ΓΔ: 913.15 0.44% Τζίρος: 3.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο στόχαστρο της Κομισιόν το Facebook, έρευνα για αθέμιτες πρακτικές

Η Κομισιόν θα εξετάσει κατά πόσο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση του και αποκλείει επιχειρήσεις αλλά και εταιρείες από τη διαφημιστική του υπηρεσία.

Στο στόχαστρο των αρχών ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η γνωστότερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, με την Κομισιόν να εξετάζει κατά πόσο χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές μέσω της διαφημιστικής του υπηρεσίας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διερευνήσει εάν το κοινωνικό δίκτυο παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από διαφημιζόμενους, ενώ θα ελέγξει επίσης εάν η εταιρεία ουσιαστικά αποκλείει τις διαφημίσεις μικρών ομίλων από την υπηρεσία Facebook Marketplace. 

Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές αγορές διατηρούν μία έρευνα ενάντια στο Facebook μετά τα προκαταρκτικά στάδια, κάτι που έχουν κάνει στο παρελθόν για Google, Apple και Amazon. 

«Το Facebook συλλέγει τεράστια πληθώρα δεδομένων σχετικά με τις δραστηριότητες των χρηστών του κοινωνικού του δικτύου και πέραν αυτών», δήλωσε Μ. Βεστάγκερ, επίτροπος αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού και προσέθεσε ότι «οι ρυθμιστικές αρχές θα εξετάσουν λεπτομερώς εάν αυτά τα δεδομένα παρέχουν στο Facebook ένα αδικαιολόγητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδίως στον τομέα των διαβαθμισμένων διαφημίσεων στο διαδίκτυο, όπου οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν αγαθά κάθε μέρα», είπε.

Η ομάδα της Βεστάγκερ ερευνά το Facebook από το 2019. Το Facebook προσπάθησε να «απαντήσει» στον έλεγχο της ΕΕ με αγωγές πέρυσι για να περιορίσει τις πληροφορίες που θα μπορούσαν να βρουν οι αξιωματούχοι. Το Facebook «θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις έρευνες για να αποδείξει ότι είναι χωρίς αξία», ανέφερε η εταιρεία σε ηλεκτρονική δήλωση και προσέθεσε ότι «αναπτύσσουμε πάντα νέες και καλύτερες υπηρεσίες για να ανταποκριθούμε στην εξελισσόμενη ζήτηση από άτομα που χρησιμοποιούν το Facebook».

Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου  άνοιξε επίσης τη δική της έρευνα για τα δεδομένα του Facebook. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών δήλωσε ότι σχεδίαζε να διερευνήσει εάν το Facebook έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του συλλέγοντας δεδομένα από υπηρεσίες. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει επιβάλει πρόστιμο στην Google περισσότερα από 9 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα κλιμάκωσε τις έρευνες για το Amazon και την Apple
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κανένας γείτονας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη στο προσφυγικό

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι για να κερδίσουν, πρέπει να δουλέψουν με την Ευρώπη, όχι εναντίον της Ευρώπης στο μεταναστευτικό».