ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Παράθυρο» από το Βερολίνο στην Cosco να μπει στο λιμάνι του Αμβούργου

Η Γερμανία ίσως επιτρέψει στον κινεζικό κολοσσό να αγοράσει μικρότερο ποσοστό, από τον αρχικό σχεδιασμό, σε τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου, σύμφωνα με πηγές.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας ίσως επιτρέψει στην κινεζική Cosco να αποκτήσει μικρότερο ποσοστό σε τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters, σε έναν συμβιβασμό που θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει η συμφωνία.

Ο ναυτιλιακός κολοσσός Cosco ζήτησε πέρυσι να αποκτήσει ποσοστό 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας logistics HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, το Αμβούργο, αλλά ο γερμανικός συνασπισμός είναι διχασμένος ως προς το εάν θα εγκρίνει τη συμφωνία ή όχι.

Ο συμβιβασμός που συζητείται θα έχει ως αποτέλεσμα το Βερολίνο να εγκρίνει την πώληση του 24,9% του τερματικού σταθμού στην Cosco, αν και πηγές δήλωσαν ότι τα γερμανικά υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών συμβουλεύουν να μην προχωρήσει η συμφωνία, ακόμα και με τους τροποποιημένους όρους.

Το πώς ο συνασπισμός διαχειρίζεται το ζήτημα θεωρείται μέτρο αναφοράς για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φθάσει η Γερμανία σε ό,τι αφορά τη σκλήρυνση της στάσης προς την Κίνα, τον κορυφαίο εμπορικό της εταίρο, λόγω των ανησυχιών ότι είναι υπερβολικά εξαρτημένη από τη χώρα.

Οι πηγές δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Η είδηση έγινε γνωστή μία εβδομάδα πριν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα ΗΠΑ σε Βερολίνο: Να μην δοθεί το λιμάνι του Αμβούργου στην Cosco

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός της Cosco έκανε μία προσφορά το 2021 για την εξαγορά ποσοστού 35% ενός από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψη Σολτς στο Πεκίνο

Ο Γερμανός καγκελάριος έχει δεχθεί δριμεία κριτική για την απόφαση πώλησης του 25% του λιμανιού του Αμβούργου στην κινεζική Cosco, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Τιερί Μπρεντόν να καλεί σε ενότητα τα κράτη μέλη απέναντι στο Πεκίνο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενστάσεις στη Γερμανία για την είσοδο της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για την συμμετοχή της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η επένδυση αυτή μπορεί να δώσει την δυνατότητα στην Κίνα να πλήξει τις υποδομές της χώρας σε περίπτωση κρίσης.
ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο φως» για την εξαγορά του 25% του λιμανιού στο Αμβούργου από Cosco

Το αρχικό σχέδιο της κινεζικής εταιρείας προέβλεπε συμμετοχή 35% σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Γερμανίας, ενώ δεν θα παραχωρηθεί συμβατικό δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές επιχειρηματικές αποφάσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την είσοδο της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Ο κινεζικός κολοσσός που έχει ζητήσει μερίδιο 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του μεγαλύτερου λιμανιού της Γερμανίας, περιμένει την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης που αμφιταλαντεύεται.
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις και σκληρή στάση κατά του Ιράν ζητούν Γερμανοί αξιωματούχοι

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει διαδικτυακώς σε έκτακτη σύσκεψη με υπουργούς και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στο Βερολίνο.