ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απρόσμενη αύξηση αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

Διέψευσαν τις προβλέψεις των οικονομολόγων οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τους φόβους που ξεμένει από καύσιμα η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Απρόσμενη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας κατεγράφη την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, παρά τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που έκαναν λόγο για σημαντική πτώση, προκαλώντας προβληματισμό πως «ξεφουσκώνει» η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα.

Αν και οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν,  ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία παραμένει κοντά σε χαμηλό πανδημίας καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, στην εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουλίου, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 και διαμορφώθηκαν στις 373.000 αιτήσεις, ενώ οι οικονομολόγοι  σε έρευνα της Wall Street Journal εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν σε 350.000.

Επίσης κατατέθηκαν επιπλέον 99.001 αιτήσεις μέσω ενός προσωρινού προγράμματος ομοσπονδιακής αρωγής που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας έχει μειωθεί φέτος, εξακολουθεί ωστόσο να βρίσκεται  σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα από την εποχή προ πανδημίας, όπου οι νέες αιτήσεις είχαν φτάσει στο επίπεδο των 200.000. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι αιτήσεις θα μειωθούν ταχύτερα μετά τον Σεπτέμβριο μόλις ανοίξουν ξανά τα σχολεία και λήξουν μερικά επιπλέον επιδόματα ανεργίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ψυχρολουσία από την ανεργία στις ΗΠΑ, έφτασε το 6,1% τον Απρίλιο

Έπεσαν έξω οι προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και ποσοστό ανεργίας 5,8%. Οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν στον κλάδο των υπηρεσιών που αριθμεί ωστόσο 2,9 εκατ. λιγότερους εργαζομένους.