ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Δανία θα δαπανήσει για την άμυνα 21 δισ. δολαρια την επόμενη 10ετία

Αποκρινόμενη στην ουκρανική κρίση, δεσμεύθηκε πέρυσι να αυξήσει σε μόνιμη βάση τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έως τα τέλη του 2030.

Η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε σήμερα επενδύσεις ύψους 143 δισ. κορωνών (21,14 δισ. δολαρίων) στην άμυνα κατά τα επόμενα 10 χρόνια, συμβαδίζοντας με τη δέσμευση να επιτευχθεί ο στόχος δαπανών του ΝΑΤΟ.

Ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), η Δανία περιόρισε τις στρατιωτικές της δυνατότητες για χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο, αποκρινόμενη στην ουκρανική κρίση, δεσμεύθηκε πέρυσι να αυξήσει σε μόνιμη βάση τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έως τα τέλη του 2030, ένας βασικός στόχος για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει, σε μεγάλο βαθμό, να είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τα αιτήματα και τις προσδοκίες που έχουν το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του για τη Δανία», δήλωσε ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό απαιτεί μεγάλες επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις μας για να αυξήσουμε το μερίδιο ευθύνης μας».

Οι δαπάνες θα αυξηθούν στα 19,2 δισ. κορώνες (2,84 δισ. δολάρια) το 2033 από τα 6,9 δισ. (1 δισ. δολάρια) την ερχόμενη χρονιά.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η πρότασή της θα ορίσει το συνολικό πλαίσιο για τις δαπάνες για την άμυνα, βάσει του οποίου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις πραγματικές στρατιωτικές προμήθειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε επίπεδα - ρεκόρ οι γερμανικές εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι εξαγωγές στο α' τρίμηνο έχουν φθάσει στα 8,76 δισ. ευρώ, όντας υψηλότερες από το σύνολο του 2022, με την Ουκρανία να είναι η χώρα που έχουν κατευθυνθεί οι περισσότερες.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανασχηματισμός στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, παύθηκαν έξι υφυπουργοί

Η κυβέρνηση δεν αιτιολόγησε τις απολύσεις αυτές. Μεταξύ αυτών που παύθηκαν είναι η Χάνα Μαλιάρ, η οποία έκανε συχνά ενημερώσεις για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.
dania-astynomia
ΔΙΕΘΝΗ

Συλλήψεις μεταναστών από την Ερυθραία πραγματοποιήθηκαν στη Δανία

Σύμφωνα με την αστυνομία, επικράτησε ένταση μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης της Ερυθραίας και αντικαθεστωτικών. Ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί σε φεστιβάλ που διοργάνωσαν μετανάστες από την αφρικανική αυτή χώρα και σε άλλα κράτη.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας Μ. Γουάλας, στη θέση του ο Γκ. Σαπς

Ο Γουάλας, πιθανός διάδοχος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της αντίδρασης της Βρετανίας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.