ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άλμα πωλήσεων 39% και διπλάσια κέρδη για τη Zara Hellas το 2021

Οι επτά αλυσίδες του ισπανικού ομίλου, που λειτουργούν στην Ελλάδα κάτω από την ομπρέλα της ΙΤΧ Ελλάς, παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων και κερδών τη χρονιά που πέρασε. Προβλέπουν γρήγορη επιστροφή στα μεγέθη προ πανδημίας.

Με διπλάσια κέρδη και σημαντική αύξηση πωλήσεων έκλεισε την χρήση του 2021 ο ισπανικός όμιλος Inditex στην χώρα μας, μετά και την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των 7 αλυσίδων που αναπτύσσει (Zara, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho, Zara Home, Bershka και Massimo Dutti) σε μία εταιρεία υπό την επωνυμία ΙΤΧ Ελλάς Μονοπρόσωπη ΑΕ.

Για φέτος μάλιστα, ο ηγέτης της αγοράς fast fashion διαβλέπει επιστροφή σε μεγέθη προ πανδημίας, καθώς διαπιστώνεται ολική επαναφορά σε κανονικότητα για τα φυσικά καταστήματα αλλά και διαρκής ενίσχυση των ηλεκτρονικών του πωλήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, τα αυξημένα τουριστικά ρεύματα της φετινής χρονιάς ενισχύουν περαιτέρω τα μεγέθη του ομίλου, με συγκεκριμένα καταστήματα κυρίως σε κέντρο πόλεων αλλά και τουριστικές περιοχές να ευνοούνται ιδιαιτέρως.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της ΙΤΧ  άγγιξε τα 457 εκατ ευρώ κατά την δωδεκάμηνη χρήση που έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2022, έναντι 328 εκατ ευρώ το προηγούμενο έτος, ενισχυόμενος κατά 39% σε ετήσια βάση, με τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων κι αποσβέσεων  να ανέρχονται σε 80,4 εκατ ευρώ, έναντι 68,3 εκατ ευρώ πέρσι. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων σχεδόν διπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 29,5 εκατ ευρώ, έναντι 14,5 εκατ ευρώ πέρσι, και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 21,1 εκατ ευρώ το υπό εξέταση διάστημα, έναντι 10,7 εκατ ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Ο ισπανικός όμιλος ελέγχει σήμερα δίκτυο συνολικά 157 φυσικών καταστημάτων σε όλη την χώρα, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει δρομολογήσει την ανακαίνιση παλαιότερων σημείων του, προκειμένου αυτά να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών, ενσωματώνοντας στοιχεία τεχνολογικής αναβάθμισης. Μέσα στην χρήση που έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2022 μάλιστα, πραγματοποίησε επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων που ανήλθαν στο ποσό των 18,3 εκατ ευρώ, τόσο στα μισθωμένα όσο και στα ιδιόκτητα καταστήματα της.

Σημειώνεται ότι διεθνώς, ο όμιλος Inditex παρέμεινε σε θετικό έδαφος και κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων κατά 36% το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 2022, στα 6,7 δισ ευρώ, ενώ κατα 82% αυξήθηκαν τα κέρδη προ φόρων, στα 1 δισ ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 760 εκατ ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση κερδών 80% κατέγραψε η Inditex (Zara) το πρώτο τρίμηνο φέτος

Ο ισπανικός όμιλος είδε τα έσοδα του να διευρύνονται κατά 36% το πρώτο τρίμηνο ενώ η καθαρή κερδοφορία του βελτιώθηκε κατά 80%, καθώς η κίνηση στα φυσικά καταστήματα επανήλθε σε προ πανδημίας επίπεδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο εμπόριο ρούχων από δεύτερο χέρι μπαίνει ο σουηδικός όμιλος H&M

Η H&M λανσάρει υπηρεσία μεταπώλησης στο ψηφιακό της κατάστημα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πωλούν και να αγοράζουν μεταχειρισμένα είδη όχι αποκλειστικά από τα δικά του brands αλλά και από ανταγωνιστές.