Οι αντιδράσεις των επενδυτών αναμένονται από αύριο, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από τον οίκο Moody's, τον τελευταίο που έδινε στις ΗΠΑ την κορυφαία αξιολόγηση τριπλού "A".
Η είδηση έγινε γνωστή μετά το κλείσιμο των αγορών, την Παρασκευή. Ένα διαρπαγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500 υποχώρησε κατά 1,3% στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς, αφού ο οίκος υποβάθμισε τη βαθμολογία της χώρας σε Aa1 από Aaa.
Η Moody's απέδωσε την υποβάθμιση στην αύξηση του δημόσιου χρέους, μια κίνηση που θολώνει την εικόνα της χώρας ως του υψηλότερης ποιότητας κρατικού δανειολήπτη στον κόσμο. Η εταιρεία, μαζί με τις Fitch Ratings και S&P Global Ratings, αξιολόγησε τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κάτω από την κορυφαία, τριπλή θέση ΑΑΑ.
Η κίνηση αυτή ενισχύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική αγορά, την ώρα που οι κινήσεις του Τραμπ σε σχέση με τους δασμούς επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές.
Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων
Παρόλο που ο S&P 500 έχει ανακάμψει από την πτώση του περασμένου μήνα, πολλοί επαγγελματίες της Wall Street παραμένουν επιφυλακτικοί και λαμβάνουν υπόψη την υποβάθμιση από τη Moody's, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.
Ο Έρικ Μπέιλει, εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας στην Steward Partners ανέφερε πως:
«Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ πρόκειται να φτάσει σε ένα ανώτατο όριο μετά από ένα πολύ ευπρόσδεκτο ράλι. Μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την Moody's μπορεί να οδηγήσει σε κάποια ρευστοποίηση κερδών από τους διαχειριστές κεφαλαίων μετά από μια μαζική άνοδο των μετοχών τον τελευταίο μήνα.»
Ο Ίβαν Φέινσετθ, επικεφαλής επενδύσεων στην Tigress Financial Partners δήλωσε ότι:
«Τα αμερικανικά ομόλογα θεωρούνται οι ασφαλέστερες επενδύσεις στον κόσμο. Όταν η πιστοληπτική αξιολόγηση της Αμερικής υποβαθμιστεί, οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι πιο αρνητικές για το δημόσιο χρέος άλλων χωρών, επειδή οι ΗΠΑ αποτελούν το σημείο αναφοράς. Μένει να δούμε πώς αυτό θα επηρεάσει τις αγορές μετοχών τις επόμενες εβδομάδες, αλλά μπορεί να υπάρξει επιφύλαξη μετά τα πρόσφατα ισχυρά κέρδη των μετοχών.»
Ο Ντέιβ Μάζα, διευθύνων σύμβουλος της Roundhill Investments θεωρεί πως:
«Ενώ η Moody's το έκανε τελικά επίσημο, οι αγορές πιθανότατα έχουν θεωρήσει ένα μειωμένο πιστωτικό προφίλ των ΗΠΑ ως κάτι αναμενόμενο και αρκετό καιρό.
Σε αντίθεση με το σοκ της υποβάθμισης της S&P τον Αύγουστο του 2011, αυτή η υποβάθμιση έρχεται σε μια αγορά που είναι ήδη ανήσυχη για πιθανή δημοσιονομική δυσλειτουργία και δασμολογικό κίνδυνο - πράγμα που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος στις μετοχές μπορεί να είναι πιο συγκρατημένος από ό,τι υποδηλώνουν οι αρχικοί τίτλοι.»
Ο Τόμας Θόρντον, ιδρυτής της Hedge Fund Telemetry LLC είπε ότι:
«Αυτό δεν είναι καλό για τις αγορές των ΗΠΑ συνολικά. Δεν είναι όπως όταν η S&P μείωσε την αξιολόγηση AAA το 2011, κάτι που ήταν σοκαριστικό και οι αγορές ήταν ήδη σε ασταθή κατάσταση τότε.
Η αγορά ομολόγων βλέπει τα επιτόκια να κινούνται υψηλότερα στο τέλος της ημέρας και η αύξηση, η ταχύτερη και η απότομη αύξηση των επιτοκίων ήταν το νούμερο ένα στη λίστα κινδύνου για μένα.»
Ο Κιμ Φόρεστ , επικεφαλής επενδύσεων στην Bokeh Capital Partners LLC θεωρεί ότι:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ υποβαθμίζονται. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καμπανάκι κινδύνου. Ενώ καταλαβαίνω ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι πιθανώς ασταθή, θα δούμε τι θα συμβεί.
Επειδή τίποτα από αυτά δεν είναι είδηση για τους ενημερωμένους επενδυτές. Ειδικά το πιο σημαντικό τμήμα για το οποίο μιλάμε όταν μιλάμε για χρέος, που είναι ο επενδυτής ομολόγων. Το γνωρίζουν πολύ καλά.»
Ο Ντάν Γκρίνχαουζ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Solus Alternative Asset Management LP ανέφερε:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα γιγαντιαίο, σε καιρό ειρήνης, έλλειμμα προϋπολογισμού που πιθανότατα δεν έχουμε ξαναδεί στη ζωή μας. Αλλά όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Η Moody's δεν μας λέει τίποτα καινούργιο».
O Μαξ Γκόκμαν, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στην Franklin Templeton Investment Solutions ανέφερε πως:
«Μια υποβάθμιση των ομολόγων των ΗΠΑ δεν αποτελεί έκπληξη εν μέσω αδιάκοπης μη χρηματοδοτούμενης δημοσιονομικής γενναιοδωρίας, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί με βάση τα σχέδια που βρίσκονται στο Κογκρέσο.
Επιπλέον, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι μεγάλοι επενδυτές, τόσο κρατικοί όσο και θεσμικοί, αρχίζουν σταδιακά να ανταλλάσσουν τα αμερικανικά ομόλογα με άλλα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.
Δυστυχώς, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια επικίνδυνη σπείρα άνοδο των αποδόσεων των ΗΠΑ, περαιτέρω καθοδική πίεση στο δολάριο και να μειώσει την ελκυστικότητα των αμερικανικών μετοχών».
Ο Μάικλ ο Ρούρκ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην JonesTrading είπε ότι:
«Αναμένω ότι η αγορά μετοχών θα βιώσει έναν γύρο ρευστοποίησης κερδών μετά την ισχυρή ανάκαμψη που σημειώθηκε. Το 2011, όταν η S&P υποβάθμισε τις ΗΠΑ, τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αρχικά ξεπουλήθηκαν, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκε μια προσφορά για καταφύγιο και αυτά ανέκαμψαν.»
Ο Κιθ Λέρνερ, συν-διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην Truist Advisory Services:
«Δεν νομίζω ότι αυτό αλλάζει τα δεδομένα, αλλά παρέχει μια δικαιολογία στους επενδυτές να αποκομίσουν ένα μικρό μέρος των κερδών. Ωστόσο, υπογραμμίζει την πιθανή αύξηση των ελλειμμάτων και θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό με τις τρέχουσες συζητήσεις γύρω από την παράταση του φορολογικού νομοσχεδίου».