ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
astrazeneca-emvolio
Φώτο: Shutterstock

Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ ΕΕ - AstraZeneca, σήμερα αποφασίζει ο ΕΜΑ

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή, ενώ ένταση δημιουργεί το ζήτημα και στις σχέσεις Ένωσης και Βρετανίας.

Συνεδριάζει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμένου να δώσει την έγκρισή του για την κυκλοφορία του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το αδιέξοδο, όμως, στις συνομιλίες μεταξύ της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραμένει. 

Η τελική απόφαση του ΕΜΑ αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή, αλλά AstraZeneca και ΕΕ δεν κατόρθωσαν ούτε στη χθεσινή τους συνάντηση να άρουν το αδιέξοδο καθώς η εταιρεία έχει υποστηρίξει ότι οι προμήθειες προς την Ένωση θα είναι κατά 75% μικρότερες σε σύγκριση με τις αρχικές δεσμεύσεις της. 

Μάλιστα το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει και μία «κόντρα» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, με δεδομένο ότι η AstraZeneca έχει αναπτύξει το εμβόλιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και υπάρχουν «υπόνοιες» ότι η Βρετανία έχει «ειδική μεταχείριση». 

«Απορρίπτουμε τη λογική του "όποιος προλάβει"», είπε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας κ. Στ. Κυριακίδη. «Αυτό μπορεί να λειτουργήσει στα συνοικιακά κρεοπωλεία, αλλά όχι σε συμβόλαια και όχι στις συμβάσεις προ-αγοράς. Δεν υπάρχει ρήτρα προτεραιότητας στη σύνθετη συμφωνία αγοράς», αναφερόμενη στο γεγονός ότι η Βρετανία υποστηρίζει ότι έχει υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία τρεις μήνες νωρίτερα από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakidou, Komision, Evropaiki Epitropi, Ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Τα κράτη - μέλη να επικεντρωθούν στον εμβολιασμό του πληθυσμού

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στ. Κυριακίδου, υπογράμμισε ότι το 80% των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, αλλά «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη».