ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 123.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
BANK OF JAPAN, BOJ
Φωτο: Shutterstock

Ιαπωνία: Αμετάβλητα τα επιτόκια, παρέμβαση για στήριξη του γιέν

Είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει από το 1998 όταν η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε ένα ξεπούλημα του γεν και μια ταχεία εκροή κεφαλαίων από την περιοχή.

Η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος την Πέμπτη για να αγοράσει γιεν για πρώτη φορά από το 1998, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το ταλαιπωρημένο νόμισμα μετά την εμμονή της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Η κίνηση αυτή οδήγησε σε πτώση άνω του 2% το νόμισμα στα 140,3 γεν ανά δολάριο, μετά την απόφαση της BοJ να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της, παραμένοντας αντίθετη στο παγκόσμιο ρεύμα νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες που καταπολεμούν τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

«Αναλάβαμε αποφασιστική δράση (στην αγορά συναλλάγματος)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τις διεθνείς υποθέσεις Μασάτο Κάντα, απαντώντας καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε παρέμβαση.

Οι αναλυτές, ωστόσο, αμφέβαλλαν αν η κίνηση αυτή θα σταματήσει για πολύ την παρατεταμένη διολίσθηση του γεν. Το νόμισμα έχει υποτιμηθεί σχεδόν 20% φέτος, βυθιζόμενο σε χαμηλά 24 ετών, κυρίως καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων ωθούν το δολάριο σε υψηλότερα επίπεδα.

«Η αγορά περίμενε κάποια παρέμβαση σε κάποιο σημείο, δεδομένων των αυξανόμενων λεκτικών παρεμβάσεων που ακούσαμε τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Stuart Cole, επικεφαλής οικονομολόγος μακροοικονομικών της Equiti Capital στο Λονδίνο. «Αλλά οι νομισματικές παρεμβάσεις σπάνια είναι επιτυχείς και αναμένω ότι η σημερινή κίνηση θα προσφέρει μόνο μια προσωρινή ανάσα (για το γεν)».

Ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσο ξόδεψαν οι αρχές για την αγορά γεν και αν άλλες χώρες είχαν συναινέσει στην κίνηση.

Μαζί με τον Suzuki στην ενημέρωση, ο Kanda δήλωσε ότι η Ιαπωνία έχει «καλή επικοινωνία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αρνήθηκε να πει αν η Ουάσινγκτον είχε συναινέσει στην παρέμβαση του Τόκιο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η νομισματική παρέμβαση απαιτεί την άτυπη συγκατάθεση των ομολόγων της Ιαπωνίας στην G7, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν πρόκειται να πραγματοποιηθεί έναντι του δολαρίου/γιεν.

Η επιβεβαίωση της παρέμβασης ήρθε λίγες ώρες μετά την απόφαση της BOJ να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για να στηρίξει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, μια θέση που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι γίνεται όλο και πιο αβάσιμη, δεδομένης της παγκόσμιας στροφής προς υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Ο διοικητής της BOJ Haruhiko Kuroda δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αναμένει την αύξηση των επιτοκίων ή την αλλαγή της χαλαρής πολιτικής καθοδήγησής της για χρόνια.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή στη στάση μας για τη διατήρηση της εύκολης νομισματικής πολιτικής προς το παρόν. Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Kuroda μετά την απόφαση πολιτικής.

Η απόφαση της BOJ ήρθε μετά την τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη και σηματοδότησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες βαριές αυξήσεις, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της να μην εγκαταλείψει τη μάχη κατά του πληθωρισμού και δίνοντας περαιτέρω ώθηση στο δολάριο. διαβάστε περισσότερα

Η Ιαπωνία έγινε επίσης μοναχική μεταξύ των μεγάλων οικονομιών στη διατήρηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, αφού η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75% μονάδα, τερματίζοντας χρόνια μείωσης των επιτοκίων με στόχο την τιθάσευση της ανατίμησης του νομίσματός της. Ο πρόεδρος της SNB Τόμας Τζόρνταν δήλωσε σε ενημέρωση ότι η τράπεζά του δεν συμμετέχει σε συντονισμένα μέτρα για τη στήριξη του γεν.

«Όπλο» έσχατης ανάγκης

Με την BOJ να έχει αποκλείσει μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων, η νομισματική παρέμβαση ήταν το πιο ισχυρό - και τελευταίο καταφύγιο - όπλο που είχε απομείνει στην Ιαπωνία για να ανακόψει την απότομη πτώση του γιεν, η οποία ανέβαζε το κόστος των εισαγωγών και απειλούσε να πλήξει την κατανάλωση.

«Η πρώτη ιαπωνική νομισματική παρέμβαση εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα είναι ένα σημαντικό, αλλά τελικά καταδικασμένο βήμα για την υπεράσπιση του γεν», δήλωσε ο Ben Laidler, στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων αγορών στην Etoro στο Λονδίνο. «Όσο η Fed παραμένει «γεράκι» της αύξησης των επιτοκίων, οποιαδήποτε παρέμβαση στο γεν είναι πιθανό μόνο να επιβραδύνει, όχι να σταματήσει, την πτώση του γεν».

Η παρέμβαση για την αγορά γεν ήταν πολύ σπάνια. Η τελευταία φορά που η Ιαπωνία παρενέβη για να στηρίξει το νόμισμά της ήταν το 1998, όταν η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε ένα ξεπούλημα του γεν και μια ταχεία εκροή κεφαλαίων από την περιοχή. Πριν από αυτό, το Τόκιο παρενέβη για να αντιμετωπίσει την πτώση του γεν το 1991-1992.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BANK OF JAPAN, BOJ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Iστορική απόφαση από την BoJ, τέλος στα αρνητικά επιτόκια

Πρόκειται για την τελευταία κορυφαία κεντρική τράπεζα που στρέφεται στην πολιτική έστω και ιδιαίτερα προσεκτικής αύξησης επιτοκίων, λήγοντας μία μακρά περίοδο συνεχούς στήριξης της ανάπτυξης μέσω εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπη με μεγάλη δημογραφική πρόκληση βρίσκεται η Ιαπωνία

Το 2050, κάπου 10,8 εκατ. ηλικιωμένοι άνθρωποι θα ζουν μόνοι, με άλλα λόγια θα αντιπροσωπεύουν το 20,6% των νοικοκυριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Πληθυσμό και την Κοινωνική Ασφάλιση.