ΓΔ: 2648.58 -0.32% Τζίρος: 307.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες

Βέλγιο: Δεν αλλάζει στάση για τα ρωσικά περιουσιακά, λέει ο ΥΠΕΞ

Το Βέλγιο εμμένει στην αντίθεσή του για χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας, όπως επανέλαβε ο ΥΠΕΞ Μαξίμ Πρεβό, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που εμπεριέχει μια τέτοια κίνηση.

Το Βέλγιο διατηρεί σταθερή τη θέση του όσον αφορά τη χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της Ουκρανίας, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Η συζήτηση επανήλθε στο προσκήνιο μετά από πρωτοβουλία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Σουηδία κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο αξιοποίησης των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο διαλόγου κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Ιρλανδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Μαξίμ Πρεβό, δήλωσε ότι «η συζήτηση επανήλθε στο τραπέζι με πρωτοβουλία τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, δεν είχε μεγάλη απήχηση». Τόνισε επίσης πως «φρόντισα να επαναλάβω τη θέση του Βελγίου, η οποία δεν έχει αλλάξει εδώ και έναν χρόνο. Οι λόγοι πίσω από την αντίθεσή μας δεν εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας».

Ο Πρεβό επισήμανε ότι η χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μέσω μιας διαδικασίας που ισοδυναμεί με δήμευση θα ενέχει «πολύ σοβαρούς κινδύνους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σαφής στήριξη στο δάνειο αποζημιώσεων για την Ουκρανία από ΕΕ

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα στηρίζει το δάνειο για την Ουκρανία, τονίζοντας πως τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στέλνουν σαφές μήνυμα σήμερα στην ΕΕ
Μπαρτ ντε Βέφερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγος πρωθυπουργός: Τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά ίσως απειλούν ειρήνη

Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ υπογράμμισε ότι η χρήση παγωμένων ρωσικών πόρων για τη στήριξη της Ουκρανίας ίσως δυσκολέψει την επίτευξη ειρήνης, προειδοποιώντας σε επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Απειλεί μπλοκάρισμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων χωρίς εγγυήσεις

Το Βέλγιο ζητά πλήρη αμοιβαιοποίηση του κινδύνου για τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας, τονίζοντας πως δεν θα αποδεχτεί να αναλάβει μόνο του τις συνέπειες σε περίπτωση προβλημάτων.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βέλγιο καλεί την ΕΕ να μοιραστεί ρίσκο με ρωσικά παγωμένα περιουσιακά

Ο Βέλγος πρωθυπουργός ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ εγγυήσεις για δίκαιη μοιρασιά των κινδύνων αν χρησιμοποιηθούν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ώστε να δοθούν δάνεια στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι το Βέλγιο δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος μόνο του.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ συζητά νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, απορρίπτει εκφοβισμό

Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη παρά τις ρωσικές υβριδικές επιθέσεις και δεσμεύεται να στηρίξει την Ουκρανία, δήλωσε η Κάγια Κάλας, σημειώνοντας ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να παρεμποδίσει τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία χωρίς να το επιτυγχάνει.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Άτυπη Σύνοδος ΥΠΑΜ ΕΕ: Στο προσκήνιο θάλασσα, διάστημα & Ουκρανία

Στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας στην Ιρλανδία, στο επίκεντρο βρίσκονται η θαλάσσια ασφάλεια, η προστασία κρίσιμων υποδομών και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διαστημικής παρουσίας, όπως τόνισε η Κάγια Κάλας.