Φωτο: Shutterstock

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές, ανησυχίες για την Κίνα

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι διεθνείς αγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον κινεζικό κοροναϊό ενώ τα μέλη του ΟΠΕΚ σχεδιάζουν έκτακτο συμβούλιο με τις τιμές του πετρελαίου να κατρακυλούν.

Με έντονες καθοδικές πιέσεις έχουν ξεκινήσει οι διεθνείς αγορές, μετά και το ασταθές αναιμικό κλείσιμο της Wall Street, καθώς η εξάπλωση του κινεζικού κοροναϊού εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών, ενώ ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση καθώς οι τιμές πετρελαίου «κατρακυλούν».

Καθώς αυξάνονται οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον κοροναϊό, Κινέζος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η επίπτωση στο ΑΕΠ της Κίνας μπορεί να φθάσει το 1%, ρίχνοντας το ρυθμό κάτω από το 5%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα αν θα κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στις ΗΠΑ, οι τιμές των futures του S&P500 σημειώνουν πτώση 0,77% και τα futures του Nasdaq καταγράφουν επίσης πτώση 0,73%. Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεγάλη πτώση καθώς ο Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε 1,7% στις 22.977 μονάδες και ο Taiwan TAIEX στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες 5,75%. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατρακύλησε επίσης κατά 2,34% στις 26.347 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει απώλειες 0,89% στις 13.196 μονάδες, ο FTSE 100 του Λονδίνου πέφτει κατά 0,57% στις 7.368 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει πτώση 0,97% στις 5.882 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημειώνει απώλειες 0,75% στις 9.473 μονάδες και ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο καταγράφει πτώση 1,28% στις 23.865 μονάδες.

Όσο αναφορά την αγορά πετρελαίου, τα μέλη του ΟΠΕΚ σχεδιάζουν να συγκαλέσουν έκτακτο συμβούλιο καθώς οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κατρακυλούν εξαιτίας των ανησυχιών που επικρατούν πως η έξαρση του κινεζικού κοροναϊού θα πλήξει την ζήτηση.

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Μοχάμεντ Αρκάμπ δήλωσε πως το συμβούλιο του ΟΠΕΚ που είναι προγραμματισμένο τον Μάρτιο ίσως πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο με την απόφαση να αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Με τον κινεζικό κοροναϊό να έχει μολύνει μέχρι στιγμής 7.800 ανθρώπους αφήνοντας πίσω του 170 νεκρούς, οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως η μια μετά την άλλη έχουν «παγώσει» τις πτήσεις τους από και προς την ηπειρωτική Κίνα και οι τιμές του πετρελαίου πραγματοποιούν «βουτιά».

Το πετρέλαιο μπρεντ έχει καταγράψει πτώση περισσότερο από 10% αυτό τον μήνα, μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού από τις αμερικανικές δυνάμεις. Η Σαουδική Αραβία αναφέρει πως θα «παρακολουθεί από κοντά» τις επιπτώσεις του ιού στην αγορά πετρελαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στις αγορές υπό τον φόβο επιστροφής της πανδημίας 

Το νέο υψηλό επίπεδο θανάτων στις ΗΠΑ σε ένα 24ωρο, αλλά και lockdown σε περιοχές της Βρετανίας επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την ανάγκη λήψης γενικευμένων μέτρων περιορισμού οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.