ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανθεκτικός στην ύφεση ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών

Μικρή μείωση εσόδων το 2020 και αύξηση το 2021 προβλέπουν οι αναλυτές για την παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή αγορά. Τα δίκτυα της Ευρώπης άντεξαν την αυξημένη κίνηση, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές.

Με αρνητικό πρόσημο κατά τουλάχιστον 3,4% θα κλείσει το 2020 όσον αφορά στα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στις ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη, μειωμένα κατά 40 δισ. δολ,  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Analysys Mason, λόγω της πανδημίας του Covid -19.

Η επιστροφή της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής αγοράς σε θετικό έδαφος αναμένεται το 2021, πετυχαίνοντας ρυθμό ανάπτυξης 0,8%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα . Σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στις αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, πρόβλεψη που αναθεωρείται επί τα χείρω εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.

Σε απόλυτα μεγέθη, ο συνολικός αντίκτυπος για τους φορείς εκμετάλλευσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ήτοι τα χαμένα έσοδα, εκτιμώνται ετησίως σε $40 δισ. Η έκθεση της Analysys Mason, πάντως, υποστηρίζει ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας σχετικά ανθεκτικός τομέας στην κρίση του COVID-19, με επιδόσεις που θα κινηθούν πάνω από τις αντίστοιχες του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος θα αντιπροσωπεύει το 2,0% του ΑΕΠ το 2020, καταγράφοντας αύξηση, από το 1,9%, που ήταν το 2019.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα της εταιρείας εστιάζει σε 32 ανεπτυγμένες οικονομίες σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Βασίζεται σε μια προβλεπόμενη πτώση του ΑΕΠ για αυτές τις χώρες κατά 6% το 2020, την οποία θα διαδεχθεί αύξηση κατά 4,6% το 2021. 

Ο κύριος αρνητικός αντίκτυπος στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους θα προέλθει από την απότομη μείωση των εσόδων από τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Η μείωση των εσόδων το 2020 αναμένεται να προκληθεί, επίσης, από τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, καθώς και από το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί από τις υπηρεσίες προς καταναλωτές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των φορέων εκμετάλλευσης και οι οποίες θα επιδείξουν τα μεγαλύτερα επίπεδα ανθεκτικότητας κατά τη διάρκεια της ύφεσης. «Οι καταναλωτές αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων για τις τηλεπικοινωνίες και αυτό το τμήμα θα είναι σχετικά ανθεκτικό κατά την ύφεση», αναφέρουν οι ερευνητές.

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση αναμένεται να επηρεάσει και τα επενδυτικά πλάνα των εταιρειών του κλάδου, με το capex να μειώνεται το 2020. Ωστόσο, τα περιθώρια EBITDA δεν προβλέπεται να επηρεαστούν δραστικά. «Οι πάροχοι θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την επίδραση της πανδημίας στην κερδοφορία τους, εστιάζοντας την προσοχή τους στα μέτρα για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας», υπογραμμίζει η Analysys Mason.

Τα δίκτυα άντεξαν

Εξάλλου, σε έκθεση του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) διαπιστώνεται ότι τα ευρωπαϊκά δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αποδείχθηκαν ανθεκτικά στην αυξημένη χρήση, που προέκυψε από τα μέτρα κοινωνικής απόστασης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, αν και η συνολική επισκεψιμότητα σε σταθερά και κινητά δίκτυα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, δεν προέκυψαν σημαντικά ζητήματα συμφόρησης. 

Στο πλαίσιο αυτό οι περισσότερες εθνικές ρυθμιστικές Αρχές (ΕΡΑ) της Ευρώπης αναφέρουν σταθεροποίηση στη συνολική κίνηση, παρ’ όλο που παρατηρήθηκε αύξηση στη χρήση δεδομένων και περιστασιακά προβλήματα για την ολοκλήρωση κλήσεων σε πολύ πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός αναφοράς για την τακτική παρακολούθηση της διαδικτυακής κίνησης σε κάθε κράτος-μέλος, ώστε να μπορούν να αντιμετωπισθούν γρήγορα τυχόν προβλήματα χωρητικότητας, αλλά και διαθεσιμότητας  στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

«Στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής απόστασης, που είναι σε ισχύ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει αυξηθεί η ζήτηση για διαδικτυακή χωρητικότητα για σκοπούς τηλεργασίας, streaming, καθώς και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης  και ψυχαγωγίας», αναφέρει σε έκθεση του το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC). 

Η έκθεση συνοψίζει τα κύρια συμπεράσματα από 30 εθνικές ρυθμιστικές Αρχές, που κοινοποιούν τα στοιχεία τους σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής σε εβδομαδιαία - τουλάχιστον - βάση. 

Προκειμένου να μην υπάρξει συμφόρηση, αλλά και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο ανοιχτό Διαδίκτυο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν, έχει απευθύνει συγκεκριμένες συστάσεις προς τις υπηρεσίες συνεχούς ροής (streaming). Οι πλατφόρμες συνεχούς ροής καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κανονική και όχι υψηλή ανάλυση και να συνεργαστούν ανά περίπτωση  με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ώστε να υπάρχει ενημέρωση των συνδρομητών για την κατά το δυνατόν ορθή χρήση στην κατανάλωση δεδομένων. Τα μέτρα αυτά αφορούν και τους μεγαλύτερους παρόχους περιεχομένου, όπως το Netflix, το YouTube, το Amazon Prime και το Facebook. 

Όπως αναφέρει το BEREC, σε ορισμένα κράτη-μέλη, οι πάροχοι έχουν εφαρμόσει μέτρα φιλικά προς τον πελάτη, όπως αύξηση του ανώτατου ορίου χρήσης  των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στους συνδρομητές, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και χωρίς πρόσθετη χρέωση. Άλλο σχετικό μέτρο είναι η δωρεάν παροχή υπηρεσιών, που αναφέρονται σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο και πλατφόρμες ή σε επίσημες ιστοσελίδες με πληροφορίες σχετικά με τον Covid-19 (zero-rated services).

Επίσης, σε ορισμένα κράτη οι πάροχοι έχουν αυξήσει την ταχύτητα μεταφόρτωσης για τη διευκόλυνση της μελέτης και της εργασίας από το σπίτι και προχώρησαν στην προσφορά δωρεάν τηλεοπτικού περιεχομένου. Επίσης, οι πάροχοι εφάρμοσαν τη διαδικτυακή εξυπηρέτηση των συνδρομητών εξαιτίας των κλειστών καταστημάτων λιανικής πώλησης, αλλά και στην αποδοχή των διακανονισμών ηλεκτρονικών πληρωμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους σύμφωνα με τον Ε. Μακρόν

Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι στόχος του είναι μία Ευρώπη περισσότερο ενωμένη, αυτόνομη και δημοκρατική, σημειώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες κανένα κράτος μέλος δεν έδειξε να σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η τιμή του κακάο ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο στη Νέα Υόρκη

Η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της προσφοράς από τη Δυτική Αφρική, κύρια παραγωγό του κακάο παγκοσμίως, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα ιστορικά τους από το 2023. Έκτοτε, τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.
Evropaiki Enosi, EU, European Union, Sarl Michel
ΔΙΕΘΝΗ

Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί τις χώρες να διευκολύνουν επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, εξετάζοντας την αλλαγή της εντολής του οργάνου δανεισμού της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.