ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Τα πυκνά σύννεφα στις διεθνείς αγορές και οι ειδικές συνθήκες στο ΧΑ

Πτώση έως -27% για μετοχές περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, ενώ έρχονται αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ. Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές η ελληνική αγορά, ενώ οι τράπεζες αποτελούν ατού και όχι «βαρίδι».

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές έχει μπει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς απομένουν μόλις 13 συνεδριάσεις έως την Κυριακή της κάλπης, οπότε η αγορά από εδώ και πέρα θα κινείται στις λεπτές ισορροπίες που δημιουργούν οι τρέχουσες εξελίξεις, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και όλα όσα θα δίνουν κάποιο φως αναφορικά με την αύξηση των πιθανοτήτων να δημιουργηθεί βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, ίσως και από την πρώτη αναμέτρηση, ώστε να παραμείνει άμεσα ορατή και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε πολλές παραμονές εκλογών στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν έχουμε δει απρόβλεπτες κινήσεις από την αγορά, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με το χρηματιστήριο συχνά να είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης και η πιο έγκυρη… δημοσκόπηση που μαρτυρά προς τα πού πάνε τα πράγματα.

Χθες η αγορά αιφνιδίασε τους συμμετέχοντες με το ξαφνικό της γύρισμα στο φινάλε, καθώς στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της επτάωρης συνεδρίασης κινήθηκε σε πτωτική τροχιά, ενώ στις δημοπρασίες γύρισε θετικά κλείνοντας κοντά στο υψηλό ημέρας. Εννέα blue chips έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, μολονότι αρκετά εξ αυτών έγραφαν σημαντικές απώλειες ενδοσυνεδριακά.

Σήμερα και προσεχώς θα δούμε αν υπάρχει κάποιο υπόβαθρο ποιότητας και ανθεκτικότητας στο χθεσινό γύρισμα, ή ήταν απλώς κάποιο ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον, ειδικά για μετοχές που είχαν μείνει πίσω, καθώς αυτές ήταν που κυριάρχησαν στο χθεσινό γύρισμα.

Η ελληνική αγορά θα κληθεί, εξάλλου, να αποδείξει αν μπορεί να κρατήσει μια απόσταση από τις διεθνείς εξελίξεις. Βαριά σύννεφα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στα χρηματιστήρια, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με σημαντικές απώλειες (ο Stoxx 600 έχασε 1,19% στο κλείσιμο), ενώ σημαντική πτώση, που ξεπέρασε το 1%, σημείωσαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία αλλά και τις τράπεζες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μεγάλη πτώση, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να χάνει 1,24%, ο DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 1,23%, ο CAC 40 στο Παρίσι είχε απώλειες 1,45%, o FTSE MIB στην Ιταλία είχε πτώση 1,65%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με πτώση 1,72%.

Δεν έχει λήξει η τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι στις ΗΠΑ επανέρχονται οι ανησυχίες για επέκταση της τραπεζικής αναταραχής σε περισσότερες περιφερειακές τράπεζες, μετά το κλείσιμο της First Republic και το πέρασμα του μεγαλύτερου μέρους του ενεργητικού και των καταθέσεων στην JP Morgan.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, πίσω από τη «βιτρίνα» της ελεγχόμενης πτώσης των κύριων δεικτών, βρέθηκε σε εξέλιξη μια σκληρή επίθεση επενδυτών σε πολλές περιφερειακές τράπεζες, που θεωρείται ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες το επόμενο διάστημα.

Μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των PacWest και Western Alliance, με «βουτιές» -27% και -15%, αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης των περιφερειακών τραπεζών, KBW Regional Banking Index, υποχώρησε κατά 5,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τότε που άρχισε αυτή η κρίση, τον Μάρτιο. Περισσότερο από 3% έχασε η μετοχή της χρηματιστηριακής Charles Schwab, που διαθέτει και τραπεζικό βραχίονα. Πάνω από 10% έχασαν οι μετοχές των Comerica και Zions Bancorp, ενώ κατά 20% υποχώρησε η μετοχή της Metropolitan Bank Holding.

Την ώρα που οι περιφερειακές τράπεζες υφίστανται τεράστιες πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων, σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Fed και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος από 5% έως 5,25%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 16 ετών. Η Fed ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 τις αυξήσεις από σχεδόν μηδενικά επίπεδα, οδηγώντας τα στο 4,75% με 5% σήμερα, σε μια από τις επιθετικότερες εκστρατείες στην ιστορία της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Η αγορά αναμένει πως μετά την αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης πρόκειται να υπάρξει μια παύση των αυξήσεων τον Ιούνιο καθώς η Fed αξιολογεί πώς οι μέχρι σήμερα ενέργειές της έχουν λειτουργήσει για την επιβράδυνση του πληθωρισμού. Αν αυτή η προσδοκία διαψευσθεί από τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Τζερόμ Πάουελ για τις επόμενες κινήσεις της Fed, αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σοβαροί κλυδωνισμοί στις αγορές και στο τραπεζικό σύστημα.

