Ως «σημείο καμπής» για τη Λωρίδα της Γάζας χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο, όπου αναμένεται να μεταβεί αύριο.
Ο κ. Βάντεφουλ, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD από το Κουβέιτ, υπογράμμισε πως «μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής. Τα πράγματα μπορούν πάντα να γυρίσουν προς το χειρότερο. Για αυτό είμαστε εδώ και για αυτό προσπαθούμε κι εμείς να συνεισφέρουμε».
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται συζήτηση όχι μόνο για προσωρινή εκεχειρία, αλλά και για μια λύση που θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «ιδέες σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν τα πράγματα στη Λωρίδα της Γάζας», σημειώνοντας πως υπάρχουν κοινά σημεία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Βάντεφουλ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την πρόθεσή του να μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντέλ-Ατί. Όπως ανέφερε, «αυτή η εβδομάδα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της πρώτης φάσης του σχεδίου, για την απελευθέρωση των ομήρων, για την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και για μια πραγματική εκεχειρία».
Ο κ. Βάντεφουλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα στηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο, προσθέτοντας πως έχει εισπράξει θετικά μηνύματα από τις χώρες του Κόλπου. Εντός της ημέρας, θα μεταβεί στο Ισραήλ για συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ και με οικογένειες ομήρων της Χαμάς, με αφορμή τη σχετική επέτειο.