ΓΔ: 856.33 0.60% Τζίρος: 27.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:06:15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biden, USA
Φωτο: Shutterstock

Μπάιντεν: Θα πληρώσει ακριβά η Ρωσία κάθε κίνηση στην Ουκρανία

Διόρθωσε ο Αμερικανός πρόεδρος χθεσινή δήλωση, που άφηνε να εννοηθεί ότι η Δύση δεν θα απαντήσει αυστηρά σε μια περιορισμένης έκτασης εισβολή των Ρώσων. Σκληρές οικονομικές κυρώσεις για οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων της Ουκρανίας.

Με μια πολύ σκληρή, νεότερη δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί τη Ρωσία ότι θα «πληρώσει βαρύ τίμημα» για οποιαδήποτε κίνηση γίνει από τις δυνάμεις της εναντίον της Ουκρανίας. Με τη δήλωση αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος διόρθωσε προηγούμενη, όπου άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα υπήρχε αυστηρή απάντηση της Δύσης σε ενδεχόμενη εισβολή μικρής κλίμακας από τους Ρώσους.

Στη νεότερη δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο, που γίνεται μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Βιέννη, ο Μπάιντεν υπογραμμίζει ότι:

  • «Αν οποιεσδήποτε, οποιεσδήποτε από τις ρωσικές μονάδες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία περάσουν τα σύνορα, τότε αυτό θα θεωρηθεί εισβολή και θα προκαλέσει σκληρές και συντονισμένες οικονομικές αντιδράσεις, που έχω συζητήσει εκτενώς με τους συμμάχους μας και τις οποίες έχω αναπτύξει με σαφήνεια στον πρόεδρο Πούτιν. Δεν υπάρχει αμφιβολία και δεν πρέπει να μείνει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι, εάν ο Πούτιν κάνει αυτή την επιλογή, η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 άνδρες στα σύνορα με την Ουκρανία, αν και αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση. Οι χώρες της Δύσης έχουν εξετάσει όλα τα σενάρια οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνουν ακόμη και την αποβολή της χώρας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι μία ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μία μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σενάριο αυτό, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και προειδοποίησε για «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και πρωτοφανείς, «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Ο Μπάιντεν σημείωσε πως η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Ρωσία. «Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει -- και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, κλπ.», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. «Αλλά θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Αυτή η δήλωση, όπου ο πρόεδρος εμφανιζόταν να κάνει διάκριση ανάμεσα σε μια «μικρή» και μια «μεγάλη» εισβολή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπήρχε διαφορετική απάντηση της Δύσης σε διαφορετικές εκδοχές ρωσικής επιθετικότητας, προκάλεσε αίσθηση και πολλά σχόλια, καθώς ερμηνεύθηκε ως μια ένδειξη ανοχής μιας εισβολής μικρής κλίμακας στα εδάφη της Ουκρανίας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου γρήγορα την ανασκεύασε, αλλά φαίνεται ότι κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσει σε διορθωτική δήλωση και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε αυτή την εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η κρίση, σε περίπτωση όπου δεν καταφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών να βρουν αύριο, στη Βιέννη, κάποια φόρμουλα έστω και προσωρινής εκτόνωσης της έντασης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν αρνείται πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε πόλεμο δι’ αντιπροσώπου

Η Ουάσινγκτον, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, βοηθά το Κίεβο να αμυνθεί μετά τη ρωσική επίθεση. «Η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη», επέμεινε και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να φροντίσει να λογοδοτήσει.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Αποστολή στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε πως ο Πούτιν δεν πρόκειται να πάρει τον έλεγχο της Μαριούπολης, σημειώνοντας πως ο πόλεμος βρίσκεται σε κρίσιμο χρονικό σημείο. Επιπλέον 500 εκατ. δολάρια θα δοθούν ως οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δηλώνει ο Μπάιντεν

Mιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «κάθε ένδειξη που έχουμε είναι πως ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Ουκρανία».
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Παραμένει πιθανή μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για διπλωματία με τη Ρωσία ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ευρώπη, ωστόσο θα υπάρξει «αποφασιστική απάντηση» σε περίπτωση επίθεσης.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει συνέπειες αν επιτεθεί στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «αν η Ρωσία είναι ειλικρινής στο να απευθυνθεί στις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μέσω του διαλόγου, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να εμπλέκονται καλή τη πίστει».