ΓΔ: 2260.67 0.04% Τζίρος: 183.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Διυλιστήριο πετρελαίου βιομηχανία
Φωτο: Shutterstock

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου

Οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εντείνοντας τις ανησυχίες για διατάραξη της τροφοδοσίας στη διεθνή αγορά. Tι θα προβλέπει το σχέδιο δράσης δέκα σημείων του Οργανισμού.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) θα μπορούσε να αποδεσμεύσει περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα για να περιορίσει την αύξηση των τιμών καυσίμων και θα εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την άμεση μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού.

Οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο χώρας εξαγωγών αργού, στην Ουκρανία και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα, εντείνοντας τους φόβους για διατάραξη της τροφοδοσίας στην αγορά.

«Την επόμενη εβδομάδα, όπως κάναμε για το αέριο, θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων για το πώς να μειωθεί άμεσα το πετρέλαιο», δήλωσε σε ενεργειακό συνέδριο στο Παρίσι, ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες άμεσο εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και άλλες ενεργειακές εισαγωγές.

Τα κράτη-μέλη του IEA συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να αποδεσμεύσουν 60 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματα πετρελαίου για να αντισταθμιστεί η διατάραξη στην τροφοδοσία ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπιρόλ χαρακτήρισε τα 60 εκατ. βαρέλια «αρχική απάντηση», προσθέτοντας: «Είναι μόνο το 4% των αποθεμάτων μας. Εάν υπάρχει ανάγκη, εάν το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις μας, μπορούμε να φέρουμε περισσότερο πετρέλαιο στις αγορές, ως μέρος της απάντησης αυτής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Έτοιμος να επαναλειτουργήσει ο αγωγός Druzhba στην Ουκρανία

Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba είναι έτοιμος να λειτουργήσει ξανά μετά την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, εκφράζοντας ελπίδα για ευρωπαϊκή βοήθεια από τη Βουδαπέστη.
Σλοβακικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: Απειλεί μπλοκάρισμα κυρώσεων ΕΕ αν δεν επισκευαστεί ο Ντρούζμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας προειδοποίησε πως η χώρα του θα μπλοκάρει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν δεν διασφαλιστεί η ροή πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα που επλήγη πρόσφατα.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές στο ρωσικό τερματικό CPC από ουκρανικά drones, επιβεβαιώνει το Κίεβο

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίθεση ουκρανικών drones στον τερματικό σταθμό CPC στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ζημιές σε σημαντικές πετρελαϊκές υποδομές. Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε πλήγμα σε εγκαταστάσεις στο Νοβοροσίσκ.