ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shuttestock

H EE καλεί την Κίνα να βοηθήσει στον τερματισμό της ρωσικής εισβολής

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου τόνισε πως η ΕΕ θα παρακολουθεί κάθε απόπειρα οικονομικής ή στρατιωτικής βοήθειας προς τη Ρωσία. Να μην αντιστρέψει τις κυρώσεις προς την Ρωσία κάλεσε την Κίνα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την συμβολή της Κίνας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ζήτησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ σημειώνοντας πως «η Κίνα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία» ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να μη δώσει διέξοδο στη Ρωσία ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, όπου εκτός του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, συμμετείχε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως «η ΕΕ καλεί την Κίνα να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία».

«Η ΕΕ και η Κίνα συμφωνήσαμε ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Αυτή η διπλή αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Κίνας, ούτε της ΕΕ. Έχουμε κοινή ευθύνη ως παγκόσμιοι παράγοντες να εργαστούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ και οι διεθνείς εταίροι της επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για να πιέσουν το Κρεμλίνο να σταματήσει τον πόλεμο - «κυρώσεις οι οποίες έχουν τίμημα και για τους Ευρωπαίους που είναι το κόστος για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

«Κάθε απόπειρα μεταστροφής των κυρώσεων ή βοήθειας προς τη Ρωσία θα παρατείνει τον πόλεμο με περισσότερες απώλειες ζωών και μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις», προειδοποίησε ο Σαρλ Μισέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί κάθε απόπειρα οικονομικής ή στρατιωτικής βοήθειας προς τη Ρωσία, ενώ από την άλλη, τυχόν θετικά βήματα από την πλευρά της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου, θα γίνουν δεκτά με ικανοποίηση, τόσο από την ΕΕ, όσο και από την παγκόσμια κοινότητα.

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «είχαμε μια πολύ ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση» με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας. Υπογράμμισε ότι η σημερινή συζήτηση ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να εκφράσει η ΕΕ την ανησυχία της στην Κίνα, για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την αποφασιστικότητά της να τον τερματίσει. «Ο κόσμος έχει πάρει πολύ ξεκάθαρη θέση», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι και η Κίνα θα πρέπει να κάνει το ίδιο.

«Η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει ιδιαίτερη ευθύνη και αυτό το συζητήσαμε με πολύ ειλικρινή και ανοιχτό τρόπο», είπε η φον ντερ Λάιεν. Τόνισε, επίσης, ότι πάνω από 40 χώρες έχουν ενωθεί με την ΕΕ στις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και σημείωσε ότι η ΕΕ κατέστησε σαφές στην Κίνα ότι αν δεν θέλει να συμμετάσχει στις κυρώσεις, τουλάχιστον δεν θα πρέπει να τις αντιστρέψει. «Δεν κατανοούμε κανενός είδους στήριξη στην ικανότητα της Ρωσίας να διεξαγάγει αυτόν τον πόλεμο. Κάτι τέτοιο θα έκανε τεράστια ζημιά στη φήμη της Κίνας εδώ στην Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «είναι ζήτημα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και αποφάσεων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ με την Κίνα ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ ημερησίως, έναντι 330 εκατ. ευρώ εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. «Επομένως η παράταση αυτού του πολέμου δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σίγουρα όχι για την Κίνα», ανέφερε, τέλος.

Στη Σύνοδο ΕΕ-Κίνας συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων, όπως ο τομέας της υγείας και η συνεργασία για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το εμπόριο και οι επενδύσεις, αλλά και θέματα διαφωνιών, όπως η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων μειονοτικών ομάδων από την Κίνα (Σιντζιάνγκ, Εσωτερική Μογγολία και Θιβέτ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά ζήτησε ο Σαρλ Μισέλ

Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Οδησσό σημειώνοντας ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται μπλοκαρισμένοι σε κοντέινερ και πλοία εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας.
xrysos
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο χρυσό προβλέπει το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων της ΕΕ με εκείνες των εταίρων της G7, ενώ το νέο πακέτο θα κάνει ακόμα πιο αυστηρό το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε βάρος προσώπων που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα».
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Επιπλέον ενίσχυση ύψους 1 δισ. ευρώ στέλνει η ΕΕ στην Ουκρανία

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει συνδράμει με 2,2 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της χώρας στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανάπτυξης, των τελωνείων και της άμυνας.
Karl-Nehamer- Austria
ΔΙΕΘΝΗ

Καγκελάριος Νεχάμερ: Eνδιάμεσο στάδιο πριν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Ο Νεχάμερ είπε επίσης ότι υποστηρίζει την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός νέου τύπου πολιτικής ευρωπαϊκής κοινότητας χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Την χορήγηση βοήθειας ύψους 9 δισ. στο Κίεβο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προτρέπει τη Ρωσία να αποχωρήσει, ενώ παράλληλα στηρίζει και την συγκέντρωση στοιχείων που αποδεικνύουν τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί μέχρι σήμερα.