ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Προεκλογικές ρευστοποιήσεις συνεχίζουν να πλήττουν το Χρηματιστήριο

Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 1%, ενώ συνεχίζει να κινείται με απώλειες το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης στον απόηχο της ανακοίνωσης της ημερομηνίας των εκλογών.

Συνεχίζει να υποαποδίδει έναντι της Ευρώπης και να δέχεται σημαντικές πιέσεις η εγχώρια αγορά, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο «κόκκινο», καθώς η ανακοίνωση των εκλογών για τις 21 Μαΐου βοηθά ώστε να εγκατασταθεί το πολιτικό ρίσκο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Ήπια ανοδική κίνηση ακολουθούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας περιορίσει σημαντικά τα αρχικά τους κέρδη, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται μόλις 0,09%, ενώ ήπιες μεταβολές καταγράφονται στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,07%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 13:45 εμφανίζει απώλειες 1,11% στις 1.024,21 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.021,71 μονάδων (-1,35%) και του υψηλού των 1.041,64 μονάδων (+0,57%), με την αξία των συναλλαγών να παραμένει περιορισμένη και να διαμορφώνεται στα 30,8 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,92% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης στο -1,63%. 

Απώλειες 1,25% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να υποχωρεί 2,37%, τη Eurobank να έχει οριακή πτώση 0,08%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 1,11% χαμηλότερα και την Τρ. Πειραιώς να έχει απώλειες 2,87%. Πτώση άνω του 3% για την Attica Bank

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση «διασώζονται» ανοδικά οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Sarantis με κέρδη 0,14%, 0,38% και 1,07% αντίστοιχα. Πτώση 1,63% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ στο -0,76% και τη ΔΕΗ να αποδυναμώνεται 1,82%. Πτώση άνω του 3% για την Ελλάκτωρ και υψηλότερα του 2% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AutoHellas, ενώ άνω του 1% υποχωρούν Aegean, Viohalco και Motor Oil

Ανακοινώνοντας την ημερομηνία των εκλογών ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει», αναδεικνύοντας ακριβώς και αυτό που θέλει να μάθει η αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής και εάν αυτή θα παραμείνει φιλική προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις. 

Η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου για την αγορά καταγράφεται και στη συνεχή υποχώρηση της αξίας των συναλλαγών, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να διατηρούν στάση αναμονής, ενώ παράλληλα σε ανάλογη διαδικασία βρίσκονται και οι οίκοι αξιολόγησης. Πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη η αγορά στοιχημάτιζε ότι πρώτη η DBRS στις αρχές Μαρτίου θα έδινε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα και θα ακολουθούσε στις 21 Απριλίου ο Standard & Poor's. Όμως το τραγικό δυστύχημα άλλαξε πλήρως και τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα, όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις, με την Νέα Δημοκρατία να χάνει σημαντικό μέρος του ποσοστού της και το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης να έχει υποχωρήσει σημαντικά ή κατά κάποιους πολιτικούς αναλυτές να έχει διαγραφεί πλήρως. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό που δεν επιθυμούν ποτέ οι αγορές είναι η αβεβαιότητα, ενώ πλέον και τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές τίθεται υπό ερωτηματικό η πορεία της χώρας, αν και ξένοι οίκοι έχουν υπογραμμίσει ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο της οικονομικής πολιτικής, ενώ το ενδεχόμενο κάποιας «κόντρας» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως συνέβη το 2015, θεωρείται ακόμη και αδύνατον να συμβεί. 

Πάντως πέραν της πολιτικής σκηνής και των εξελίξεων σε αυτήν τα μηνύματα των αναλυτών για την εγχώρια αγορά συνεχίζουν να είναι θετικά. Σε νέα της έκθεση για τον τραπεζικό κλάδο της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) η Goldman Sachs, διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές - στόχους και τις συστάσεις για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με σύσταση «αγορά» για Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα και ουδέτερη για τον τίτλο της Eurobank. Σε ό,τι αφορά τις τιμές - στόχους για την Alpha Bank είναι στα 1,60 ευρώ, για την ΕΤΕ στα 5,40 ευρώ και για την Τρ. Πειραιώς στα 2,20 ευρώ, ενώ για τη Eurobank στα 1,40 ευρώ. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά τα συνολικά τους κεφάλαια και τον δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά τη διάρκεια του 2022, ενώ ο δείκτης βασικών εποπτικών CET1 για τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς ήταν 15,6%, 15,2%, 11,9% και 11,5% έναντι ελάχιστων επιπέδων της τάξεως του 9,4-9,5%. Ο δείκτης της συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ήταν 16,8%, 18,2%, 16,1% και 16,4% στο τέλος του 2022, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου.

Πέραν της Goldman Sachs, η ερευνητική εταιρεία 13D Research σε έκθεσή της αναφέρει ότι το ΧΑ είναι η καλύτερη επιλογή για όσους επενδυτές θέλουν να τοποθετηθούν στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, με την ελληνική οικονομία να ξεχωρίζει σημαντικά σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και το τραπεζικό σύστημα να είναι θωρακισμένο και να ακολουθεί πολύ καλή πορεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το ράλι στην τεχνολογία συντηρεί την ανοδική κίνηση για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 3% για τον κλαδικό δείκτη του τομέα της Πληροφορικής, με σταθερό πρωταγωνιστή τη μετοχή της Epsilon Net, η οποία με το άνοιγμα της αγοράς «έπιασε» την τιμή της δημόσιας πρότασης των 12 ευρώ.