Φώτο: ΑΠΕ

Το μάθημα από την Ιταλία για τα χρηματιστηριακά σκάνδαλα

Μέσα σε τρεις μήνες έδρασαν οι ιταλικές αρχές όταν αποκαλύφθηκε σκάνδαλο παραποίησης οικονομικών στοιχείων από εισηγμένη. Αντίθετα, στην Ελλάδα τέτοιες υποθέσεις μετατρέπονται σε... σαπουνόπερες.

Πώς αντιδρούν οι αρχές όταν βρίσκονται μπροστά σε αποκαλύψεις μεγάλων σκανδάλων παραποίησης οικονομικών στοιχείων εισηγμένων εταιρειών για τη χειραγώγηση της αγοράς;

Στην Ελλάδα, έχουν περάσει είκοσι μήνες από την αποκάλυψη των παραποιημένων οικονομικών στοιχείων της Folli Follie και… το σίριαλ συνεχίζεται. Στη γειτονική Ιταλία, όμως, από το παράδειγμα της οποίας θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πολλά διδάγματα, η αντίδραση των αρχών σε ανάλογες αποκαλύψεις, που έγιναν μάλιστα από το ίδιο αμερικανικό fund, προκάλεσαν την ακαριαία αντίδραση των αρχών.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο γνωστός και από το ρόλο του στην ανάδειξη των παραποιημένων στοιχείων της Folli Follie, Γκάμπριελ Γκρέγκο, επικεφαλής του fund Quintessential Capital Management, κατηγόρησε μια υποσχόμενη εταιρεία του ιταλικού Χρηματιστηρίου, την Bio-on, για εκτεταμένη παραποίηση των οικονομικών της στοιχείων.

Η ιταλική εταιρεία βιολογικών πλαστικών έχασε πολύ γρήγορα το 80% της χρηματιστηριακής της αξίας. Βρέθηκε αμέσως στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας, που πέρασε στην ιστορία ως η έρευνα για τις «πλαστικές φούσκες». Τα αποτελέσματα ήλθαν γρήγορα: όπως σημείωνε το Reuters σε τηλεγράφημά του από την Μπολόνια, στις 23 Οκτωβρίου 2019, «ο επικεφαλής της ιταλικής Bio-on συνελήφθη την Τετάρτη, μόλις τρεις μήνες μετά την επίθεση που δέχθηκε η κατασκευάστρια βιολογικών πλαστικών από ένα fund που ειδικεύεται στην υποτιμητική κερδοσκοπία».

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρμόδιος εισαγγελέας ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bio-on, Μάρκο Αστόρι, είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ στο συνιδρυτή της εταιρείας και τον οικονομικό διευθυντή της είχε απαγορευθεί η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να μην μπορούν να παρεμβαίνουν στη διοίκηση της εταιρείας.

Παράλληλα, ο Ιταλός εισαγγελέας είχε ανακοινώσει ότι ποσό που αντιστοιχούσε στο 60% του κεφαλαίου της, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή των δύο συνιδρυτών της, είχε ήδη δεσμευθεί, ενώ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει από αρμόδιο δικαστήριο την αντικατάσταση της διοίκησης της εταιρείας.

Δεν ήταν μόνο ο εισαγγελέας, όμως, που κινητοποιήθηκε στην Ιταλία. Την ίδια ημέρα που γίνονταν οι εισαγγελικές ανακοινώσεις, η ιταλική οικονομική αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι η δική της έρευνα έδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων που είχαν εγγραφεί στα βιβλία της Bio-on από το 2015 έως το 2018 ήταν ψευδή, καθώς μέρος των εσόδων προέρχονταν από εικονικές συναλλαγές.

Η χώρα μας έχει ζητήσει κατά καιρούς τεχνική βοήθεια για διάφορα θέματα από την Κομισιόν, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και ίσως άλλους οργανισμούς που μας διαφεύγουν. Ίσως ήλθε η ώρα να τηλεφωνήσει κάποιος από την κυβέρνηση στην Ρώμη, για να αντλήσουμε τεχνογνωσία στη γρήγορη αντιμετώπιση χρηματιστηριακών σκανδάλων. Γιατί, όταν μετατρέπονται σε σαπουνόπερες, τέτοια σκάνδαλα πληγώνουν βαθιά το κύρος του χρηματιστηριακού θεσμού και διώχνουν τους επενδυτές που τόσο «καιγόμαστε» να προσελκύσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η παρωδία ελέγχων στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Κάτι πάει πολύ στραβά, όταν οι ίδιες οι ελεγχόμενες εισηγμένες πληρώνουν για τους ελέγχους που διατάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και υιοθετούν τακτικές παρακώλυσης. Επιτακτική ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Folli- Follie: Σήμερα η απολογία της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Σύμφωνα με τη δικογραφία που χειρίζεται η 35η Ανακρίτρια, οι κατηγορίες αφορούν το διάστημα από το 2000 έως το α' τρίμηνο του 2018. Κατά του Ομίλου εκκρεμούν και άλλες δικογραφίες ενώ ερευνάται ο ρόλος φυσικών και νομικών προσώπων εκτός της εταιρίας.