ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Εθνική Τράπεζα

Εύσημα από τους αναλυτές για τις επιδόσεις Eurobank, Εθνικής και Τρ. Πειραιώς

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς οι επιδόσεις των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Ποιες οι τιμές - στόχοι και οι συστάσεις για τις μετοχές τους.

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν ξένοι και εγχώριοι αναλυτές τις ανακοινώσεις μεγεθών του εξαμήνου της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και οι τρεις παρουσίασαν επιδόσεις, ειδικά στο κομμάτι των εσόδων, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα ισχυρά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές επιδόσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο πανευρωπαϊκό stress test πείθουν και τους πλέον δύσπιστους ότι το εγχώριοτραπεζικό σύστημα έχει αφήσει πίσω του τα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης, και βρίσκεται σε έναν δυναμικό κύκλο ανάπτυξης.

Οι τράπεζες πέτυχαν στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ισχυρή άνοδο των επιτοκιακών εσόδων και των προμηθειών, βελτίωσαν την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων και την κερδοφορία τους ενώ παράλληλα πέτυχαν την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τέλος σημαντικές ήταν και οι επιδόσεις στον τομέα των χορηγήσεων αν και στο πρώτο τρίμηνο είχαμε μεγάλες αποπληρωμές επιχειρηματικών δανείων.

Έτσι οι αναλυτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις επιδόσεις των τριών τραπεζών, επιδόσεις που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε νέες αναβαθμίσεις για τις προοπτικές τους. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 9 Αυγούστου, θα ανακοινώσει  τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και η Alpha Bank

Eurobank: Ισχυρά μεγέθη σε όλο το εύρος των εργασιών

Η Deutsche Bank δίνει τιμή – στόχο για τη μετοχή της Eurobank τα 1,90 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση «αγορά» ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν +89% στο γ' τρίμηνο λόγω του συνδυασμού καλύτερων επιδόσεων στα έσοδα από τόκους (NII) και τις αμοιβές, αλλά και μη επαναλαμβανόμενων γραμμών όπως το trading, χαμηλών φόρων (αναγνώριση DTA 51 εκατ.  από την πώληση χαρτοφυλακίου στη Βουλγαρία) και αρνητικής υπεραξίας 111 εκατ.  από την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο.  

Το CET1 FL στο 16,1%, λόγω των ισχυρών κερδών, που οδήγησαν σε αναβάθμιση του στόχου για το 2023  σε 17%, αλλά χωρίς ισχυρά μηνύματα για την επιστροφή κεφαλαίου, που αναμένεται να είναι απλώς σταδιακή, που θα χρηματοδοτήσει επίσης την επιτάχυνση της αύξησης των δανείων και, ενδεχομένως, ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων σε οποιαδήποτε από τις τρεις βασικές αγορές. Το μήνυμα αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως λίγο απογοητευτικό, δεδομένων των πρόσφατων επιπέδων δημιουργίας κεφαλαίου.

Από την πλευρά της η Pantelakis σημειώνει ότι τα μεγέθη του β' τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις με αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, με τη χρηματιστηριακή να δίνει σύσταση «overweight» και τιμή – στόχο στα 2,15 ευρώ. Σημειώνει ακόμη ότι τα ΝΙΙ είναι ο βασικός μοχλός ενίσχυσης των μεγεθών της τράπεζας και αναφέρει ότι η αναβάθμιση των στόχων για το 2023 είναι εντός των προβλέψεων των αναλυτών της. 

Εθνική Τράπεζα: «Κραταιός» ισολογισμός 

Ως ισχυρά σε όλα τα επίπεδα χαρακτηρίζει η Goldman Sachs τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο, τονίζοντας ότι οδηγούν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το σύνολο του έτους και παράλληλα τονίζει ότι αναμένει θετική αντίδραση εκ μέρους των επενδυτών καθώς τα στοιχεία της τράπεζας ήταν εξαιρετικά. Υπογραμμίζει ακόμη ότι, σε αντίθεση με την τάση στον τραπεζικό κλάδο, η ΕΤΕ κατόρθωσε να μειώσει το κόστος κινδύνου. Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση αγορά για τη μετοχή και δίνει τιμή – στόχο στα 7,10 ευρώ.  

