Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο κ. Βάντεφουλ τόνισε πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Τουρκίας με τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter αποτελεί και συμφέρον της Γερμανίας.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναφέρθηκε στη συνεργασία Βερολίνου και Άγκυρας στον αμυντικό τομέα, επισημαίνοντας ότι «με τη συνεργασία μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα». Υπογράμμισε ότι Γερμανία και Τουρκία αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σχετικά με την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία μπορεί να αυξήσει την αποτρεπτική της ισχύ με τη βοήθεια των Eurofighter, κάτι που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών.
Ο κ. Βάντεφουλ χαρακτήρισε την Τουρκία ως «βασικό στρατηγικό εταίρο» για τη Γερμανία στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες της συνεργασίας συνεχίζονται.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στις εξελίξεις σε Ουκρανία και Γάζα, σημείωσε πως η Τουρκία αποτελεί «πολύ σημαντικό και με επιρροή παράγοντα» στη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, τόνισε ότι «αν και δεν συμφωνούμε πάντα ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ορίσουμε συγκεκριμένα τα γεγονότα στη Γάζα, η Τουρκία και η Γερμανία συνεργάζονται εντατικά για τον τερματισμό του πολέμου και την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για την περιοχή».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε τον ρόλο της Τουρκίας, μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο, στις προσπάθειες να πειστεί η Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Τέλος, επεσήμανε ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί σημαντικό τόπο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Μαύρη Θάλασσα.