ΓΔ: 2341.93 1.00% Τζίρος: 192.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:15:35
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σημαίες κρατών μελών της ΕΕ στην είσοδο ευρωπαϊκού κτιρίου στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τον αυξημένο ρόλο της Τουρκίας στη Συρία

«Η Τουρκία είναι ένας από τους παράγοντες-κλειδί στην περιοχή», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πάολα Πίνιο, όταν ρωτήθηκε για το ταξίδι της φον ντερ Λάιεν.

Τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στη Συρία αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην 'Αγκυρα η Πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι ένας από τους παράγοντες-κλειδί στην περιοχή», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πάολα Πίνιο, όταν ρωτήθηκε για το ταξίδι της φον ντερ Λάιεν στην 'Αγκυρα.

«Η επίσκεψη της φον νερ Λάιεν αποφασίστηκε σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε η Πίνιο, σημειώνοντας ότι τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η κατάσταση στη Συρία και τί σηματοδοτούν οι εξελίξεις στη χώρα αυτή για την ευρύτερη περιοχή. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από δύο ημέρες η Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισαν να συναντηθούν δια ζώσης για να έχουν μια «πιο εις βάθος συζήτηση σε αυτά τα θέματα», είπε η Πίνιο, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ως προς την ημερομηνία της επίσκεψης της φον ντερ Λάιεν στην 'Αγκυρα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά η ακριβής ημέρα δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Ερωτηθείσα αν η Πρόεδρος της Επιτροπής θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα ή/και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάγια Κάλας, η ίδια εκπρόσωπος απάντησε ότι προς το παρόν δεν προγραμματίζεται κάτι τέτοιο. Η Πίνιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Πρόεδρος της Επιτροπής να πραγματοποιήσει κι' άλλα ταξίδια στην περιοχή, ωστόσο τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει προγραμματιστεί προς το παρόν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Αλ Ανουάρ, είχε υπογραμμίσει ότι «η Τουρκία θα είναι βασικός παράγοντας για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη Συρία και μια πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς». Ο ίδιος εκπρόσωπος είχε επισημάνει ότι η ΕΕ «καλεί όλους τους εξωτερικούς παράγοντες να σεβαστούν την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «νόμιμες ανησυχίες» της Τουρκίας για την ασφάλεια στην περιοχή, επιτρέποντας παράλληλα σε όλους τους Σύρους σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, να απολαύσουν την ασφάλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν διμερή, περιφερειακά και τη σύνοδο ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι Ερντογάν και Τραμπ, συζητώντας διμερή και διεθνή ζητήματα, με έμφαση στη Μέση Ανατολή, Συρία, Λίβανο και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της εκεχειρίας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Φον ντερ Λάιεν-Ερντογάν για Μεσόγειο, Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας για αποκλιμάκωση με το Ιράν, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν, και τόνισε τη σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας σε κρίσιμα θέματα.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Επαφές Φιντάν με ΗΠΑ και Ιράν για τον πόλεμο στη Γάζα

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ βρέθηκαν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι περιφερειακές εξελίξεις. Ο Φιντάν συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Ιρανό ομόλογό του.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα διαψεύδει δημοσίευμα για βοήθεια προστασίας του Σύρου προέδρου

Τουρκικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να συζήτησαν την προστασία του Σύρου προέδρου Άχμεντ αλ Σάρα, εν μέσω απειλών κατά της ζωής του. Η Άγκυρα διέψευσε το σχετικό αίτημα, σύμφωνα με το Reuters.
Σημαία Τουρκίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Σταμάτησε αυτοκινητοπομπή βοήθειας προς την Κομπάνι

Αυτοκινητοπομπή με βοήθεια για το Κομπάνι ανακόπηκε από τις τουρκικές αρχές πριν φθάσει στα σύνορα, παρά τη σχετική συμφωνία. Τα 25 φορτηγά με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης περιμένουν ακόμη άδεια διέλευσης.