ευρώ) και Jumbo (τιμή – στόχος 24 ευρώ). 

Σημαντικά υψηλότερα εκτιμά ότι μπορεί να κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Piraeus Securities, ενώ οι έξι βασικές επιλογές της για το 2023 είναι οι Jumbo, με τιμή – στόχο στα 21,50 ευρώ, Motor Oil στα 25,70 ευρώ, Mytilineos στα 26,30 ευρώ, ΟΠΑΠ στα 16,80 ευρώ, ΔΕΗ στα 15 ευρώ και Titan στα 19 ευρώ.  

Αισιόδοξη για την πορεία του ΧΑ και το 2023 με πρόβλεψη ότι θα συνεχίσει να υπεραποδίδει, αλλά και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία εντός του έτους εμφανίζει η Wood. Οι κορυφαίες επιλογές της  είναι οι Eurobank με τιμή - στόχο 1,50 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς με τιμή - στόχο 2,50 ευρώ, ΟΠΑΠ με τιμή - στόχο τα 16,7 ευρώ και  Mytilineos με τιμή - στόχο τα 26 ευρώ. Επισημαίνει, ακόμη, ότι πολύ καλή πορεία μπορεί να ακολουθήσουν οι Fourlis με τιμή - στόχο τα 5,70 ευρώ, ΓΕΚ Τέρνα με τιμή - στόχο τα 12,8 ευρώ και Titan με τιμή-στόχο τα 15 ευρώ.

Οι κορυφαίες επιλογές των αναλυτών για το 2023

Alpha FinanceAxia VenturesEurobank Eq.NBG Sec.Pantelakis Sec.Pireaus Sec. Wood
Εθνική ΤράπεζαAlpha BankAlpha BankAutoHellasΕθνική ΤράπεζαJumboEurobank 
Τράπεζα ΠειραιώςEurobankJumboCenergyΤρ. ΠειραιώςMotor OilΤρ. Πειραιώς
ΟΠΑΠΕθνική ΤράπεζαMytilineosMytilineosΟΠΑΠMytilineosΟΠΑΠ
ΔΕΗΤράπεζα ΠειραιώςΟΠΑΠJumboMytilineosΔΕΗMytilineos
ΕΧΑΕΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΟΠΑΠJumboΟΠΑΠFourlis
FourlisAegean Airlines ΟΤΕMotor OilTitanΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Motor OilFourlis Τρ. Πειραιώς   Titan
MytilineosMotor Oil     
TitanMytilineos     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Pantelakis Sec.: Οι έξι κορυφαίες επιλογές για το 2023, πώς θα κινηθεί το ΧΑ

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η εγχώρια αγορά έχει «αλλάξει επίπεδο», βοηθούμενη από την καλή πορεία της οικονομίας αλλά και τη βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας. Ελκυστικές παραμένουν οι αποτιμήσεις.