ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εξαγωγές και επενδύσεις ωθούν την οικονομική ανάπτυξη της Σλοβενίας

Την αναπτυξιακή δυναμική των σλοβενικών εταιρειών παρουσίασε η διευθύντρια του GZS, Σόνια Σματς, τονίζοντας πως σε δέκα χρόνια (2009-2019) οι επιχειρήσεις διπλασίασαν πωλήσεις και εξαγωγές.

Τα θετικά αποτελέσματα των σλοβενικών εταιρειών την τελευταία δεκαετία που συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ, των εξαγωγών και των επενδύσεων, "μεταμόρφωσαν" τη σλοβενική οικονομία από "ασθενή" σε δυναμικό "παίκτη", δήλωσε ο επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της χώρας (GZS), Μπόστιαν Γκόρουπ, στη διάρκεια των εργασιών φόρουμ για την αναπτυξιακή προοπτική της Σλοβενίας.

Τα ζητήματα που κυριαρχούν στην οικονομική "σκηνή" πρέπει -σύμφωνα με τον κ. Γκόρουπ - να επιλυθούν μέσα από τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων. Προς αυτή την κατεύθυνση το GZS έχει καταρτίσει ένα σχέδιο που απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους για διαβούλευση.

Την αναπτυξιακή δυναμική των σλοβενικών εταιρειών παρουσίασε η διευθύντρια του GZS, Σόνια Σματς, τονίζοντας πως σε διάστημα δέκα ετών (2009-2019) οι επιχειρήσεις διπλασίασαν τις πωλήσεις τους και τις εξαγωγές τους και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι υψηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των οικονομιών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παραγωγικότητα παραμένει μία από τις βασικές προκλήσεις, καθώς και η βελτίωση των τομέων της έρευνας και της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Σματς, ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις αφορούν στη βελτίωση των υποδομών μεταφορών, αλλά και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital transformation-texnologia
ΔΙΕΘΝΗ

Επενδύσεις κοντά στα 2 δισ. για την ψηφιακή μετάβαση στην ΕΕ

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» αποσκοπεί στην ενίσχυση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης και στην εισαγωγή ψηφιακών λύσεων στην αγορά, προς όφελος των πολιτών, των δημόσιων διοικήσεων και των επιχειρήσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία βρετανικής κυβέρνησης και Μπιλ Γκέιτς για πράσινες επενδύσεις

Ο Γκέιτς είπε πως θα εργαστεί από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα σχέδια που θα πρέπει να υποστηριχθούν και πως αναμένει ότι τουλάχιστον ένα από τα σχέδια θα είναι έτοιμο να αναπτυχθεί τα επόμενα 5 χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά

Ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτήρισε "γενναία" την απόφαση του πρωθυπουργού με τη μεταρρυθμιστική υποστήριξη του υπ. Εξωτερικών, για την αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό της εξωστρέφειας, με ένα νέο Οργανισμό που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.