ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση κερδών 80% κατέγραψε η Inditex (Zara) το πρώτο τρίμηνο φέτος

Ο ισπανικός όμιλος είδε τα έσοδα του να διευρύνονται κατά 36% το πρώτο τρίμηνο ενώ η καθαρή κερδοφορία του βελτιώθηκε κατά 80%, καθώς η κίνηση στα φυσικά καταστήματα επανήλθε σε προ πανδημίας επίπεδα.

Συνεχίζεται η δυναμική ανάπτυξη της ισπανικής εταιρείας ένδυσης Inditex (αλυσίδες Zara, Pull & Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Zara Home κα) και κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης (Φεβρουάριος - Απρίλιος 2022). Οι πωλήσεις του παγκόσμιου ηγέτη στην αγορά fast fashion ενισχύθηκαν κατά 36% το υπό εξέταση διάστημα, συγκριτικά με πέρσι, αγγίζοντας τα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη  ΕΒΙΤDA αυξήθηκαν κατά 55%, στα 1,9 δισ. ευρώ, έχοντας προσημειώσει 216 εκατ. ευρώ εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου και την απόσυρση του ομίλου από την Ρωσία και την Ουκρανία. Παρά ταύτα, τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 82% το πρώτο τρίμηνο φέτος συγκριτικά με πέρσι, στα 1 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογη αύξηση κατέγραψαν και τα κέρδη μετά φόρων, διαμορφούμενα σε 990 εκατ. ευρώ, καθώς και τα καθαρά κέρδη, αγγίζοντας τα 760 εκατ. ευρώ.

Μικρή υστέρηση παρουσίασαν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του ισπανικού ομίλου, κατά 6% φέτος συγκριτικά με πέρσι που είχαν ενισχυθεί κατά 67% λόγω των κλειστών φυσικών καταστημάτων σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, τα έσοδα από τα επιμέρους e-shops των αλυσίδων που ελέγχει η Inditex αναμένεται να υπερβούν το 30% των συνολικών εσόδων του ομίλου μέχρι το 2024. Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν ωστόσο οι πωλήσεις του κατά την περίοδο από την 1η Μαΐου έως και 5 Ιουνίου, αυξανόμενες κατά 17% συγκριτικά με πέρσι, με το 90% των καταστημάτων του ομίλου να λειτουργούν πλέον κανονικά. Χαρακτηριστικά, κατά την τρέχουσα περίοδο, μόλις 4 καταστήματα του ομίλου παραμένουν κλειστά στην Κίνα, έναντι 67 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συνολικά για την τρέχουσα χρήση, η Inditex πρόκειται να δαπανήσει 1,1 δισ. ευρώ, με τα ζητήματα της βιωσιμότητας και της τεχνολογικής αναβάθμισης υποδομών και καταστημάτων να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες, ο ισπανικός όμιλος δεσμεύεται να προμηθεύεται την περιβαλλοντικά βιώσιμη ίνα Infinna στο 30% της συνολικής της παραγωγής, αρχής γενομένης από το 2024, με κόστος άνω των 100 εκατ. ευρώ για διάστημα τριετίας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ίνα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε περιορισμένη συλλογή ρούχων της αλυσίδας Zara.

Συνεχίστηκε τέλος και κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ο εξορθολογισμός του δικτύου του ομίλου, με τον συνολικό αριθμό τους να μειώνεται σε 6,423 στο τέλος του Απριλίου φέτος, έναντι 6.578 σημείων πέρσι. Πιο συγκεκριμένα, η αλυσίδα Zara μετράει πλέον 1.947 καταστήματα παγκοσμίως, έναντι 2.007 πέρσι, η Stradivarius 923 έναντι 936, η Bershka 972 έναντι 994, η Oysho 553 έναντι 596 σημείων, η Zara Home 471 έναντι 527, ενώ η Pull & Bear διατηρεί σταθερό αριθμό 870 καταστημάτων. Να σημειωθεί τέλος ότι η Inditex προτίθεται να διανείμει μέρισμα ύψους 0,93 ευρώ για την χρήση 2021, ενώ bonus μέρισμα 0,40 ευρώ θα καταβληθεί για την χρήση του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ακρίβεια στρέφει τους καταναλωτές στα ενδύματα «γρήγορης μόδας»

Οι εταιρείες fast fashion κερδίζουν και πάλι μερίδια αγοράς, καθώς οι καταναλωτές υπό την πίεση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, επιθυμούν πρόσβαση στις τελευταίες τάσεις της μόδας στο μικρότερο δυνατό κόστος.
ΔΙΕΘΝΗ

Μειωμένες οι πωλήσεις μαγιώ στην αμερικανική αγορά, παρά το τουριστικό κύμα

Οι πωλήσεις μαγιώ στην αμερικανική αγορά δείχνουν να επιβραδύνουν φέτος, όμως υπάρχουν κατηγορίες που επιδεικνύουν σημαντική δυναμική. Διεθνώς, η αγορά μαγιώ εκτιμάται ότι θα αγγίξει σε αξία τα 27 δισ δολάρια μέχρι το 2026.
katastimata-H&M
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγμα από τον πόλεμο τον Ιούνιο στις πωλήσεις του ομίλου H&M

Η Η&Μ ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις κατά 6% τον Ιούνιο, μετά την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων σε Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία. Επικρίσεις για την παραπλανητική σήμανση ειδών ως προς το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.