ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Michael Jordan, NBA, Basketball
Φωτο: Shutterstock

Μάικλ Τζόρνταν: Πώς έγινε ο πλουσιότερος παίκτης του ΝΒΑ με «αξία» 3,5 δισ.

Μετά και την πώληση αδιευκρίνιστου ποσοστού στην ομάδα Charlotte Hornets η προσωπική του περιουσία εκτινάχθηκε, αποτέλεσμα και των συμφωνιών με αρκετές εταιρείες.

Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών αλλά και ο πλουσιότερος. Η πώληση από τον θρύλο της National Basketball Association του μεριδίου του στους Charlotte Hornets αυτόν τον μήνα οδήγησε την περιουσία του στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

Ο Τζόρνταν, ο οποίος οδήγησε τους Chicago Bulls σε έξι τίτλους στο ΝΒΑ και κέρδισε πέντε βραβεία MVP, είναι ένα πολιτιστικό είδωλο του οποίου η εικόνα, από τη σιλουέτα του στα παπούτσια μέχρι το χαμογελαστό πρόσωπό του στα συλλεκτικά κουτιά Wheaties των 100 δολαρίων, είναι πανταχού παρούσα. Ο διάσημος παίκτης έγινε ο δεύτερος μαύρος μεγαλομέτοχος του πρωταθλήματος το 2010, όταν αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των Hornets, που τότε ονομάζονταν Bobcats. Αλλά ήταν μια συμφωνία με τη Nike τη δεκαετία του 1980, όταν ο Τζόρνταν ήταν ακόμη σχετικά άγνωστος, που αποτέλεσε το θεμέλιο της περιουσίας του.

Η πώληση του μεριδίου του Τζόρνταν στους Hornets ακολουθεί ένα εξαιρετικό 2022 για τις συναλλαγές αθλητικών ομάδων και επιβεβαιώνει τη θέση του ΝΒΑ ανάμεσα στα πιο κερδοφόρα πρωταθλήματα του κόσμου. Η αξία των franchise του έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποίησαν τον τεράστιο πλούτο τους για να γίνουν ιδιοκτήτες. Ο Μ. Ίσμπια, ο οποίος ίδρυσε την UWM Holdings Corp. που χορηγεί στεγαστικά δάνεια χονδρικής, συμφώνησε πέρυσι να αγοράσει περισσότερο από το 50% των Phoenix Suns σε μια συμφωνία-ρεκόρ που αποτίμησε τον σύλλογο στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζόρνταν πούλησε την ιδιοκτησία του στουςHornets σε μια ομάδα με επικεφαλής τον Γκέιμπ Πλότκιν, ιδρυτή της Melvin Capital Management, και τον Ρικ Σναλ, συμπρόεδρο της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων Clayton, Dubilier & Rice. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Τζόρνταν διατηρεί ένα μη ανακοινώσιμο μειοψηφικό μερίδιο, σύμφωνα με την ομάδα. Η εκτίμηση του Bloomberg υποθέτει ότι πούλησε ένα ποσοστό 65% στην ομάδα και διατήρησε ένα ποσοστό μικρότερο του 5%.
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να παραδώσω τα ηνία», δήλωσε ο 60χρονος Τζόρνταν σε ανοιχτή επιστολή του προς τους οπαδούς των Hornets στις 3 Αυγούστου. «Είμαι ενθουσιασμένος να δω τι επιφυλάσσει το μέλλον και ανυπομονώ να υποστηρίξω την ομάδα και την κοινότητα στο νέο μου ρόλο για πολλά χρόνια»

Εκτός από τους Hornets, μεγάλο μέρος του πλούτου του Τζόρνταν προέρχεται από την εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά ρούχων Jordan Brand της Nike, η οποία αποτέλεσε το θέμα της φετινής ταινίας Air που σκηνοθέτησε ο Μπεν Άφλεκ. Η μητέρα του, Ντ. Τζόρνταν, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι στην εξασφάλιση αυτής της συμφωνίας, δήλωσε ο Τζόρνταν στο ντοκιμαντέρ The Last Dance που προβλήθηκε στο ESPN και το Netflix. «Η μητέρα μου είπε: 'Θα πας να ακούσεις. Μπορεί να μην σου αρέσει, αλλά θα πας να ακούσεις"», δήλωσε ο Τζόρνταν στο ντοκιμαντέρ.

Το 1984 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τη Nike έναντι 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρώτο μοντέλο Air Jordan παρουσιάστηκε αμέσως μετά. Πέρυσι, η Jordan Brand κατέγραψε έσοδα ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 11% των συνολικών πωλήσεων της Nike, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Ο Θ. Κούνκελ, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Αθλητικής Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Temple, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το πόσα κέρδισε ο Τζόρνταν από τη Nike. Συνήθως, τέτοιες συμφωνίες περιλαμβάνουν δικαιώματα συν πληρωμές τύπου μπόνους όταν πληρούνται ορισμένα όρια πωλήσεων. «Αν ήταν η δική της μάρκα, θα είχε μια αρκετά αξιοπρεπή κεφαλαιοποίηση της αγοράς που θα ανταγωνιζόταν κάποιες από τις Under Armours του κόσμου», σημείωσε.

Το Bloomberg εκτιμά ότι κέρδιζε ένα ποσοστό δικαιωμάτων 5% επί των πωλήσεων της Air Jordan, καθώς και εισοδήματα από συμφωνίες υποστήριξης και τον μισθό του στο ΝΒΑ. Η Nike δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τα κέρδη του Τζόρνταν.

Το παράδειγμα του Τζόρνταν

Τα τελευταία χρόνια, άλλοι αθλητές έχουν επιδιώξει τις δικές τους μακροχρόνιες συμφωνίες με εταιρίες αθλητικής ένδυσης με την ελπίδα να γίνουν «σαν τον Mike». Η Under Armour ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι κατέληξε σε μακροπρόθεσμη συμφωνία με τον αστέρα του NBA Σ. Κάρι για το Curry Brand του, η οποία περιλαμβάνει ετήσια πληρωμή σε μετρητά, κίνητρα, δικαιώματα και μετοχές. Και ο σταρ του NBA Λεμπρόν Τζέιμς δημιούργησε μια περιουσία περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσω χορηγιών, επενδύσεων και της δικής του επιχείρησης καταναλωτών και ψυχαγωγίας, της SpringHill.

Επιπρόσθετα ο Τζόρνταν υπέγραψε μια 10ετή συμφωνία 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων με την Gatorade, η οποία οδήγησε σε μια διάσημη τηλεοπτική διαφήμιση του 1991 με τίτλο «Be Like Mike». Έχει εμφανιστεί στα κουτιά των Wheaties 19 φορές, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αθλητή. Το 1991, στο απόγειο της καριέρας του, οι New York Times ανέφεραν ότι κέρδιζε μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από συμφωνίες με διάφορες μάρκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Χάλασαν οι δουλειές Ερντογάν με Ρωσία, σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων

«Βουτιά» 33% στις εξαγωγές από Τουρκία σε Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς οι δυτικές κυρώσεις γίνονται όλο και αυστηρότερες. Μείωση κατά 1 δισ. δολ. φέτος προβλέπουν οι εξαγωγείς της Τουρκίας.
BUSINESS LIFE

Άνδρα πολύτροπον: Έκθεση για τη διαδρομή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη που αναδεικνύει τον πολυσχιδή χαρακτήρα και το πλούσιο έργο του κορυφαίου Έλληνα τραπεζίτη. Δ. Μαντζούνης: «Ήταν πρωτοπόρος και καινοτόμος, δεν φοβόταν να κάνει κάτι καινούργιο».