ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xi jinping-china-kina
Φώτο: Shutterstock

Το «μακρύ χέρι» του ΚΚ Κίνας στις διεθνείς business και... ο Πειραιάς

Υπό την ηγεσία του προέδρου Σι Τσινπίνγκ το Πεκίνο δεν ελέγχει μόνο τις κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και ιδιωτικές με μεγάλη εμβέλεια στην παγκόσμια οικονομία. Πώς έγινε ο Πειραιάς μέσω της Cosco σημείο... απόβασης στην Ευρώπη.

Είναι ευρέως γνωστό πως η κινεζική κυβέρνηση επιβάλλει ιδιαίτερα ισχυρό έλεγχο στις κρατικές επιχειρήσεις. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έχει αυξήσει κατά πολύ την επιρροή του στις ιδιωτικές επιχειρήσεις από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ το 2012.

Η νέα μορφή κρατικού καπιταλισμού είναι τόσο διαφορετική από την παλιά, που χρειάζεται ένα νέο όνομα αναφέρει ο Jude Blanchette που κατέχει την θέση Freeman στις κινεζικές σπουδές στο Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών, σε άρθρο του, προτείνοντας να μετατραπεί από «China Inc.» σε «CCP Inc.».

Ο Blanchette επισημαίνει πως οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Κίνα γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες. Εκεί που κάποτε η Κίνα είχε έναν πυρήνα επιχειρήσεων «εθνικών πρωταθλητών» που δραστηριοποιούνταν σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, η «νέα Κίνα» δημιουργεί ένα ελεγχόμενο οικοσύστημα παρά ένα συντονισμένο δίκτυο επιχειρήσεων που θα διατρέχει όλη την αλυσίδα προϊόντων. Ο αναλυτής αναφέρεται επίσης και σε συνέντευξη του Χάο Πενγκ, εκπροσώπου του ΚΚΚ στο SASAC που είναι το Συμβούλιο Επίβλεψης και Ελέγχου των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπου και είχε δηλώσει ότι «ανεξαρτήτως αν ανήκουν στο δημόσιο ή σε ιδιώτη, όλες είναι κινεζικές επιχειρήσεις».

Αυτή η αλλαγή πολιτικής επηρεάζει όλο τον πλανήτη, καθώς η Κίνα γίνεται ακόμα πιο ισχυρή. Οι συγχωνεύσεις μεταξύ κρατικών εταιρειών τα περασμένα χρόνια, δημιούργησαν την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής πλοίων και τραίνων, ενώ «γεννήθηκαν» γίγαντες που κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα αυτές οι τεράστιες εταιρείες έχουν δημιουργήσει συμμαχίες και συνεργασίες σε όλο τον κόσμο, με τον Blanchette να υπογραμμίζει πως λειτουργούν ως σημεία εισόδου των κινεζικών επιχειρήσεων στη δυτική οικονομία. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Cosco και την παρουσία της στον Πειραιά, ο καθηγητής υπογραμμίζει πως πλέον «η Cosco λειτουργεί ως προγεφύρωμα για δεκάδες κινεζικές ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις, ώστε να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά».

Ταυτόχρονα το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ασκεί όλο και μεγαλύτερη επιρροή στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Alibaba και η Tencent που δρούσαν ανεξάρτητες μέχρι τώρα. Τον Νοέμβριο, η κινεζική κυβέρνηση «πάγωσε» την διαδικασία για να εισαχθούν στο χρηματιστήριο μετοχές αξία 35 δισ. δολαρίων της Ant Group, που αποτελεί θυγατρική της Alibaba. Όπως είχε αναφέρει τον Νοέμβριο το Bloomberg, «η επιρροή του Κόμματος στις επιχειρήσεις έχει γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς ο πρόεδρος Σι πιέζει να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερη εξουσία εν όψει του μεγάλου Συνεδρίου του ΚΚΚ που θα πραγματοποιηθεί το 2021 και αναμένεται να παρατείνει την θέση του στην προεδρία για τα επόμενα 5 χρόνια».

Επίσης, στις αρχές του 2021, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αν και το σκέφτηκε, αρνήθηκε τελικά το αίτημα από το υπουργείο  Άμυνας να απαγορεύσει σε Αμερικανούς να επενδύσουν στην Alibaba και την Tencent. Πλέον η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κληθεί να λάβει ίσως παρόμοιες αποφάσεις, με τον Blanchette να τονίζει ότι «μετά από 40 και πλέον χρόνια από τον θάνατο του Μάο το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έχει αποδείξει ότι είναι ικανό να προχωρήσει σε σημαντικές αντιφιλελεύθερες πολιτικές, που συχνά προέρχονται από τον φόβο να χάσει την εξουσία. Με τις γεωπολιτικές εντάσεις να αυξάνονται αυτό το κίνητρο μόνο θα ενδυναμώνεται».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μη εμπορικές πρακτικές

«Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας είναι το αποτέλεσμα της τεχνολογικής καινοτομίας των επιχειρήσεων και της ενεργούς συμμετοχής τους στον ανταγωνισμό της αγοράς» εκτιμά το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Δισεκατομμυριούχοι μπαίνουν στην πολιτική με υπερσυντηρητική ατζέντα

Μελέτη από καθηγητές του Πανεπιστημίου Northwestern δείχνει ότι το 11% των super rich έχουν θέσει υποψηφιότητα σε εκλογές ή έχουν γίνει πολιτικοί και, κατά κανόνα, ακολουθούν υπερσυντηρητική πολιτική γραμμή.
semi-conductors-chips-technology
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς «φρενάρουν» οι Αμερικανοί την Κίνα με την απαγόρευση στα μικροτσίπ

Μόνο με ειδική άδεια από την Ουάσιγκτον θα εξάγονται πλέον κρίσιμης σημασίας τεχνολογίες στην Κίνα. Στόχος, να συγκρατηθεί η τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη του μεγάλου ανταγωνιστή.
ΔΙΕΘΝΗ

Alpha Bank: Επιβραδύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη, επιταχύνεται ο πληθωρισμός

Το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη και σε αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό. Ποιες προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κεντρικές τράπεζες.