ΓΔ: 1424.77 1.21% Τζίρος: 176.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση κερδών 80% κατέγραψε η Inditex (Zara) το πρώτο τρίμηνο φέτος

Ο ισπανικός όμιλος είδε τα έσοδα του να διευρύνονται κατά 36% το πρώτο τρίμηνο ενώ η καθαρή κερδοφορία του βελτιώθηκε κατά 80%, καθώς η κίνηση στα φυσικά καταστήματα επανήλθε σε προ πανδημίας επίπεδα.

Συνεχίζεται η δυναμική ανάπτυξη της ισπανικής εταιρείας ένδυσης Inditex (αλυσίδες Zara, Pull & Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Zara Home κα) και κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης (Φεβρουάριος - Απρίλιος 2022). Οι πωλήσεις του παγκόσμιου ηγέτη στην αγορά fast fashion ενισχύθηκαν κατά 36% το υπό εξέταση διάστημα, συγκριτικά με πέρσι, αγγίζοντας τα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη  ΕΒΙΤDA αυξήθηκαν κατά 55%, στα 1,9 δισ. ευρώ, έχοντας προσημειώσει 216 εκατ. ευρώ εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου και την απόσυρση του ομίλου από την Ρωσία και την Ουκρανία. Παρά ταύτα, τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 82% το πρώτο τρίμηνο φέτος συγκριτικά με πέρσι, στα 1 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογη αύξηση κατέγραψαν και τα κέρδη μετά φόρων, διαμορφούμενα σε 990 εκατ. ευρώ, καθώς και τα καθαρά κέρδη, αγγίζοντας τα 760 εκατ. ευρώ.

Μικρή υστέρηση παρουσίασαν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του ισπανικού ομίλου, κατά 6% φέτος συγκριτικά με πέρσι που είχαν ενισχυθεί κατά 67% λόγω των κλειστών φυσικών καταστημάτων σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, τα έσοδα από τα επιμέρους e-shops των αλυσίδων που ελέγχει η Inditex αναμένεται να υπερβούν το 30% των συνολικών εσόδων του ομίλου μέχρι το 2024. Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν ωστόσο οι πωλήσεις του κατά την περίοδο από την 1η Μαΐου έως και 5 Ιουνίου, αυξανόμενες κατά 17% συγκριτικά με πέρσι, με το 90% των καταστημάτων του ομίλου να λειτουργούν πλέον κανονικά. Χαρακτηριστικά, κατά την τρέχουσα περίοδο, μόλις 4 καταστήματα του ομίλου παραμένουν κλειστά στην Κίνα, έναντι 67 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συνολικά για την τρέχουσα χρήση, η Inditex πρόκειται να δαπανήσει 1,1 δισ. ευρώ, με τα ζητήματα της βιωσιμότητας και της τεχνολογικής αναβάθμισης υποδομών και καταστημάτων να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες, ο ισπανικός όμιλος δεσμεύεται να προμηθεύεται την περιβαλλοντικά βιώσιμη ίνα Infinna στο 30% της συνολικής της παραγωγής, αρχής γενομένης από το 2024, με κόστος άνω των 100 εκατ. ευρώ για διάστημα τριετίας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ίνα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε περιορισμένη συλλογή ρούχων της αλυσίδας Zara.

Συνεχίστηκε τέλος και κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ο εξορθολογισμός του δικτύου του ομίλου, με τον συνολικό αριθμό τους να μειώνεται σε 6,423 στο τέλος του Απριλίου φέτος, έναντι 6.578 σημείων πέρσι. Πιο συγκεκριμένα, η αλυσίδα Zara μετράει πλέον 1.947 καταστήματα παγκοσμίως, έναντι 2.007 πέρσι, η Stradivarius 923 έναντι 936, η Bershka 972 έναντι 994, η Oysho 553 έναντι 596 σημείων, η Zara Home 471 έναντι 527, ενώ η Pull & Bear διατηρεί σταθερό αριθμό 870 καταστημάτων. Να σημειωθεί τέλος ότι η Inditex προτίθεται να διανείμει μέρισμα ύψους 0,93 ευρώ για την χρήση 2021, ενώ bonus μέρισμα 0,40 ευρώ θα καταβληθεί για την χρήση του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρός πόλεμος στο fast fashion: Πώς η Zara κερδίζει την H&M

Αν και οι δύο κολοσσοί έχουν παρεμφερές επιχειρηματικό μοντέλο, η αλυσίδα Zara κερδίζει μεγαλύτερα δημογραφικά κοινά, καθώς θέτει την ποικιλία και την ποιότητα στο επίκεντρο. Επίσης, διαθέτει ιδιόκτητα εργοστάσια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλμα πωλήσεων 39% και διπλάσια κέρδη για τη Zara Hellas το 2021

Οι επτά αλυσίδες του ισπανικού ομίλου, που λειτουργούν στην Ελλάδα κάτω από την ομπρέλα της ΙΤΧ Ελλάς, παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων και κερδών τη χρονιά που πέρασε. Προβλέπουν γρήγορη επιστροφή στα μεγέθη προ πανδημίας.