ΓΔ: 2123.51 -0.20% Τζίρος: 164.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
Η Τζόρτζια Μελόνι σε συνέντευξη Τύπου στην Ιταλία, με φόντο την ιταλική σημαία.

Μελόνι και Φρεντέρικσεν ζητούν νέα συζήτηση για τη μετανάστευση

Οι Μελόνι και Φρεντέρικσεν ζήτησαν από τη Ρώμη έναρξη πολιτικού διαλόγου για το μέλλον των διεθνών συμφωνιών σχετικά με τη μετανάστευση.

Ιταλία και Δανία αποφάσισαν να απευθύνουν έκκληση, μέσω των πρωθυπουργών τους Τζόρτζια Μελόνι και Μέτε Φρεντέρικσεν οι οποίες συναντήθηκαν στη Ρώμη, με στόχο να ξεκινήσει πολιτική συζήτηση για το μέλλον των διεθνών συνθηκών που αφορούν τη μετανάστευση.

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια πολιτική συζήτηση με αντικείμενο κάποιες ευρωπαϊκές συνθήκες και να αναρωτηθούμε αν, τώρα που έχουν περάσει δεκαετίες από την συγγραφή τους, αποτελούν ακόμη αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας» τόνισε η Μελόνι, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό.

Πάντα με τον συγκεκριμένο στόχο, όπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, έχει υπογραφεί κοινή επιστολή από μέρους διαφόρων ευρωπαίων ηγετών, και ειδικότερα των αρχηγών κυβερνήσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, όπως και της Ιταλίας και της Δανίας, οι οποίες ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες χώρες βασίζονται και στηρίζουν τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά, παράλληλα, «συμμερίζονται την άποψη ότι πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς οι διεθνείς συνθήκες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της σημερινής εποχής»

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία οι άνθρωποι μεταναστεύουν μέσω των συνόρων σε μια εντελώς διαφορετική κλίμακα».

Οι ηγέτες των συγκεκριμένων χωρών θεωρούν ότι «πρέπει να διαπιστωθεί «αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επέκτεινε υπερβολικά την σημασία της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις» και αν «μετέβαλε καθοριστικά την ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων που πρέπει να προστατευθούν».

Στην επιστολή τους, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των εννέα ευρωπαϊκών χωρών που προαναφέρθηκαν, σημειώνουν τέλος, ότι «η εξέλιξη της ερμηνείας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε ορισμένες περιπτώσεις περιόρισε την δυνατότητά τους να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις στις χώρες τους» και ότι «επηρέασε κατά συνέπεια τον τρόπο με τον οποίο, ως ηγέτες μπορούν να προστατεύουν τις δημοκρατικές κοινωνίες τους και τους πολίτες τους από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινές κοινωνίες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ασφάλεια της Αρκτικής παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ

Η ασφάλεια της Αρκτικής είναι βασική προτεραιότητα για την ΕΕ, τόνισαν Φον ντερ Λάιεν και Κόστα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας και εκφράζοντας αλληλεγγύη προς τη Δανία και τη Γροιλανδία.
Ελληνικά ευρώ και σημαία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

L’ Espresso: Από την κρίση στην ανάκαμψη, πώς άλλαξε η θέση της Ελλάδας

Το «L’ Espresso» αναλύει τη διαδρομή της ελληνικής κρίσης από το 2009, αναφέρεται στη «συμφωνία-αγχόνη» του Τσίπρα το 2015 και σημειώνει πως η ανάκαμψη της οικονομίας ευνόησε τον Πιερρακάκη, που έγινε επικεφαλής του Eurogroup.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Προσπαθούμε να αναβάλουμε τη διάσκεψη Mercosur

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αναβολή της διάσκεψης Mercosur, ώστε να διασφαλιστούν εγγυήσεις για τους αγρότες και τα προϊόντα. Εξέφρασε ικανοποίηση για τις αποφάσεις και στα δύο βασικά θέματα.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Διασφαλίστηκαν οι πόροι για Ουκρανία με στέρεη λύση

Η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία στήριξης της Ουκρανίας με ασφαλή νομική και οικονομική βάση. Τόνισε ότι επικράτησε η λογική, ενώ η Ιταλία στήριξε ενεργά τη λύση στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ζητά αναβολή υπογραφής συμφωνίας Mercosur-ΕΕ για λίγες μέρες

Ο Λούλα ντα Σίλβα θα μεταφέρει στη σύνοδο της Mercosur αίτημα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι για αναβολή της υπογραφής της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ, ζητώντας λίγη υπομονή ώστε η Ιταλία να εκφράσει στήριξη.
Εφημερίδα La Repubblica
ΔΙΕΘΝΗ

La Repubblica: Η Ιταλία ίσως συνεχίσει βοήθεια στους Ουκρανούς αμάχους

Η κυβέρνηση Μελόνι σχεδιάζει να συνεχίσει τη στήριξη της Ουκρανίας το 2024, κυρίως με ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τη La Repubblica. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί στις 29/12 και πιθανώς θα περιλαμβάνει ενεργειακή ενίσχυση.