Οι φόβοι για ύφεση και οι προβληματισμοί σχετικά με την πίεση στον τραπεζικό τομέα είχαν τροφοδοτήσει προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όμως, με τον πληθωρισμό να τρέχει αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και μια ακόμη ισχυρή αγορά εργασίας, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο βιομηχανικός Dow Jones έφτασε να υποχωρεί άνω των 500 μονάδων ή πλέον του 1,50% ενδοσυνεδριακά, ενώ στο τέλος περιόρισε μερικώς τις απώλειές του, κλείνοντας στις 33.684,53 μονάδες με πτώση 367,17 μονάδων ή -1,08%. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,16% στις 4.119,58 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 1,08% κλείνοντας στις 12.080,51 μονάδες. 

Πάντως, κάποιοι αναλυτές σημείωναν ότι παρά τις πιέσεις χθες στις τραπεζικές μετοχές των ΗΠΑ, εντούτοις δεν παρουσιάστηκαν γενικευμένα φαινόμενα πανικού με τις δύο προηγούμενες προβληματικές περιπτώσεις και την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Στην Ευρώπη, ο προβληματισμός των επενδυτών για τα επιτόκια δεν έχει λήξει, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη σε νέα αύξηση κατά 0,25% και να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονο υψηλός.

Παραμένει κοντά στις 1.100 μονάδες το Χ.Α., ισχυρές οι τράπεζες

Στο Χ.Α., είναι θετικό ότι η αγορά παρέμεινε πλησίον των 1.100 μονάδων και ουσιαστικά δεν απέχει και πολύ (μόλις 46 μονάδες ή 5%) από το υψηλό 8ετίας και τις 1.133 μονάδες που έκλεισε στις αρχές Μαρτίου. Παράλληλα, η γενική εικόνα της αγοράς έδειξε να επηρεάζεται από το γεγονός ότι έχουν μείνει ελάχιστες συνεδριάσεις έως τις κάλπες, κάτι που αποτυπώθηκε στο τζίρο που ήταν χθες ξανά πολύ κατώτερος του μέσου όρου του 2023 καθώς διαμορφώθηκε στα 66,1 εκατ. ευρώ.

Πάντως, στα αξιοσημείωτα στοιχεία της αγοράς ήταν το γύρισμα στο φινάλε μετοχών που έγραφαν σημαντικές απώλειες ενδοσυνεδριακά, και ανάμεσά τους ήταν αρκετές μετοχές που είχαν υστερήσει τελευταία. Η ΕΥΔΑΠ (έκλεισε με κέρδη 3,81% παρ’ ότι έχανε 2,86%), η Ελλάκτωρ (έκλεισε με άνοδο 3,24% παρ’ ότι έχανε 1,82%), Lamda Development (+3,39%), Aegean Airlines (κέρδη +2,31% από πτώση 1,54%), ΔΕΗ (+1,66% από πτώση 1,53%), Σαράντης (+1,39% από πτώση 3,62%), ΟΠΑΠ (+1,23%), Πειραιώς (+1,12% από πτώση 1,87%), Quest Συμμετοχών (κέρδη 1,01% από πτώση 2,73%) κ.α.

Υποστηρικτική για την αγορά ήταν η νέα έκθεση του αμερικανικού οίκου Goldman Sachs, ο οποίος ενέταξε το Χ.Α. μεταξύ των κορυφαίων επιλογών του στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, ανεβάζοντας τον στόχο για το Γ.Δ. στις 1.200 μονάδες, έναντι 1.075 μονάδων πριν. Συνάμα, η Eurobank Equities προχώρησε σε γενναία αναβάθμιση των τιμών – στόχων για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Και βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί ο κυρίαρχος καταλύτης να είναι οι εκλογές, όμως ειδικά η τρέχουσα εβδομάδα έχει πληθώρα εξελίξεων: την «ουρά» των περυσινών αποτελεσμάτων, αλλά και σημαντικές ανακοινώσεις μεγεθών πρώτου φετινού τριμήνου, από εταιρείες μεγάλου ειδικού βάρους όπως Coca Cola HBC (σήμερα πριν τη συνεδρίαση), Mytilineos (Πέμπτη) και ΟΤΕ και Πειραιώς την Παρασκευή. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα το Χ.Α., αφομοιώνοντας όλα αυτά τα νέα δεδομένα.

Πάντως, όπως επισημαίνεται από αναλυτές, είναι θετικό στοιχείο για την αγορά ότι ο τραπεζικός κλάδος, που έχει και μεγάλη βαρύτητα στους βασικούς δείκτες, όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από τη διεθνή αναταραχή, αλλά παραμένει σταθερά σε τροχιά βελτίωσης της κερδοφορίας του, ενώ τον Μάρτιο η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε σημαντική αύξηση των καταθέσεων. Οι ελληνικές τράπεζες δεν φαίνεται να επηρεάζονται δυσμενώς από τα αυξημένα επιτόκια, αλλά αντίθετα ευνοούνται από τη συγκυρία, ενισχύοντας τα περιθώρια κέρδους τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνουν νέα στοιχήματα οι επενδυτές, «ξυπνάει» η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη ύστερα από το μετεκλογικό ράλι, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον Mid Cap που έφτασε σε ρεκόρ 12ετίας με σημαντική αύξηση τζίρου. Σε μη τραπεζικά blue chips εστίασαν οι ξένοι.