ΓΔ: 1425.03 0.52% Τζίρος: 25.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:15:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί θα οδηγηθούν οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε συγχωνεύσεις

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στη κερδοφορία των εταιρειών τηλεπικοινωνίας σε συνδυασμό με τις ανάγκες που αυξάνονται για ταχύτερα δίκτυα και η έλευση του 5G μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εξαγορών.

Μπορεί ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών να επέδειξε ανθεκτικότητα στη χρονιά της πανδημίας, όμως οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο αντίκτυπος του 2020 θα φανεί στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά. Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι επιταχύνθηκε ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες επενδύσεις από τις εταιρείες τηλεπικοινωνίων καθώς η κερδοφορία τους δέχθηκε πλήγμα από την πανδημία.

Σύμφωνα με το «Telecommunications 2021 Outlook» του Bloomberg Intelligence, οι ρυθμιστικές Αρχές στη Ευρώπη θα γίνουν πιο δεκτικές σε μεγάλες συγχωνεύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αυτό θα συμβεί καθώς στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται το πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία στις εταιρείες ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ευρώπη η ανάπτυξη πιο γρήγορων δικτύων και η αξιοποίηση του νέου δικτύου 5G.

Υποχώρηση παρά το ψηφιακό άλμα

Αν και το 2020 αποτέλεσε την χρονιά που όλος ο πλανήτης πραγματοποίησε ψηφιακό άλμα, η αξία της παγκόσμιας αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2,5% και να διαμορφωθεί στα 3,526 τρισ. ευρώ. Ο κλάδος ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος για το 2021 όπου σε έρευνα της Telecoms.com αναφέρουν πως τα αποτελέσματά τους θα είναι ενισχυμένα το 2021 με τη μετάβαση στα δίκτυα 5G.

Η ελληνική αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) δεν ξέφυγε από τον κανόνα καθώς αναμένεται να μείνει στάσιμη το 2021. Εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί ελαφρώς, από τα 5,5 δισ. ευρώ στα 5,48 δισ. ευρώ, και το 2020, βρέθηκε στην 25η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με το European IT Observatory και την εταιρεία ερευνών IDC.

Η ανάγκη θα φέρει χαλάρωση των περιορισμών

Όπως αναφέρει η έρευνα, οι οικονομικές πιέσεις της πανδημίας μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη για μια αλλαγή στη ρυθμιστική στάση στην Ευρώπη. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντιστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συγχωνεύσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο χαλαρές, ειδικά μετά από την κίνηση της Ένωσης τον Ιούνιο να ενθαρρύνει τις διασυνοριακές συμφωνίες, ειδικά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών».

Επισημαίνουν επίσης πως η πανδημία και τα lockdown που έχουν επιβληθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, υπογράμμισαν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για ταχύτερα δίκτυα. Η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση, η γενικότερη αλλαγή στον τρόπο ζωής μας έκανε απαραίτητη την σημασία των γρήγορων και αξιόπιστων δικτύων.

Το δίκτυο 5G που έχει μπει πλέον και στις ζωές των Ελλήνων αναμένεται να καθορίσει τις εξελίξεις στον τομέα των γρήγορων δικτύων, όπου η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της ΗΠΑ και Ασία. Οι επενδύσεις στο δίκτυο 5G κρίνονται απαραίτητες για να επιτευχθεί η νέα ψηφιακή επανάσταση, με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να καλούνται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα. «Η επόμενη γενιά ασύρματων ευρυζωνικών επικοινωνιών θα επιτρέψει μια σειρά από νέες δυνατότητες όπως οι "έξυπνες" πόλεις και τα "έξυπνα" εργοστάσια. Ωστόσο, αποτελεί άλλη μια άλλη δαπανηρή επένδυση για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες» τονίζεται στην έρευνα. 

Ποιες αγορές προσφέρονται για συγχωνεύσεις

Όπως προκύπτει από την έρευνα του Bloomberg Intelligence, που διεξήχθη στις αρχές Δεκεμβρίου με τους συμμετέχοντες να αναφέρουν συνολικά 96 τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Ευρώπης ως πιθανούς στόχους συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2021, οι χώρες όπου το έδαφος είναι πλέον πιο πρόσφορο για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών είναι η Ισπανία και η Σουηδία. Επίσης, η ολλανδική KPN και το BT Group του Ηνωμένου Βασιλείου αναγορεύονται από τους αναλυτές ως οι πιο πιθανοί στόχοι για συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2021. 

Η έρευνα διαπιστώνει ότι παρά το γεγονός ότι ο κλάδος δεν επηρεάστηκε όπως άλλοι από την πανδημία, εντούτοις οι τηλεπικοινωνίες είδαν σημαντική μείωση των κερδών και της ανάπτυξής τους, εν μέρει λόγω σημαντικών απωλειών στα έσοδα από την περιαγωγή. Αυτές οι απώλειες δεν αντισταθμίστηκαν την από την αυξημένη χρήση δεδομένων, η οποία επήλθε ως αποτέλεσμα των κατά τόπους lockdowns στην Ευρώπη. 

Όπως υπογραμμίζει η έρευνα του Bloomberg Intelligence, «η αργή ανάπτυξη δεν είναι κάτι καινούργιο για τον ευρωπαϊκό τομέα τηλεπικοινωνιών. Οι ακριβές αναβαθμίσεις δικτύων, συμπεριλαμβανομένου του 5G, και οι ‘πόλεμοι τιμών’ έχουν πλήξει καίρια την κερδοφορία. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί φορείς έχουν αντισταθεί σθεναρά σε απόπειρες περαιτέρω συγκέντρωσης της βιομηχανίας, όπως η προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ Three και O2».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
tilepikoinonies-tilefonia-keraies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Γονατίζει» τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών η «έκρηξη» στη χρήση δεδομένων

Οι ταχύτητες στην κινητή δεν αυξάνονται σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει οι επενδύσεις των παρόχων και το 5G. Υποχώρησε πέντε θέσεις η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη, κάτω από Βουλγαρία και Β. Μακεδονία.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε φάση... απογείωσης το ταμείο Φαιστός, επενδύσεις 100 εκατ. για το 5G

Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τις χρηματοδοτήσεις του νέου ταμείου, που υποστηρίζεται και από επιφανείς ιδιώτες επενδυτές και έχει σκοπό τη δημιουργία οικοσυστήματος για το 5G.
internet-diadiktyo-fiber
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Σέρνονται» οι συνδέσεις στο ίντερνετ, «πετάει» το δίκτυο της κινητής

Με τη μισή ταχύτητα έναντι του διεθνούς μέσου όρου «τρέχουν» οι σταθερές συνδέσεις στο διαδίκτυο, ενώ πολύ πάνω από τον μέσο όρο βρίσκονται οι ταχύτητες του δικτύου κινητής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla για το 2021.