ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΕ: Προσωρινή συμφωνία για τον προϋπολογισμό 170 δισ. για το 2022

Στο τέλος μακρών διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε μια αύξηση περίπου 480 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Tα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022, ύψους 170 δισ. ευρώ.

Με ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές αγωνίστηκαν και πέτυχαν μεγαλύτερα κονδύλια για την υγεία, την έρευνα, τη δράση για το κλίμα, τις ΜΜΕ και τους νέους στον προϋπολογισμό της ΕΕ του 2022. Στο τέλος μακρών διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέτυχε μια αύξηση περίπου 480 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές πέτυχαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon Europe (+100 εκατ. ευρώ πάνω από αυτό την πρόταση της Επιτροπής) και το πρόγραμμα LIFE για τη δράση για το περιβάλλον και το κλίμα (+47,5 εκατ. ευρώ). Το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά συμπληρώνεται κατά 30 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 10 εκατ. ευρώ για τον τουριστικό τομέα) και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατά 3,8 εκατ. ευρώ, προστατεύοντας τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων από εγκληματίες.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να αυξήσουν το Erasmus+ κατά 35 εκατομμύρια ευρώ. Το EU4Health ενισχύθηκε επίσης, με επιπλέον 51 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και για να καταστούν τα εθνικά συστήματα υγείας πιο ανθεκτικά.

Το Μέσο Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (NDICI - Παγκόσμια Ευρώπη) αυξήθηκε κατά 190 εκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση των πανδημιών, μεταξύ άλλων μέσω εμβολιασμών.

Ο εισηγητής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2022, Κάρλο Ρέσλερ, δήλωσε: «Το Κοινοβούλιο κατάφερε να ενισχύσει τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ Οι ενισχύσεις θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της Ευρώπης και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια πιο ανθεκτική Ένωση, με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα ενισχύσουν την κινητικότητα των σπουδαστών, θα δημιουργήσουν ισχυρότερη Ένωση για την υγεία καθώς και περαιτέρω επενδύσεις στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στην κορυφή της ατζέντας των G7 η οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία

Η χώρα εκτιμά τις οικονομικές της ανάγκες σε 5 δισ. δολάρια τον μήνα για να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση παρά τις καταστροφές.