ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Η Ελβετία προβλέπει μια πολύπλοκη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο Ελβετός πρόεδρος Ινιάτσιο Κασίς τόνισε πως όπως έχει διδάξει η ιστορία, οποιοσδήποτε δρόμος προς την ανοικοδόμηση περνά από μια μεγάλης κλίμακας πολιτική και διπλωματική διαδικασία.

Μια «μακρά και πολύπλοκη» ανοικοδόμηση, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις περιμένει η Ελβετία πως θα χρειαστεί η Ουκρανία, με τον Ελβετό πρόεδρο Ινιάτσιο Κασίς να σημειώνει ότι «ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι θα έρθει η στιγμή για μια ανοικοδόμηση η οποία θα είναι μακρά και πολύπλοκη».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να το συζητήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, φέρνοντας τις ενδιαφερόμενες χώρες και διεθνείς οργανισμούς στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να καθορίσουμε πότε, τι, ποιος, αλλά πρώτα από όλα να καθορίσουμε πώς θέλουμε να προετοιμάσουμε αυτό το σχέδιο ανοικοδόμησης».

«Η από καιρό προγραμματισμένη διάσκεψη, πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη ζωή των Ουκρανών πολιτών, όπως η χρηστή διακυβέρνηση, η αποκέντρωση, η διάκριση των εξουσιών και η καταπολέμηση της διαφθοράς», σημείωσε ο Κασίς. Παράλληλα ανέφερε ότι η ματαίωση αυτής της διάσκεψης που είναι να διεξαχθεί στις 4 και 5 Ιουλίου θα είχε στείλει ένα «πολύ κακό μήνυμα» στην Ουκρανία και στη διεθνή κοινότητα.

Ο Ελβετός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «οποιοσδήποτε δρόμος προς την ανοικοδόμηση περνά από μια μεγάλης κλίμακας πολιτική και διπλωματική διαδικασία» και επισήμανε ότι «η ιστορία μας το έχει διδάξει».

Μιλώντας δίπλα του, ο Σιμόν Πιντού, ο Ελβετός πρεσβευτής που είναι υπεύθυνος για τη διάσκεψη του Λουγκάνο, εξήγησε ότι η ανοικοδόμηση «θα συμβαδίσει με τις μεταρρυθμίσεις». Παρατήρησε πως «αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελβετία και για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Η Ουκρανία έχει καταλάβει ότι είναι επίσης η ώρα να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός και να μεταμορφωθεί».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η επιδίωξή μας, στη διακήρυξη του Λουγκάνο, είναι να παράσχουμε το πλαίσιο που θα επιτρέψει την έναρξη αυτής της διαδικασίας που θα διαρκέσει για χρόνια, αν όχι περισσότερο από μια δεκαετία». Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στις υποδομές, αποδεκατισμένες από τον πόλεμο, καθώς και στην οικονομία, σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, και θα περιλαμβάνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω πρόσκλησης για δωρεές.

Στη διάσκεψη αναμένονται υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από περίπου 40 κράτη και 20 διεθνείς οργανισμούς, αλλά δεν έχουν καταστεί γνωστές ακόμη λεπτομέρειες. Η Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί από αρκετούς υπουργούς στο Λουγκάνο. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ επιβεβαίωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι απαίτησε να εκδιωχθεί η Ρωσία από τις τάξεις του ΟΗΕ

Η Ρωσία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμένει στο ΣΑ του ΟΗΕ όσο συνεχίζει την «τρομοκρατία» εναντίον των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω βιντεοσύνδεσης.
ΔΙΕΘΝΗ

Διάθεση 5 δισ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική ανασφάλεια

Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν πάνω από 2,5 δισ. δολάρια το οποίο θα δοθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της πείνας σε 47 χώρες και στην χρηματοδότηση περιφερειακών οργανώσεων.
zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τη Δύση συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας

Μια ημέρα μετά το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως ένα ισχυρό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα μπορούσε να αποτρέψει τις ρωσικές τρομοκρατικές επιθέσεις.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

G7: «Έγκλημα πολέμου» το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο της Κρεμεντσούκ

Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους τη ρωσική επίθεση με πυραύλους στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ. Η Γαλλία στέλνει 300 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία ενώ η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία διακόπτει δύο συμφωνίες με την Ρωσία για τα πυρηνικά

Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων στον κόσμο έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρεται στην εισήγηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).