ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
Φώτο: TAP

«Όχι» Ισπανίας - Δανίας σε πράσινη ετικέτα της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Η Δανία και η Ισπανία θεωρούν ότι το να εκλαμβάνονται το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στέλνει λάθος μήνυμα στους επενδυτές και στο σύνολο της κοινωνίας.

Η Ισπανία και η Δανία δήλωσαν κατηγορηματικά σήμερα την αντίθεσή τους στην ένταξη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στις "πράσινες" ενέργειες της ΕΕ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Δανή ομόλογό του Μέτε Φρεντέρικσεν, που επισκέπτεται τη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα αυτό.

Η Δανία και η Ισπανία θεωρούν ότι το να εκλαμβάνονται το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στέλνει λάθος μήνυμα στους επενδυτές και στο σύνολο της κοινωνίας, είπε ο Σάντσεθ μετά τη συνάντηση με την Μέτε Φρεντέρικσεν.

Στους κόλπους της ΕΕ, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τη λεγόμενη πράσινη ταξινόμηση), που παρουσιάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, για να χαρακτηριστούν "βιώσιμες" οι επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς και σταθμούς φυσικού αερίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Σάντσεθ και η Φρεντέρικσεν εκτιμούν ότι οι αποφάσεις για την ταξινόμηση πρέπει να έχουν "αυστηρά επιστημονική βάση", διευκρινίζει ανακοίνωση της προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αυτή τη θέση "συμμερίζεται η Αυστρία και το Λουξεμβούργο".

Μετά την ανάλυση των παρατηρήσεων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει -- εντός προθεσμίας που δεν διευκρινίζεται -- το τελικό της κείμενο για την ταξινόμηση, το οποίο θα θεωρηθεί ως εγκριθέν οριστικά τέσσερις μήνες αργότερα, εκτός εάν απορριφθεί με απλή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή με ειδική πλειοψηφία 20 κρατών.

Δεν θεωρείται πιθανό να επιτευχθεί μια τέτοια πλειοψηφία, καθώς δώδεκα κράτη, με πρώτη τη Γαλλία, υποστηρίζουν να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία και Ισπανία ενώνουν δυνάμεις για την κατασκευή αγωγού αερίου

Υπέρ της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου MidCat δηλώνουν οι Σολτς και Σάντσεθ που τόνισαν την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το σχέδιο που είχε διακοπεί το 2019 λόγω των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Fysiko Aerio, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου σε Ισπανία και Πορτογαλία

Οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας καλούσαν τις Βρυξέλλες από το περασμένο καλοκαίρι να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που εκτοξεύθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης για φυσικό αέριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα αναμένει ο Οργανισμός Ενέργειας

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φ. Μπιρόλ τόνισε πως τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα φτάσει στο απόγειο της πριν από το τέλος της δεκαετίας.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Διαγωνισμός της ΕΕ για από κοινού αγορά 11,6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου

Σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα και οι διεθνείς προμηθευτές εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται τώρα να ανταποκριθούν σε αυτόν τον διαγωνισμό υποβάλλοντας τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου.
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Nord Stream: Ρωσικά πλοία είχαν βρεθεί κοντά στο σημείο του σαμποτάζ

Τα πλοία πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν το ρωσικό ναυτικό ερευνητικό σκάφος Sibiryakov, το ρυμουλκό SB-123 και ένα τρίτο πλοίο του ρωσικού ναυτικού στόλου, το οποίο δεν έχουν καταφέρει ακόμα οι αρχές να προσδιορίσουν ονομαστικά.
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Αποζημιώσεις για τις ζημιές στο Nord Stream σχεδιάζει να ζητήσει η Ρωσία

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δεν διευκρίνισε από που θα ζητηθεί η αποζημίωση, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστοί οι δυο αγωγοί που στοίχισαν 17,4 δισ. ευρώ.