ΓΔ: 1450.84 1.09% Τζίρος: 37.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:23:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει θετικά τις σχέσεις των κρατών της ΝΑ Ευρώπης

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις των βαλκανικών χωρών που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε σύγκρουση με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις ανανεωμένες σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Η θέση των ΗΠΑ απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το γεγονός πως η Κίνα έχει μπει δυναμικά στη μάχη των εντυπώσεων μετά την πανδημία σημειώθηκε στο πλαίσιο των διαδικτυακών συζητήσεων που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σχετικά με την πιθανή επιρροή του κορωνοϊού στις σχέσεις των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Νικολά Ντιμιτρόφ, υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Ντέιμον Γουίλσον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ιδρύματος Atlantic Council που αναφέρθηκαν πως θα πρέπει να βρεθούν επίσης τρόποι για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών μετά την πανδημία.

Ο Μάθιου Πάλμερ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σερβίας και του Κοσόβου που άρχισαν να συνομιλούν με αφορμή τον κορωνοϊό, και το Βελιγράδι να βοηθά την Πρίστινα. Το ζήτημα είναι όμως, είπε, αν θα βρουν τελικά τρόπο να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και μετά την πανδημία. 

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, λέγοντας πως συνεργάζεται στενά με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και πως για τη Βόρεια Μακεδονία η Ελλάδα αποτελεί το πιο σημαντικό παράθυρο προς τον έξω κόσμο, μια που τα αεροδρόμια της χώρας του έκλεισαν πολύ νωρίς. Ο Ντιμιτρόφ μίλησε για τη σημαντική βοήθεια που παίρνουν από την ΕΕ και επισήμανε πως η χώρα του ήταν από τις πρώτες που συμμετείχε στο πρόγραμμα « πράσινης λωρίδας» της Κομισιόν, που αφορά το πως θα διακινούνται με ασφάλεια τα προϊόντα εντός των συνόρων της Ένωσης. 

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος έθεσε το ζήτημα της συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη Γηραιά Ήπειρο αλλά πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας καταπολέμησης της πανδημίας. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Έλληνα πρωθυπουργού τόνισε πως η διπλωματία των καταστροφών δεν πρόκειται να βοηθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν δεν υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της ελευθερίας και της δημοκρατίας και υπενθύμισε τις ψευδείς ειδήσεις που διέσπειρε η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Ο Ντέιμον Γουίλσον άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τραμπ για το γεγονός πως σταμάτησε τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λέγοντας πως είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να μην συμμετέχουν στις προσπάθειες των διεθνών θεσμών. 

Από την πλευρά του ο Μάθιου Πάλμερ υπεραμύνθηκε της αμερικανικής πολιτικής, αναφέροντας τα χρήματα που δίνει η Ουάσινγκτον στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ όπως είπε, και ιδιώτες Αμερικανοί έχουν διαθέσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια και αμερικανικές εταιρείες όπως η Coca-Cola και η IBM έχουν επενδύσει και έχουν βοηθήσει με διάφορους τρόπους της Βαλκανικές χώρες. 

Το ζήτημα της επιρροής της Κίνας στην μετά - Covid-19 εποχή έθεσε η Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ στην Ουάσινγκτον, η οποία και συντόνιζε τη συζήτηση. Η Κίνα θα είναι τελικά ο μεγάλος νικητής στη μάχη των εντυπώσεων μετά την πανδημία; ρώτησε τους καλεσμένους του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και όλοι εκτίμησαν πως το Πεκίνο έχει μπει πολύ δυναμικά στο παιχνίδι των εντυπώσεων, αλλά όπως ξεκαθάρισε τόσο ο Μάθιου Πάλμερ όσο και ο Αλέξανδρος Διακόπουλος είναι πολύ νωρίς ακόμα να το πει κανείς αυτό. Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος μάλιστα τόνισε πως η Κίνα ήδη ασκεί επιρροή στην Ευρώπη, είπε πως Πεκίνο και Αθήνα διατηρούν πολύ καλές σχέσεις, διευκρίνισε όμως πως το ιατρικό υλικό που παίρνει η χώρα μας από την Κίνα δεν είναι δώρο των Κινέζων, όπως ίσως αφήνουν εκείνοι να εννοηθεί, αλλά έχει αγοραστεί με τα χρήματα των Ελλήνων δωρητών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η τιμή του κακάο ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο στη Νέα Υόρκη

Η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της προσφοράς από τη Δυτική Αφρική, κύρια παραγωγό του κακάο παγκοσμίως, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα ιστορικά τους από το 2023. Έκτοτε, τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση της στήριξης προς την Ουκρανία θα ζητήσει ο Σολτς στις ΗΠΑ

«Η Ουκρανία αμύνεται με όλες της τις δυνάμεις, αλλά χρειάζεται στήριξη προκειμένου να συνεχίσει να το κάνει. Αυτό που έχουν υποσχεθεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μέσω των αποφάσεων του Κογκρέσου δεν είναι αρκετό», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.