ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Πολωνία εγκρίνει το πλαφόν των 60 δολαρίων της ΕΕ για το ρωσικό αργό

Η Βαρσοβία είχε καθυστερήσει να εγκρίνει τη συμφωνία για να εξετάσει έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρούσε το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή της αγοράς.

Ανοίγει ο δρόμος για επιβολή πλαφόν στον ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, καθώς η Πολωνία αποδέχθηκε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντάς της να προχωρήσει στην επίσημη έγκριση της συμφωνίας το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα ο πρέσβης της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος.

Η Βαρσοβία είχε καθυστερήσει να εγκρίνει τη συμφωνία για να εξετάσει έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρούσε το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή της αγοράς. Ο Σάντος δήλωσε ότι ο μηχανισμός αυτός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Η ΕΕ μπορεί τώρα να ξεκινήσει την γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας και στοχεύει να την ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή, είπε.

Καθώς μια συμφωνία είναι πλέον σίγουρη, το μπλοκ πρόκειται να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει την αναθεώρηση της τιμής κάθε δύο μήνες, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Υπάρχει επίσης ένα σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αναπροσαρμογή του ανώτατου ορίου θα πρέπει να το αφήνει τουλάχιστον 5% κάτω από τις μέσες τιμές της αγοράς. 

Ένας αξιωματούχος υποστήριξε ότι κάθε αναθεώρηση της ανώτατης τιμής θα λαμβάνει υπόψη μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις τιμές της αγοράς, καθώς και των δημοσιονομικών και οικονομικών συνθηκών στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες με ανεπτυγμένο ναυτιλιακό τομέα (Κύπρος, Μάλτα) είχαν πιέσει για μια υψηλότερη τιμή, πάνω από 70 δολ., ώστε να παραμείνει το ρωσικό πετρέλαιο στο εμπόριο. Ξεχωριστά είχαν ζητήσει εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν θα υφίσταται διακρίσεις από τους διεθνείς ανταγωνιστές ως αποτέλεσμα του ανώτατου ορίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Τον Ιούνιο αναμένεται το νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία

Η Βαρσοβία υπέβαλε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πρόταση για νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης του αργού που μεταφέρεται μέσω αγωγών και των εισαγωγών διαμαντιών.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και G7 θέλουν πλαφόν 65 - 70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με γαλλική οικονομική εφημερίδα, τα τρία τέταρτα του αργού, που φορτώνεται στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής, πηγαίνουν κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία και το προτεινόμενο ανώτατο όριο κινδυνεύει να αποδειχθεί «μια τρύπα στο νερό».
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Όγδοο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία με πλαφόν στο πετρέλαιο

Θα απαγορεύεται οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας που σχετίζεται με τη μεταφορά πετρελαίου της Ρωσίας σε τρίτες χώρες, εκτός εάν η τιμή της συναλλαγές είναι χαμηλότερη από το ανώτατο όριο που θα τεθεί.
Michel, europaiki enosi, ee
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία

Εξαιρέθηκε προσωρινά από τους περιορισμούς το πετρέλαιο που διακινείται μέσω αγωγού. Τον Ιούνιο οι οριστικές αποφάσεις. Θα διαγραφεί από το SWIFT η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, κυρώσεις στη σύντροφο του Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο.