ΓΔ: 2312.56 0.55% Τζίρος: 49.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:46:00
blinken-mplinken
Φώτο: Shutterstock

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ουκρανία εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που θα συναντήσει αύριο Τετάρτη στο Κίεβο τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα ενισχύσει τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ουκρανία για να εκφράσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο, σε ένα υπόβαθρο φόβων για εισβολή της Ρωσίας, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που θα συναντήσει αύριο Τετάρτη στο Κίεβο τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, "θα ενισχύσει τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί επίσης την Πέμπτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για τον ουκρανικό φάκελο, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι τέσσερις διατλαντικές δυνάμεις θα ανταλλάξουν απόψεις για "τις κοινές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί μια περαιτέρω ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της ετοιμότητας συμμάχων και εταίρων να επιβάλουν μαζικές συνέπειες και σοβαρά οικονομικά κόστη στη Ρωσία", είπε ο Νεντ Πράις.

Η περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν "ακολουθεί μια τεράστια διπλωματική επιχείρηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για μια ενιαία προσέγγιση ώστε να απαντήσουμε στην απειλή που θέτει η Ρωσία στην Ουκρανία, και τις κοινές μας προσπάθειες να ενθαρρύνουμε την επιλογή της διπλωματικής οδού και μιας αποκλιμάκωσης, προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Χρονικό όριο στην πρώτη γραμμή - Ζελένσκι ζητά διευκρινίσεις για κατάπαυση πυρός

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων όρισε ανώτατο όριο δύο μηνών για υπηρεσία στην πρώτη γραμμή, με σκοπό την ανακούφιση των στρατιωτών και τη διαχείριση έλλειψης προσωπικού στο μακροχρόνιο πόλεμο με τη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ καλή» η συνομιλία μου με Πούτιν, δηλώνει για ΗΠΑ-Ρωσία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια "πολύ καλή" συνομιλία με τον Πούτιν, στην οποία συζήτησαν για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και ζήτησε εκεχειρία, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα για Ιράν και Περσικό Κόλπο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ιράν και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Πούτιν και Τραμπ, συζητώντας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους τρόπους επίλυσης, ενώ ο Πούτιν πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τη χαλάρωση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Σκοτ Μπέσεντ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την αναστολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο ως τις 16 Μαΐου, επικαλούμενος τον αντίκτυπο του πολέμου κατά του Ιράν στις τιμές πετρελαίου.