ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αντιδράσεις στην Ιταλία στην απόφαση για άνοιγμα των σχολείων

Πολλοί πρόεδροι των ιταλικών περιφερειών, όμως (οι οποίοι υπογράφουν και για τελική απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων) είναι κάθετα αντίθετοι και θεωρούν ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα εντελώς διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Σύγκρουση της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία, με αντικείμενο την επιστροφή των μαθητών του λυκείου στις σχολικές αίθουσες.

Χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να γυρίσει το 50% των μαθητών των κλασικών και πρακτικών λυκείων και των τεχνολογικών ινστιτούτων εκπαίδευσης στις τάξεις του, αμέσως μετά τα Θεοφάνεια, στις 7 Ιανουαρίου.

Το υπόλοιπο 50% των μαθητών δεκατεσσάρων με δεκαεννέα ετών, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης της Ρώμης, προς το παρόν, θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Παράλληλα, τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά.

Πολλοί πρόεδροι των ιταλικών περιφερειών, όμως (οι οποίοι υπογράφουν και για τελική απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων) είναι κάθετα αντίθετοι και θεωρούν ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα εντελώς διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, δήλωσε ήδη ότι τα λύκεια της περιοχής του δεν πρόκειται να ξανανοίξουν πριν από το τέλος του μηνός.

«Πρόκειται για μια υπεύθυνη επιλογή. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν αλλά προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε ο Τζάια. Όπως γράφει ο Τύπος, ο περιφερειάρχης του Βένετο φοβάται ότι σύντομα μπορεί να υπάρξει «τρίτο κύμα» κρουσμάτων κορονοϊού και δεν θέλει να συμπέσει με την επιστροφή στα θρανία των μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών.

Την ίδια απόφαση έλαβε και ο Μασιμιλιάνο Φεντρίγκα, πρόεδρος της περιφέρειας Φριούλι Βενέτσια Τζουλια, με πρωτεύουσα την Τεργέστη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τόσο οι επικεφαλής της περιφέρειας Μάρκε, με πρωτεύουσα την Ανκόνα, όσο και της Απουλίας, με κύρια πόλη το Μπάρι, φέρονται αποφασισμένοι να ανακοινώσουν την παράταση των «μαθημάτων εξ αποστάσεως», για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Το κύριο θέμα δεν είναι να επιστρέψουν αμέσως όλοι οι μαθητές στα σχολεία, αλλά να ελέγξουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την απόφαση αυτή και τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε και ο Φάμπιο Τσιτσιλιάνο, γραμματέας της επιτροπής ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

skyli-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Σκυλιά που εντοπίζουν φορείς του κορονοϊού επιστρατεύει η Ιταλία

Ορισμένοι εκπαιδευτές δήλωσαν στον ιταλικό Τύπο, ότι θεωρούν πως η περίοδος εκπαίδευσης των σκύλων, ήταν πιο περιορισμένη απ΄ότι θα έπρεπε και ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην όλη έκβαση της προσπάθειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιταλία θα διανέμει 11 εκατ. μάσκες την ημέρα για να ανοίξουν τα σχολεία

Από την περιοχή του Βένετο, ο περιφερειάρχης της Λέγκα, Λούκα Τζάια, δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως «παιδιά έξι ή οκτώ ετών μπορούν να φορούν την προστατευτική μάσκα επί σειρά ωρών, κάθε ημέρα»
ergazomenoi
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Από 15/10 οι δημόσιοι υπάλληλοι επιστρέφουν στα γραφεία τους

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που το επιθυμούν, η εξ αποστάσεως εργασία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τη λήξη, δηλαδή, της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λόγω κορονοϊού.