Υψηλότερα κατά 20% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της JPMorgan ήταν τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, όπως αναφέρει σε σχόλιό της, σημειώνοντας ότι η τράπεζα ανακοίνωσε ένα ακόμη πακέτο ισχυρών μεγεθών και εκτιμώντας ότι ο βασικός δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) θα διαμορφωθεί άνω του 15% το 2023 και άνω του 13% το 2025. Διατηρεί τη σύσταση overweight και δίνει τιμή – στόχο στα 7,30 ευρώ. 

Θετικά εξ όλων των απόψεων και δεδομένων χαρακτηρίζει τα μεγέθη της ΕΤΕ η Deutsche Bank, επικεντρώνοντας τόσο στη σημαντική αύξηση των εσόδων από τους τόκους όσο και στους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίων της τράπεζας. Σημειώνει, όμως, ότι δεν υπήρξε κάποια ένδειξη ότι η τράπεζα θα ξεκινήσει, εκ νέου, να παρέχει μέρισμα στους μετόχους της. Ο γερμανικός όμιλος διατηρεί τη σύσταση αγορά και δίνει τιμή – στόχο στα 6,70 ευρώ

Ανάλογη είναι η στάση που διατηρεί και η Pantelakis σημειώνοντας και αυτή με τη σειρά της ότι τα μεγέθη ξεπέρασαν σημαντικά τις προβλέψεις τόσο των αναλυτών όσο και της διοίκησης και δείχνουν την υγιή θέση στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται η τράπεζα.  

Τρ. Πειραιώς: Υψηλότερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα 

Για την Τράπεζα Πειραιώς η σύσταση της Deutsche Bank είναι «διακράτηση» και η τιμή – στόχος στα 3 ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank τα κέρδη προ προβλέψεων της τράπεζας στο α' εξάμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατά περίπου 19%,  ενώ οι προβλέψεις επηρεάστηκαν από την εξυγίανση των NPE, οδηγώντας σε απώλεια περίπου -17% στα αναφερόμενα καθαρά κέρδη. Ωστόσο, οι σταθερές λειτουργικές τάσεις, υποστηριζόμενες από τις επιδόσεις των βασικών εσόδων και δαπανών, οδήγησαν σε αναβάθμιση του στόχου RoTE σε περίπου +14% (από 12%) το 2023, σε συνδυασμό με άλλες αναβαθμίσεις στόχων. Ήταν μια σταθερή εκτύπωση, αλλά επισκιάστηκε από έκτακτα στοιχεία.  

Τα έσοδα ξεπέρασαν την εκτίμηση  κατά +10%, με αιχμή το NII (περίπου +5%), λόγω της επέκτασης του περιθωρίου & του χαμηλού beta καταθέσεων (11% τον Ιούνιο-23 και μέση εκτίμηση για το οικονομικό έτος μόλις 13%), οδηγώντας σε βελτίωση των προοπτικών για το NIM για το σύνολο του έτους σε 2,5% (έναντι >2,2% προηγουμένως). Τα κεφάλαια ήταν και πάλι θετικά το τρίμηνο, με το CET1 FL να φτάνει το 12,23%, αυξημένο κατά +7 μ.β., λόγω των οργανικών κερδών και αντισταθμισμένο από την αύξηση των RWA, την εξυγίανση των NPE και την απόσβεση των κουπονιών AT1 και DTC. Η υψηλότερη εκτίμηση για τη δημιουργία εισοδήματος το 2023 οδήγησε σε βελτίωση του στόχου της Πειραιώς για το 2023 για CET1 σε περίπου 13% (από >12,5%).

Η Pantelakis σημειώνει ότι η Τρ. Πειραιώς η νέα αναβάθμιση των στόχων από τη διοίκηση της τράπεζας ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών της και δείχνει την ισχυρή θέση της Τρ. Πειραιώς. Δίνει σύσταση «overweight» και τιμή – στόχο στα 4,65 ευρώ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι «βλέπουν» οι αναλυτές: Όλες οι νέες τιμές - στόχοι

Διψήφια ποσοστά περαιτέρω ανόδου των τραπεζικών μετοχών προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι, με βασική ώθηση από τα αυξημένα επιτόκια. Ποιες τιμές δίνουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, Jefferies, Ambrosia Capital και Axia.