ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Πληθωρισμός και άνοδος επιτοκίων καθορίζουν την κίνηση των αγορών

Οι παγκόσμιοι δείκτες PMI οικονομικής δραστηριότητας θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, αν και δεν αναμένεται να αποκλίνουν ιδιαίτερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευθεί.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός παγκοσμίως δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο και ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς για την επαναφορά του στον στόχο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό  εξέπληξαν και πάλι, με τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν να είναι υψηλότερα του αναμενομένου, ενώ η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει παγκοσμίως και οι αγορές εργασίας παραμένουν πολύ ισχυρές, όπως σημειώνει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πιθανότητα τα τερματικά επιτόκια να ανέλθουν στο 6% παραμένει σοβαρή, και όχι μόνο στις ΗΠΑ. Οι αγορές δεν το εκλαμβάνουν καλά. Τα ομόλογα και οι μετοχές κινούνται από κοινού πτωτικά και πάλι, και το δολάριο ενισχύεται, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών για τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και του ρόλου του ως ασφαλούς καταφυγίου. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι όλων των G10 νομισμάτων καθώς και έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. 

Αυτή την εβδομάδα, η προσοχή θα επικεντρωθεί σε βασικά οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ιδιαίτερα εκτός της Ευρωζώνης. Οι παγκόσμιοι δείκτες PMI οικονομικής δραστηριότητας θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, αν και δεν αναμένεται να αποκλίνουν ιδιαίτερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευθεί. Την Πέμπτη αναμένεται μια κρίσιμη έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για το Φεβρουάριο. Μια ακόμη ανοδική έκπληξη εδώ, μπορεί να ωθήσει την  αγορά στο να προεξοφλήσει ένα τερματικό επιτόκιο άνω του 4% για την Ευρωζώνη, κάτι που πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να είναι μετριοπαθές εάν ληφθεί υπόψη το έργο που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα περιμέναμε ότι αυτό θα ωθήσει το ευρώ πίσω προς την κορυφή του πρόσφατου εύρους. 

Στερλίνα 

Οι δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας παρείχαν μια ισχυρή θετική έκπληξη επαναφέροντας το σενάριο της ανάπτυξης σε πλήρη αντιδιαστολή με το αφήγημα της ύφεσης. Ενώ η στερλίνα έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ όπως και κάθε άλλο G10 νόμισμα, κατάφερε να κλείσει την εβδομάδα κοντά στην κορυφή της κατάταξης. Η αίσθηση αναφορικά με τη στερλίνα καταδεικνύει κυρίως το πτωτικό σενάριο και είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς σε ποιο επίπεδο θα εμφανιστούν εκ νέου οι πωλητές. Ακόμη, πλανάται στον αέρα κάποια αισιοδοξία σχετικά με την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχουν πολλά στην ατζέντα αυτή την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε αναμένεται η στερλίνα να επηρεαστεί από γεγονότα σε άλλα μέρη του κόσμου. 

Ευρώ 

Η ροή ειδήσεων της περασμένης εβδομάδας από την Ευρωζώνη θα έπρεπε να έχει βάλει στο ράφι κάθε ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αυξήσεων. Οι δείκτες PMI οικονομικής δραστηριότητας για τον Φεβρουάριο εξέπληξαν ανοδικά και ουσιαστικά τερμάτισαν κάθε πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη, κατά την άποψή μας. Παράλληλα, η έκθεση για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, τόσο ως προς το δομικό όσο και ως προς το ονομαστικό του σκέλος. Αυτή την εβδομάδα αναμένουμε μία παρόμοια εικόνα, με την προκαταρκτική έκθεση για τον πληθωρισμό που δεν θα δείξει, και πάλι, σημάδια πτωτικής τάσης στο δομικό πληθωρισμό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως περιμέναμε, επισημαίνει ολοένα και περισσότερο ότι αυτός ο βασικός επιμέρους πληθωριστικός δείκτης κινείται στατικά και αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας, ενώ ταυτόχρονα αιτιολογεί μια επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τράπεζας, η οποία αναμένουμε να θέσει ένα κατώτατο όριο στο κοινό νόμισμα σύντομα. 

Δολάριο ΗΠΑ 

Τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία εξακολουθεί να κινείται δυναμικά σε όλους τους τομείς. Τα στοιχεία για την αγορά κατοικίας και την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη εξέπληξαν προς τα πάνω. Το πιο σημαντικό, το ίδιο έκανε και ο πληθωριστικός δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) που αποτελεί τον προτιμητέο δείκτη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος έχει διαγράψει κάθε ένδειξη πτωτικής τάσης και στην πραγματικότητα φαίνεται να βρίσκεται σε ανάκαμψη. Δεν αναμένονται ιδιαίτερες ειδήσεις αυτή την εβδομάδα και οι αγορές επικεντρώνονται στο επόμενο κρίσιμο σημείο που ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα ανακοινωθεί και η έκθεση για την αγορά εργασίας για τον Φεβρουάριο. Ως εκ τούτου, οι ομιλίες από αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα είναι στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dollario, Dollar, Synalagma, Forex
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποαποδίδει, λόγω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, το δολάριο

Πιθανότατα το επίκεντρο της προσοχής θα αποτελέσει η ανακοίνωση των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και θα αφορούν τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης
inflation-πληθωρισμός
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών γιορτάζουν την κινεζική αισιοδοξία

Στην Ευρώπη, μια ακόμη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό, με το δομικό πληθωρισμό να σημειώνει ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, κάτι που σημαίνει υψηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια και ισχυρότερο ευρώ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Πληθωρισμός ΗΠΑ και ΑΕΠ Ευρωζώνης στο επίκεντρο των αγορών

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στα δεδομένα που αποτελούν τον οδηγό για τις προσδοκίες από την Κεντρική Τράπεζα: την έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, που θα δημοσιευτεί την Τρίτη.