ΓΔ: 2313.6 0.60% Τζίρος: 49.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:45:00
Καπιτώλιο ΗΠΑ
Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε φωτεινή ημέρα, Ουάσινγκτον, Δ.Κ.

Γιατί δεν επιβάλλουν άμεσα κυρώσεις στο Nord Stream 2 οι ΗΠΑ

Δεν πέρασε από την Γερουσία, το νομοσχέδιο του Ρεπουμπλικανού Τεντ Κρουζ για επιβολή άμεσων κυρώσεων στο Nord Stream 2. Εναλλακτικό νομοσχέδιο από Δημοκρατικούς που περιλαμβάνει σαρωτικές κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους.

H Γερουσία στις ΗΠΑ απέτυχε να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο προωθούσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, μία ημέρα αφού οι Δημοκρατικοί είχαν παρουσιάσει το δικό τους νομοθέτημα.

Στην ψηφοφορία 55 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ και 44 κατά, ενώ η προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ήταν η συγκέντρωση 60 θετικών ψήφων. Στη Γερουσία υπάρχει ισάριθμη κατανομή εδρών (50-50) με το δικαίωμα της πλειοψηφικής ψήφου (+1) να ασκείται από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, καθιστώντας δύσκολη την συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού ψήφων.

Η ψηφοφορία είχε διάρκεια περίπου επτά ωρών, καθώς ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ εξέταζε τις επιλογές που υπάρχουν για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κέρδισε την υποστήριξη πολλών Δημοκρατικών γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για ένα εναλλακτικό νομοσχέδιο, το οποίο εισήγαγε την Τετάρτη. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος υψηλόβαθμων κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων της Ρωσίας και τραπεζικών οργανισμών στην περίπτωση εμπλοκής της Ρωσίας σε εχθροπραξίες κατά της Ουκρανίας.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζιν Σαχίν, που είχε αρχικά υποστηρίξει από κοινού με τον Κρουζ το νομοσχέδιο του για τις κυρώσεις κατά του Nord Stream 2, καταψήφισε τελικά το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχει τον κίνδυνο διάσπασης της ενότητας στην Ουάσινγκτον και στην Ευρώπη σχετικά με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η ίδια δήλωσε ότι η νομοθεσία του Κρουζ θα μπορούσε να αποτελέσει «μία σφήνα» μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ειδικότερα με τη Γερμανία.

Οι ΗΠΑ όπως επίσης και μερικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Πολωνίας έχουν ταχθεί κατά του αγωγού, καθώς θα στερήσει από το Κίεβο έσοδα ενεργειακής διέλευσης, αλλά και θα αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται.

Ο Κρουζ δήλωσε ότι η ψηφοφορία έδειξε ότι μία πλειοψηφία στη Γερουσία υποστηρίζει την ταχεία ανάληψη δράσης για τον αγωγό, τον οποίο προωθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και της κατασκευής του ηγείται η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρία Gazprom. «Μόνο η άμεση επιβολή κυρώσεων μπορεί να αλλάξει τους υπολογισμούς του Πούτιν, να σταματήσει μία εισβολή στην Ουκρανία και να άρει την υπαρξιακή απειλή που θέτει ο Nord Stream 2», δήλωσε ο Κρουζ.

Ένας μικρός αριθμός Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστών Τάμι Μπόλντουιν, Μάρκ Κέλι και Ράφαελ Γουόρνοκ, υποστήριξαν το νομοσχέδιο του Κρουζ, που προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων στην εταιρία Nord Stream 2 AG που κατασκευάζει τον αγωγό, μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από την ψήφισή του

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Χρονικό όριο στην πρώτη γραμμή - Ζελένσκι ζητά διευκρινίσεις για κατάπαυση πυρός

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων όρισε ανώτατο όριο δύο μηνών για υπηρεσία στην πρώτη γραμμή, με σκοπό την ανακούφιση των στρατιωτών και τη διαχείριση έλλειψης προσωπικού στο μακροχρόνιο πόλεμο με τη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ καλή» η συνομιλία μου με Πούτιν, δηλώνει για ΗΠΑ-Ρωσία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια "πολύ καλή" συνομιλία με τον Πούτιν, στην οποία συζήτησαν για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και ζήτησε εκεχειρία, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα για Ιράν και Περσικό Κόλπο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ιράν και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Πούτιν και Τραμπ, συζητώντας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους τρόπους επίλυσης, ενώ ο Πούτιν πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τη χαλάρωση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Σκοτ Μπέσεντ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την αναστολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο ως τις 16 Μαΐου, επικαλούμενος τον αντίκτυπο του πολέμου κατά του Ιράν στις τιμές πετρελαίου.