ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:58:03
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα

Εκρήξεις σε πετρελαιοφόρο στο στενό του Ορμούζ, αναφέρει το UKMTO

Ο πλοίαρχος δεξαμενόπλοιου ανέφερε δύο εκρήξεις στο στενό του Ορμούζ, 9 ναυτικά μίλια από την Κούμζαρ του Ομάν. Κατά το UKMTO, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή περιβαλλοντική ζημιά. Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ομαν-Ιράν.

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν από πλοίαρχο πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου καθώς διέπλεε το στενό του Ορμούζ, κοντά στις ακτές του σουλτανάτου του Ομάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής υπηρεσίας ενημέρωσης για την ασφάλεια της ναυτιλίας UKMTO, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας. Το περιστατικό καταγράφηκε την ώρα που η Μούσκατ βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τεχεράνη για τη διαχείριση του σημαντικού αυτού περάσματος για το παγκόσμιο εμπόριο υδρογονανθράκων.

Όπως ανέφερε το UKMTO μέσω X, «ο καπετάνιος τάνκερ ανέφερε πως άκουσε δυο εκρήξεις καθώς διέπλεε το στενό του Ορμούζ», διευκρινίζοντας ότι το συμβάν σημειώθηκε 9 ναυτικά μίλια (16 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικά από την Κούμζαρ του Ομάν.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, «το πλήρωμα και το πλοίο είναι ασφαλή» και «δεν αναφέρθηκε καμιά ζημιά στο περιβάλλον».

Το Ιράν, το οποίο έκλεισε de facto το στενό μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή την 28η Φεβρουαρίου, έπειτα από τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανοίγει πυρ σε πλοία που κατηγορεί ότι δεν ακολουθούν τη μοναδική επιτρεπόμενη πορεία κατά μήκος των ακτών του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορμούζ: Μείωση κίνησης πλοίων λόγω προσμονής συνομιλιών Ιράν-Ομάν

Η κίνηση εμπορικών πλοίων στο στενό του Ορμούζ μειώθηκε, με μόνο 33 να το διασχίζουν αυτή την εβδομάδα έναντι 50 την προηγούμενη. Αγορές αναμένουν πρόοδο Ιράν-Ομάν και επανέναρξη του στρατηγικού θαλάσσιου περάσματος.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε πλοίο με βλήμα στα ανοιχτά του Ομάν, σύμφωνα με το UKMTO

Πλοίο μεταφοράς υδρογονανθράκων δέχθηκε επίθεση με άγνωστο βλήμα ανοιχτά του Ομάν, κοντά στο στενό του Ορμούζ, όπως ανέφερε η UKMTO. Το περιστατικό σημειώθηκε 8 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Λίμα. Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Κικίλια: Η ναυτιλία οδηγεί την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας στις 24/9/2026 αναδεικνύει τη σημασία της ναυτιλίας για την οικονομία και το εμπόριο, τονίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των διεθνών κανόνων για ασφάλεια, βιωσιμότητα και ευημερία.
Εμπορικό πλοίο λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Ορμούζ: Μειωμένες χθες οι διελεύσεις πλοίων σε σχέση με 10ημερο μέσο όρο

Δέκα εμπορικά πλοία πέρασαν χθες το στενό του Ορμούζ, περισσότερα από τα 7 της Τρίτης, αλλά αρκετά λιγότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ημερών, που ήταν 17. Πολλά πλοία απενεργοποιούν τα συστήματα εντοπισμού θέσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα μας η προστασία των θαλασσών και η ναυτιλία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τρεις δεσμεύσεις της Ελλάδας για την ενίσχυση της παρατήρησης και προστασίας των ωκεανών, στηρίζοντας τη διεθνή συμμαχία Ocean Eye και δίνοντας έμφαση στη σημασία των θαλασσών.
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία εξάγει μέσω λιμανιών της Βαλτικής, όπως και η Ρωσία

Η Ουκρανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει λιμάνια της Βαλτικής για εξαγωγές σιτηρών, ακολουθώντας τη Ρωσία που ήδη στρέφεται προς Βαλτική και Αρκτική λόγω του πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα και των επιθέσεων που μπλοκάρουν τα παραδοσιακά δρομολόγια.