ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Τα πέντε βασικά μαθήματα που έλαβαν οι επενδυτές στο α' εξάμηνο

Η επιθετική στάση των κεντρικών τραπεζών φόβισε αλλά τελικά δεν διέλυσε τις αγορές όπως έσπευσαν να προβλέψουν κάποιοι αναλυτές.

Οι αγορές σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κατορθώσει, κατά τη διάρκεια των ετών, να προβλέψουν πληθώρα υφέσεων και οι επενδυτές φρόντισαν να προετοιμαστούν ώστε να μην πληγούν από αυτές. 

Μέχρι στιγμής μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της υφηλίου, μόνο η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με ύφεση, η οποία είναι ήπια, ενώ ορισμένες χώρες προειδοποιούν για «ήπια προσγείωση» της ανάπτυξής τους. 

Παρά ταύτα, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οι αγορές είχαν μία διάθεση για πάρτι, αλλά ταυτόχρονα από την αρχή του έτους έως και σήμερα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Economist, πήραν και ορισμένα πολύτιμα μαθήματα. Τα βασικότερα εξ αυτών είναι τα ακόλουθα: 

Η πυγμή της Fed

Ακόμη και μετά το σερί αυξήσεων οι επενδυτές δεν ήταν πεπεισμένη ότι η Fed θα γίνονταν «γεράκι». Στην αρχή του έτους η αγορά προέβλεπε ότι τα επιτόκια θα έφθαναν, στην κορύφωσή τους, κάτω του 5% στο α’ εξάμηνο και μετά θα ξεκινούσαν οι μειώσεις.  Διαψεύσθηκαν πλήρως, καθώς τα επιτόκια αναμένεται να ξεπεράσουν το 5% έως το τέλος του 2023 και δεν αναμένονται μειώσεις πριν από το 2024. 

Η αντοχή των δανειζόμενων

Παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρείες είχαν φορτωθεί με υψηλά χρέη, λόγω της μακράς περιόδου φθηνού χρήματος, και ενώ τα επιτόκια αυξάνονταν, αρκετές εξ αυτών δεν βρέθηκαν αντιμέτωπες με καταρρεύσεις ή χρεοκοπίες.  Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία τέτοια εξέλιξη το επόμενο διάστημα. 

Μη καταστροφικές τραπεζικές καταρρεύσεις

Οι καταρρεύσεις των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, όπως η Silicon Valley Bank σίγουρα «ταρακούνησαν» τις αγορές, αλλά δεν έφεραν την καταστροφή. Οι απαισιόδοξοι, που προέβλεπαν μία νέα κρίση ανάλογου μεγέθους με αυτή του 2008 διαψεύσθηκαν πλήρως.  Αιτία το γεγονός ότι υπήρξε γρήγορη αντίδραση από τις αρχές αλλά και τον ίδιο τον τραπεζικό κλάδο, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών εξακολουθούν να ακολουθούν αρνητική πορεία έχοντας μειωθεί περί του 20% από τον Μάρτιο. 

Η λάμψη της τεχνολογίας 

To 2022 ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους κορυφαίους τεχνολογικούς ομίλους των ΗΠΑ, με τις μετοχές των πέντε μεγαλύτερων να υποχωρούν 38%. Ο κλάδος, όμως, επιστρέφει δυναμικά προσελκύοντας εκ νέου την προσοχή των επενδυτών, με τις μετοχές να καταγράφουν ένα εντυπωσιακό ράλι και να «υπόσχονται» ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις. 

Η πορεία της αγοράς ομολόγων 

Η καλή πορεία των μετοχικών αγορών δημιουργεί συνήθως προβλήματα στις αγορές ομολόγων. Η αντιστροφή της καμπύλης για τα αμερικανικά ομόλογα, δηλαδή όταν η απόδοση των ομολόγων βραχυχρόνιας ωρίμανσης είναι υψηλότερη από αυτή των 10ετων, συνήθως αποτελεί ένδειξη ότι έρχεται ύφεση. Από τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφεται αυτή ακριβώς η πορεία αλλά η ύφεση δεν έχει καταφθάσει. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

Χάθηκαν 11 τρισ. με τη «βουτιά» στις αγορές, τι εκτιμούν τώρα οι αναλυτές

Το sell off στον διεθνή δείκτη MSCI ACWI έχει μειώσει δραματικά τις αποτιμήσεις σε Wall Street και Ευρώπη. Aναλυτές των Morgan Stanley και Citigroup προειδοποιούν για περισσότερες πιέσεις λόγω αυξήσεων στα επιτόκια.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τέλος το «όλοι κερδίζουν» στις αγορές: Τι αλλάζει με την αύξηση επιτοκίων

Ενώ το 2021 σηματοδότησε το αποκορύφωμα του «ράλι των πάντων», καθώς οι τιμές των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν, το 2022 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πτώσης των πάντων».
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.