Ανάφλεξη σημειώθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με την κρίση στη Μέση Ανατολή να κλιμακώνεται ξανά, με εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις, χτυπήματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και νέες απειλές για το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ.
Οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, καθώς επηρεάζουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τις αγορές ενέργειας και τις εύθραυστες διπλωματικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύρραξης.
Επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, πραγματοποιήθηκαν από ΗΠΑ και Ιράν με την Τεχεράνη να στοχεύει αμερικανικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο και να δηλώνει ότι έκλεισε ξανά το κρίσιμο Στενό του Ορμούζ, όπως ανέφερε το Reuters.
Τις τελευταίες ημέρες, μια σειρά από επιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ώθησαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει το τέλος της προσωρινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ανέστειλε τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε πως συνομιλίες συνεχίζονται. Μετά την κλιμάκωση, πολλά εμπορικά πλοία δέχτηκαν επιθέσεις.
Το νέο κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ
Το Ιράν δήλωσε σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι έκλεισε το στενό μετά την έκρηξη στο πλαίσιο προειδοποιητικών πυρών, που έπληξε το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Galaxy, με σημαία Κύπρου, το οποίο έπλεε σε μη εξουσιοδοτημένη διαδρομή.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος της Ινδίας είχαν διασωθεί, εκτός από ένα που εξακολουθεί να αγνοείται. Σήμερα, η Τεχεράνη ανέφερε ότι έπληξε και δεύτερο πλοίο.
«Το Στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό μέχρι να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», τόνισε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) .
Ωστόσο, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) δήλωσε ότι τα εμπορικά πλοία θα συνεχίσουν να διέρχονται από το στενό, το οποίο πριν από τον πόλεμο μετέφερε το ένα πέμπτο των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Η CENTCOM ανέφερε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν 140 ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους από τους συνολικά περισσότερους από 300 τις τελευταίες τρεις νύχτες «για να περιορίσουν την ικανότητα του Ιράν να επιτίθεται σε πολιτικά και εμπορικά πλοία που διέρχονται ελεύθερα από το στενό». Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στη συνέχεια εκρήξεις σε πολλές πόλεις-λιμάνια.
Σε απάντηση, το IRGC δήλωσε ότι κατέστρεψε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου και ένα υπόστεγο μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ιορδανία και ότι έπληξε μια βάση ραντάρ των ΗΠΑ στο Κουβέιτ , ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και πλατφόρμες ανεφοδιασμού για ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο στο Ομάν. Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε επίσης ότι κατέστρεψε ένα κέντρο συντήρησης μαχητικών αεροσκαφών και ένα κέντρο διοίκησης στο Κατάρ.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κατάρ ανέφερε ότι τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, τραυματίστηκαν από θραύσματα στην επίθεση, όπως αναφέρει το ΒΒC. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν ότι τα αμυντικά τους συστήματα αναχαίτιζαν drones και πυραύλους από το Ιράν , ενώ οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στο Μπαχρέιν και ακούστηκαν εκρήξεις στη Ντόχα.
Με τις επιθέσεις της να πλήττουν πολύ περισσότερους στόχους και να είναι πιο έντονες, η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αντίποινα μετά την επίθεση στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα αντιμετωπιστούν με μια «αποφασιστική απάντηση».
Τοπικές αντιδράσεις και διπλωματικές εξελίξεις
Το Ομάν σήμερα προχώρησε σε επίσημη διαμαρτυρία προς το Ιράν, καλώντας τον Ιρανό πρεσβευτή μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που σημειώθηκαν εντός των εδαφών του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στην έκφραση έντονου προβληματισμού για το περιστατικό και τις επιπτώσεις του στην περιφερειακή ασφάλεια.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ιράν έχει επιτεθεί στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, ενώ απέχει από επιθέσεις στο Κατάρ και τα ΗΑΕ από τις αρχές Απριλίου και Μαΐου.
Η σημερινή επίθεση στο Κατάρ , το οποίο είναι βασικός μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, οδήγησε σε δήλωση από την Ντόχα που ανέφερε ότι δεν θα μεσολαβήσει εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις.
Ο πόλεμος αποσταθεροποίησε την περιοχή του Κόλπου και ο ιρανικός αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ προκάλεσε απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, αυξάνοντας έτσι τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν την ειρηνευτική συμφωνία. «Μια τέτοια συμφωνία απαιτεί αμοιβαία συμμόρφωση», έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο Χ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου και επικεφαλής διαπραγματευτής, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, δήλωσε ότι «η εποχή των μονομερών συμφωνιών ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Σας είπαμε - είτε τηρήστε τον λόγο σας είτε πληρώστε το τίμημα . Η πραγματικότητα χτυπάει την πόρτα».
Πετρέλαιο, συνομιλίες και νέες απειλές
Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλεσαν άδεια πώλησης ιρανικού αργού πετρελαίου μετά τις επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, γεγονός που οδήγησε σε μια σειρά από αμοιβαία χτυπήματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.
Αν και το Ιράν δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, οι αναλυτές λένε ότι η Τεχεράνη χρησιμοποιεί τέτοιες κινήσεις για να αποκτήσει επιρροή στις διαπραγματεύσεις. Ο Αραγτσί και ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσάιντι, συναντήθηκαν στο Ομάν, όπου αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τους «κατάλληλους μηχανισμούς για ασφαλή πλοήγηση μέσω του Στενού του Ορμούζ».
Σε γραπτή δήλωσή του, ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, απείλησε χθες να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ , ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινο-αμερικανική επίθεση την πρώτη ημέρα του πολέμου.
«Ορκιζόμαστε να εκδικηθούμε το αίμα του μαρτυρικού ηγέτη και όλων των μαρτύρων αυτών των δύο πολέμων των εγκληματιών και ατιμασμένων δολοφόνων», αναφέρει η δήλωση του Χαμενεΐ, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την έναρξη του πολέμου.