ΓΔ: 888.33 1.04% Τζίρος: 6.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:12:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1946 η πώληση αυτοκινήτων στην Βρετανία

«Βουτιά» 97% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Βρετανία καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εξαϋλώσει την ζήτηση, ενώ η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει ιστορική συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο.

Οι πωλήσεις νέων οχημάτων στη Βρετανία καταποντίστηκαν σημειώνοντας βουτιά 97% τον Απρίλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο οποιουδήποτε μήνα από τον Φεβρουάριο του 1946 καθώς τα εργοστάσια και οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έκλεισαν λόγω του κορονοϊού. Αντίστοιχη ήταν η πτώση στη ζήτηση στη Γαλλία και την Ιταλία.

Η κατάρρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων ασκεί περισσότερες πιέσεις στη βρετανική οικονομία, που οδεύει προς μια πρωτοφανή τριμηνιαία συρρίκνωση τουλάχιστον 7%, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς ο κορονοϊός παραλύει την οικονομική δραστηριότητα.

Τον Φεβρουάριο του 1946, μερικούς μόλις μήνες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη Βρετανία πουλήθηκαν μόλις 4.044 νέα αυτοκίνητα, καθώς στη χώρα ίσχυε ακόμα το σύστημα διανομής βασικών ειδών με δελτίο και γίνονταν προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά την καταστροφή του πολέμου.

Τα μέτρα του lockdown τέθηκαν σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη από τα μέσα Μαρτίου, αναστέλλοντας τη λειτουργία επιχειρήσεων και περιορίζοντας τις μετακινήσεις των ανθρώπων, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα λεπτομέρειες για το πώς θα χαλαρώσουν σταδιακά τα μέτρα.

Οι πωλήσεις προς επιχειρήσεις τον Απρίλιο αντιστοιχούσαν σε τέσσερις από τις πέντε ταξινομήσεις νέων οχημάτων που ανήλθαν συνολικά σε 4.321, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT) που αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για το σύνολο του έτους σε 1,68 εκατ. πωλήσεις, που αναμένεται να είναι χαμηλό 30 ετών. Τον Ιανουάριο η πρόβλεψη ήταν για πωλήσεις 2,25 εκατ.

Η βρετανική βιομηχανία οχημάτων, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων της χώρας, κινδυνεύει να χάσει παραγωγή αξίας άνω των 8 δισ. λιρών (9,94 δισεκ. δολαρίων) λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με το SMMT. Η παραγωγή στον κλάδο έχει μειωθεί κατά 14% φέτος ενώ οι πωλήσεις κατά 43%.

Το αυτοκίνητο με τις υψηλότερες πωλήσεις στη Βρετανία –μια κατάταξη στην οποία συνήθως κυριαρχούν η Ford, Volkswagen και η Vauxhall – ήταν το Tesla Model 3 τον Απρίλιο, καταγράφοντας 658 πωλήσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι γονείς δαπανούν 96 ώρες τον χρόνο για μεταφορά των παιδιών σε δραστηριότητες

Παρά την όποια ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσει αυτή η καθημερινή ρουτίνα για τους γονείς, το 96% παραδέχεται ότι απολαμβάνουν να ταξιδεύουν με τα παιδιά τους με το αυτοκίνητο.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετιών η παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία

Μόλις 197 αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν τον Απρίλιο στη Βρετανία με το αντίστοιχο νούμερο το 2019 να φτάνει τα 71.000 οχήματα και την συνολική παραγωγή να αναμένεται να φτάσει σε χαμηλά 11 ετών.
ΔΙΕΘΝΗ

Σταματάει η πώληση βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στη Βρετανία το 2035

Με στόχο το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, ο Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζοντας την COP26 ανακοίνωσε πως θα απαγορευτεί η πώληση βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων αυτοκίνητων στη Βρετανία μέχρι το 2035.