ΓΔ: 786.09 1.46% Τζίρος: 19.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:53:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αγωγές στην Exxon Mobil για παραπλάνηση επενδυτών

Η πολιτεία της Μασαχουσέτης κατέθεσε χθες μήνυση κατά της πετρελαϊκής κοινοπραξίας Exxon Mobil Corp κατηγορώντας την για παραπλάνηση των επενδυτών και των πελατών της.

Για παραπλάνηση των επενδυτών και των πελατών της σε χρονικό βάθος δεκαετιών σχετικά με τον ρόλο των ορυκτών καυσίμων στην κλιματική αλλαγή κατηγορεί την πετρελαϊκή κοινοπραξία Exxon Mobil Corp η πολιτεία της Μασαχουσέτης σε μηνυτήρια αναφορά της. 

Η Γενική Εισαγγελέας της Μασαχουσέτης Μάουρα Χίλι κατέθεσε την μήνυση αμέσως μετά την αποτυχία της Exxon να καθυστερήσει την κατάθεση της αγωγής μέχρι την ολοκλήρωση μιας δίκης που άρχισε χθες με παρόμοιους ισχυρισμούς από την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η μήνυση κατατέθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο της Κομητείας Σάφολκ στην Βοστόνη, ενώ στο κείμενό της υποστηρίζεται ότι η Exxon Mobil παραπλάνησε συστηματικά τους επενδυτές της σχετικά με τους κινδύνους για την κλιματική αλλαγή από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της, ενώ παραπλάνησε και τους οδηγούς αυτοκινήτων, αλλά κι άλλους πελάτες της σχετικά με τον ρόλο των προϊόντων που παράγονται από καύση ορυκτών καυσίμων στην πρόκληση της αλλαγής του κλίματος.

“Ο στόχος μας εδώ είναι απλός: να σταματήσουμε την εμπλοκή της Εxxon Mobil σε αυτή την παραπλάνηση και να της επιβληθούν κυρώσεις για την συμπεριφορά της”, δήλωσε η Χίλι στους δημοσιογράφους.

Η Exxon δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Η κοινοπραξία σε δικαστικά έγγραφα χαρακτήρισε την απόφαση της Χίλι -η οποία είναι Δημοκρατική- για την κατάθεση της μήνυσης, ως “ένα ύπουλο παιχνίδι” για τον αποπροσανατολισμό των δικηγόρων επί τη βάσει της δίκης στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο πλαίσιο μιας προκατειλημμένης εκστρατείας εναντίον της.

Τόσο η Χίλι, όσο και η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης ενεργοποίησαν έρευνες σε βάρος της Exxon έπειτα από δημοσιεύματα του 2015, σύμφωνα με τα οποία οι επιστήμονες της Exxon αποφάσισαν ότι η καύση ορυκτών καυσίμων πρέπει να μειωθεί για να ελαχιστοποιηθεί η επίδρασή της στην κλιματική αλλαγή.

Τα δημοσιεύματα αυτά (Inside Climate News, The Los Angeles Times) στηρίχτηκαν σε έγγραφα της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Η Exxon δηλώνει ότι τα έγγραφα αυτά δεν έρχονται σε αντίθεση με τις δημόσιες θέσεις της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο Μπάιντεν έχει επίσης υπογράψει πάνω από 10 εκτελεστικά διατάγματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και έχει ενεργοποιήσει όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες προκειμένου να διαμορφωθεί η αντίδραση της κυβέρνησης.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη ακτιβίστρια στην Ινδία επειδή βοήθησε την Γκρέτα Τουνμπεργκ

Η 22χρονη Ινδή Ντίσα Ράβι κατηγορείται πως προκάλεσε εξέγερση επειδή μοίρασε κείμενο της Σουηδής Γκ. Τουνμπεργκ για μια «εργαλειοθήκη» μεθόδων ώστε να ενισχυθούν οι αγρότες της χώρας.