ΓΔ: 1448.43 0.92% Τζίρος: 39.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:41:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αποδοκιμάζει την Τουρκία η ΕΕ, τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις

Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Την έντονη αποδοκιμασία της για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζει η Ευρωπαϊκη Ένωση, καλώντας την να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων με συνέπεια και συστηματικά. 

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, η ΕΕ επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη της προς Ελλάδα και Κύπρο, τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ειδικότερα, σημειώνεται:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ επέκρινε την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλοντας «προκλήσεις».

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Μισέλ υπενθυμίζοντας πως η ΕΕ προέβλεπε να αξιολογήσει την κατάσταση τον Δεκέμβριο ενόψει ενδεχόμενων κυρώσεων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από μια στιγμή στην άλλη

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα χρειαστεί να λάβει «επώδυνες» αποφάσεις κατά της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως με βάση τα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία που η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει αυτές για ενέργειες».

«Για να φτάσουμε σε συμπεράσματα, απαιτείται ομοφωνία και για να πετύχουμε αυτή την ενιαία γραμμή χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο «μην φανταστεί κανείς όμως ότι η Ευρώπη δεν έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα είναι επώδυνα».

«Ζητήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη να υπάρχει ρητή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι άλλοι ηγέτες σε αυτές τις διατυπώσεις και η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις [πρόσφατες] ενέργειες», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

«Η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από μια στιγμή στην άλλη. Είναι σαν ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίψει μένει σταθερά στη νέα κατεύθυνση», είπε, ενώ αναφερόμενος σε χώρες που προσδοκούσαν σε μια πιο θετική εξέλιξη μετά την προηγούμενη Σύνοδο, τόνισε ότι «αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την στάση της Τουρκίας και την έξοδο του Oruc Reis. Όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει την στάση της σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο χώρες που είναι ακόμη προβληματισμένες, θα πείθονται ότι αυτό που δεν μπορεί τελικά να αμφισβητηθεί είναι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία. Και αυτή αποτυπώθηκε από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την κόκκινη γραμμή Ελλάδας, αν είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ. Γνωρίζετε γιατί η επέκταση στα 12 ν.μ. δεν έχει γίνει ακόμα. Κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να τα επεκτείνει όποτε το κρίνει απαραίτητο». 

«Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά. Όλη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ».

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ καλεί για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789, σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων εκφράζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αναστρέψει τις ενέργειες της, με στόχο μια διαρκή και σταθερή αποκλιμάκωση, ενώ αναφέρει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα υπό το φως και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 2 Οκτωβρίου, τα οποία επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια και της σημερινής Συνόδου», αναφέρει γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Κυριάκου Κούσιου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Σχοινάς: Η ΕΕ να προχωρήσει σε συμφωνία για το μεταναστευτικό με τον Λίβανο

«Οι πρόσφατες τραγωδίες με την απώλεια παιδιών σε βάρκες που ταξίδευαν προς την Κύπρο, εντείνουν την ανησυχία μας και επιτάσσουν την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων για εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών», σημείωσε.
tourkia, komision, europaiki enwsi
ΔΙΕΘΝΗ

Απομακρύνεται από την ΕΕ η Τουρκία, σκληρή έκθεση της Κομισιόν

Όπως τονίζεται στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Τουρκία παραμένει σε πρώιμο στάδιο εφαρμογής του κεκτημένου της ΕΕ και των ευρωπαϊκών προτύπων στον τομέα του κράτους δικαίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί δεν προχωράει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ

Με την έκθεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί την τουρκική κυβέρνηση, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να άρουν το σημερινό αδιέξοδο και να προχωρήσουν προς μια στενότερη, δυναμικότερη και πιο στρατηγική εταιρική σχέση».
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Παραμένει «παγωμένη» η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλιβερ Βάρχελι, τόνισε πως υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια σχετικά με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου που η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.