ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τουρκία: Οργή για το ανακοινωθέν των Med9 -Ακολουθούν τυφλά την Ελλάδα

«Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που υπέγραψαν την προαναφερθείσα δήλωση να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η χθεσινή διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής των Med9. Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η διακήρυξη χαρακτηρίζεται μεροληπτική, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα την οργή της Άγκυρας προκάλεσαν τα σημεία που κάνουν αναφορές τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στην Κύπρο.

Μάλιστα η Τουρκία κατηγορεί τις χώρες που συνυπογράφουν (εκτός των Ελλάδας και Κύπρου) - Γαλλία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία - για μονόπλευρη στάση. «Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που υπέγραψαν την προαναφερθείσα δήλωση να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους, με την οποία ακολουθούν τυφλά την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης», σημειώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στην πολιτική διακήρυξη που υπέγραψαν χθες οι εννέα ηγέτες υπογραμμίζεται ότι η «ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε.  Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.»

Επίσης σημειώνεται ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Επαναβεβαιώνουν ακόμη τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για αποφασιστική δράση με όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, προκειμένου να προστατεύσει συμφέροντά της και αυτά των κρατών-μελών της, καθώς και ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία υπόκειται στις αιρεσιμότητες της συμπεριφοράς της, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εννέα ηγέτες λένε όχι στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά προς την Κύπρο, την Ελλάδα και συνολικά την περιοχή, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα καταγράφονται σε όλα τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων αλλά τώρα «στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προκλητική στάση Τσαβούσογλου απέναντι σε Δένδια και Ην. Πολιτείες

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμπεριφέρεται σα μικρό παιδί. Εκβιαστικά μίλησε και προς τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι εάν δεν δώσουν τα F-35, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για τα ρωσικά μαχητικά.
ΔΙΕΘΝΗ

Halkbank: Απορρίφθηκε η έφεσή της για τραπεζική απάτη υπέρ του Ιράν

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά 20 δισ. δολάρια και τουλάχιστον το 1 δισ. από αυτά τα χρήματα ξεπλύθηκε μέσω του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος.