ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην τελική ευθεία η κατασκευή του giga factory της Tesla στη Γερμανία

Οι γερμανικές Αρχές έδωσαν στη Tesla μια δέσμη 400 όρων που θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί πριν την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου. Μέχρι την τελική αδειοδότηση, εξετάστηκαν 800 ενστάσεις από μεμονωμένα άτομα και οργανώσεις.

Την οριστική άδεια για τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Βρανδεμβούργο έλαβε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, αν και υπό πολλές προϋποθέσεις. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει εντός των προσεχών εβδομάδων.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της ανέγερσης του πρώτου «giga-εργοστασίου» της Tesla στην Ευρώπη, αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η κατασκευή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εταιρίας του Έλον Μασκ. Η κρατιδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Βρανδεμβούργου ωστόσο, η οποία εξέδωσε χθες την τελική έγκριση του σχεδίου, έχει παραδώσει στην Tesla δέσμη 400 όρων, οι οποίοι πρέπει να έχουν εκπληρωθεί πριν από την έναρξη λειτουργίας. Ανάμεσά τους η πρόνοια για την προστασία του πόσιμου νερού και τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και ένα σχέδιο για την πρόληψη ατυχημάτων.

Μέχρι την τελική αδειοδότηση, εξετάστηκαν 800 ενστάσεις από μεμονωμένα άτομα και οργανώσεις. «Για εμάς, η διαδικασία έγκρισης υπήρξε έργο - μαμούθ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος του Βρανδεμβούργου 'Αξελ Φόγκελ, εξηγώντας ότι τμήμα του χώρου του νέου εργοστασίου βρίσκεται σε περιοχή προστασίας νερού.

Ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για το έργο με το βλέμμα στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται σε ένα πρώην ανατολικό κρατίδιο. «Δεν είμαστε πλέον η προέκταση του πάγκου εργασίας της Δύσης. Το εργοστάσιο θα χρειαστεί σε πρώτη φάση 12.000 εργαζόμενους», επισήμανε.

Η Tesla είχε αρχικά ως στόχο την έναρξη παραγωγής στα μέσα του 2021, αλλά η απαιτούμενη έγκριση είχε αναβληθεί επανειλημμένα, εν μέρει και επειδή η ίδια η εταιρία άλλαζε τα αρχικά σχέδια. Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε τελικά με ευθύνη της ίδιας της εταιρίας και μόνο με προκαταρκτικές άδειες. Όταν όμως ξεκινήσει η παραγωγή, στο εργοστάσιο θα μπορούν να κατασκευάζονται 500.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ στην ίδια εγκατάσταση αναμένεται να κατασκευάζεται και ο νέος τύπος μπαταρίας που θα χρησιμοποιούν τα Tesla.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μηνιαία άνοδο 7% σημειώνουν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γερμανία

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται και πάλι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Γερμανία με την παραγωγή να αυξάνεται και να επιστρέφει η αισιοδοξία στην αυτοκινητοβιομηχανία μετά την πανδημία.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αγωγή κατά της Tesla από υπαλλήλους για παράνομες απολύσεις

Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσαν απολυμένοι υπάλληλοι, η εταιρεία έχει διώξει περισσότερους από 500 εργαζόμενους από μονάδα στη Νεβάδα, ενώ δεν είχε δώσει και προειδοποίηση 60 ημερών ως όφειλε να κάνει.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις για εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, η εκτόξευση των τιμών πρώτων υλών και οι αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν τα σχέδια των εταιρειών για την ηλεκτροκίνηση.