ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:51:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εκτός της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα ενεργοποιήσει επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δύο εβδομάδες η αμερικανική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατα τη διάρκεια διάσκεψης για την ενέργεια χθες, στο Πίτσμπεργκ. «Η Συμφωνία του Παρισιού θα επιβάλλει στους Αμερικανούς παραγωγούς εξαντλητικούς κανονιστικούς περιορισμούς, σε βαθμό που δεν θα πιστεύετε, ενώ θα επιτρέπει στους ξένους παραγωγούς να ρυπαίνουν έχοντας ατιμωρησία», είπε ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος μοιράστηκε την εξέδρα με δεκάδες εργαζόμενους που φορούσαν κράνη εργασίας.

Ο Τραμπ υποστήριξε την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου, την προσπάθειά του να ανακαλέσει την εφαρμογή ομοσπονδιακών κανονισμών για τη βιομηχανία της ενέργειας, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησής του να θέσει τις ΗΠΑ εκτός της διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα που υπογράφηκε το 2015 στο Παρίσι.

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι να τιμωρήσουμε τους Αμερικανούς κάνοντας πλούσιους τους ξένους που μολύνουν το περιβάλλον», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Είμαι υπερήφανος να το πω και λέγεται Πρώτα η Αμερική».

Οι επικριτές της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση πλήττει την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ για την μετάβαση σε μία καθαρότερη οικονομία με τεχνολογίες που προωθούν την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αλλά και τη χρήση μπαταριών αναβαθμισμένης ενεργειακής τεχνολογίας.

«Αντί να προβάλλει έναν δυναμισμό, η ενέργεια αυτή [της αποχώρησης από την διεθνή συμφωνία] αποδυναμώνει την Αμερική στην παγκόσμια σκηνή και παραδίδει την ηγεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κι άλλες προκλήσεις της εποχής μας, σε χώρες όπως, η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε η Νίρα Τάντεν, πρόεδρος και εκτελεστική διευθύντρια στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου, που είναι ένα προοδευτικό ινστιτούτο έρευνας.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ υπερηφανεύεται συχνά ότι έχει βγάλει τις ΗΠΑ εκτός της διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα.

Ωστόσο, η πρώτη ημέρα κατά την οποία ο ίδιος μπορεί να ενεργοποιήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης δεν έχει έρθει ακόμη. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία, ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να καταθέσει επιστολή στον ΟΗΕ στις 4 Νοεμβρίου, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από την αναφερόμενη διεθνή συμφωνία. Η διαδικασία αποχώρησης έχει διάρκεια ενός έτους, που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν επίσημα, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου του 2020.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε αρχικά δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το πλαίσιο της συμφωνίας υπέρ των ΗΠΑ, η κατάθεση της επιστολής στον ΟΗΕ κλείνει την πόρτα για μία τέτοια πιθανότητα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Συμφωνία του Παρισιού έχει σοβαρό οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ, που έχουν τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μετά την Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nea Yorki, New York, Climate Change, USA
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο στρατός βοηθά στη διανομή μπουκαλιών νερού στο πλημμυρισμένο Τζάκσον,

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της πίεσης στο δίκτυο έχουν ξεκινήσει, όμως προς το παρόν οι κάτοικοι βασίζονται σε αυτά τα μπουκάλια νερό. Κάθε κάτοικος δικαιούται να πάρει δωρεάν από τα σημεία διανομής δύο πακέτα μπουκάλια.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό ανακοινωθέν από ΗΠΑ και Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Στην ανακοίνωση οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο Μπάιντεν έχει επίσης υπογράψει πάνω από 10 εκτελεστικά διατάγματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και έχει ενεργοποιήσει όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες προκειμένου να διαμορφωθεί η αντίδραση της κυβέρνησης.
opla-weapon
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος των πωλήσεων όπλων παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Στα 562 δισ. ευρώ έφτασαν οι πωλήσεις όπλων το 2021 σημειώνοντας άνοδο 1,9%, με τις αμερικανικές εταιρείες να βρίσκονται στην κορυφή των πωλήσεων με μερίδιο αγοράς 51%, ενώ οι κινεζικές εταιρείες αύξησαν θεαματικά το ποσοστό τους στο 18%.